Mehmet Y. ULUTAŞ

Mehmet Y. ULUTAŞ

2021/22 NBA Sezonunda Kim Şampiyon Olur

2021/22 NBA sezonu hala pandemi etkisinde olmakla birlikte tüm hızıyle devam ediyor. Normal sezonun bitmesine sadece bir buçuk ay var ve playoff resmi az çok belli olmaya başladı. All-Star arasından istifade ederek sizler için Doğu ve Batı Konferanslarında ilk altıda olan takımları analiz ettim. Elbetteki sıralamada bu takımların altında kalanların da play-off’lara katılma ve hatta şampiyon olma şansı var. Pandemi sebebiyle olabilecek hastalık ve karantina süreçleri de takımlar için zarar verici olabilir ve bu sıralama değişebilir. Gelin sıralamaları mevcut galibiyet yüzdeleriyle belirlenmiş bu takımları tanıyalım.

Doğu Konferansı

  1. Miami Heat (38-21): Jimmy Butler ve Bam Adebayo gibi iki yetenekli ve skorer oyuncuya yardımcı olan P.J. Tucker, Duncan Robinson, Kyle Lowry, Max Strus ve Tyler Herro gibi kaliteli oyuncular Heat takımını zirveye taşıdı. Bu sene bu ekibe bir de milli yıldızımız Ömer Faruk Yurtseven eklendi. Ömer özellikle Adebayo’nun sakatlığında ve sonrasında da defalarca double-double yaparak takımını sırtlıyor. Sakatlık ve karantinalarla boğuşan Miami Heat yine de Doğu Konferansı’nı domine ediyor. Koç Erik Spoelstra gerçekten iyi işler çıkarıyor. Nitekim yılın koçu ödülüne aday.
  2. Chicago Bulls (38-21): Michael Jordan’ın 1998’de ayrılmasından bu yana bir şampiyonluğu ve ciddi bir başarısı olmayan Bulls bu sene şeytanın bacağını kırmak istiyor. DeMar Derozan, Zach LaVine ve Nikola Vuceviç bu takımın yıldızları ve skorerleri. Bu üçlü ortalama 71 sayı ve 22 ribaunt üretiyor her maç. O yüzden onlat sağlıklı kaldığı sürece Bulls takımı play-off’larda ilerleyecektir.
  3. Philadelphia 76ers (35-23): Bu takımın yıldızı tartışmasız Joel Embiid. Embiid aynı zamanda kazanmaya en yakın MVP (en değerli oyuncu) adayı. Miami Heat ile oynadıkları maçtan önce ısınırken birkaç metre yakınından seyretme şansım olmuştu. Pozisyon alışı ve şutları otomatik gibi. Çok sakin bir yapısı var. Vites arttırdığı zaman tutulamaz bir güç haline geliyor. Allstar James Harden, Tobias Harris ve Tyreese Maxey ona yardım ediyorlar. Milli gururumuz Furkan Korkmaz maçlara yedek olarak da girse çok ciddi katkılar yapıyor ve takım başarısında büyük payı var.
  4. Cleveland Cavaliers (35-23): Çok enteresan bir takım. Öne çıkan bir yıldızı yok. Takım oyunu oynuyorlar ve herkes katkı yapıyor. Darius Garland, Evan Mobley, Jarret Allen liderlik yapıyor. NBA’deki en tecrübeli oyuncumuz olan Cedi Osman Cavaliers’in bu başarasında çok önemli bir pay sahibi.
  5. Milwaukee Bucks (36-24): Geçen sezonun şampiyonu olan Bucks bu sene eski performansında değil. Ama yine de play-offlarda başarılı olma ihtimali yüksek. Giannis Antetokounmpo gibi süper bir oyuncusu olan bir takımdan başka ne beklenir ki zaten. Giannis bu sezon ortalama 30 sayı ve 11 ribaunt ile oynuyor. Embiid gibi o da güçlü bir MVP adayı. Kris Middleton ve Jrue Holiday takımı sırtlayan diğer oyuncular.
  6. Boston Celtics (34-26): Jaylen Brown ve Jason Tatum Celtics’in yıldızları. Dennis Schroder ve Robert Williams III takımı sırtlayan diğer oyuncular. NBA tarihinin en başarılı takımı olan Boston Celtics eski şaşaalı günlerini arıyor. Ama “bu sene o sene” diyebileceğim bir seviyede değiller.

Batı Konferansı:

  1. Phoenix Suns (48-20): Geçen sezon şampiyonluğu finallerde kaybeden Suns bu sezon NBA’in en yüksek galibiyet yüzdesine sahip takımı ve adlarıyla mütenasip olarak güneş gibi parlıyorlar. Devon Booker, Chris Paul, Mikal Bridges ve DeAndre Ayton bu takımın öne çıkan oyuncuları. NBA’de hem ofans hem de defans istatistiklerinde ilk üçteler. Maçı alıp götüren yıldızları yok. İstikrarlı oyunları onlara başarı getiriyor ama mükemmel değiller. Nitekim Miami Heat’e kendi sahalarında farklı mağlup oldular.
  2. Golden State Warriors (42-17): Son yıllarda başa güreşmeyi adet haline getiren Warriors bu sene de ciddi bir şampiyonluk adayı. Takımın yıldızı tabii ki Steph Curry. Andrew Wiggins ve Klay Thompson takımın diğer asları. Tecrübeliler ile gençlerin dengeli bir karışımı olan Warriors play-off’larda başarılı olmasını beklediğim diğer bir takım.
  3. Memphis Grizzlies (41-19): Ja Morant takımın skor yükünü çeken yıldız oyuncu. Dillon Brooks, Desmond Bane, Jaren Jackson Jr. ise onun muavinleri. Memphis takımı NBA’in maç başına en çok sayı yapan (113.8), en çok ribaunt alan (48.9), en çok top çalan (10.1) ve en çok blok yapan (6.3) takımı. O yüzden bu başarısı sürpriz değil.
  4. Utah Jazz (36-22): Şutör gard Donovan Mitchell takımın sayı yükünü çekiyor. Mike Conley, Fenerbahçe’nin eski oyuncusu Bogdanoviç ve ribaunt canavarı Rudy Gobert ona yardım ediyorlar. Deplasman galibiyet sayılarında NBA’in en iyi takımlarından biri Jazz. 2021 yılında toplam 76 galibiyet alarak NBA’de bir sene içerisinde en çok galibiyet alan takım rekorunu kıran Utah Jazz eski başarılı yıllarına geri dönmek istiyor.
  5. Dallas Mavericks (35-24): Takımın yıldızı Sloven Luka Donçiç çünkü takımda en çok sayı yapan, en çok ribaunt alan ve en çok asist yapan oyuncu o. Canlı seyrettiğim bir takım. Maçı sonuna dek bırakmıyorlar. Kristaps Porzingis, Jalen Brunson ve Dorian Finney-Smith takımı başarıya taşıyan diğer eller. Takımın sahibi Mark Cuban basketbolu inanılmaz seven birisi.
  6. Denver Nuggets (33-25): Süper yıldız ve MVP adayı Sırp oyuncu Nikola Jokiç bu sezon da takımı sırtlayan oyuncu. Nasıl olmasın ki? Takımın en çok sayı yapan, en çok ribaunt alan ve en çok asist yapan, en çok top çalan ve en çok blok yapan oyuncusu Jokiç. Will Barton ve Aaron Gordon katkı yapsalar da Denver tek tabancası olan bir takım görünümünde. Jamal Murray ve Michael Porter Jr'ın uzun sureli sakatlıkları en büyük handikapları oldu. Tek başına Jokiç takımı finallere kadar getirebilir mi göreceğiz.

Yukarıda analiz etmeye çalıştığım üzere 2021/22 NBA sezonunun şampiyonunu tahmin etmek oldukça zor. Uzmanlara göre şampiyonluk ihtimali en yüksek olan ilk üç takım şöyle sıralanıyor: Phoenix Suns, Golden State Warriors, Brooklyn Nets. Diyeceksiniz ki Brooklyn Nets ilk altıda olmamasına rağmen nasıl oluyor da uzmanlara göre üçüncü sırada olabiliyor. Sebebi basit aslında. Bir takımda Kevin Durant, Kyrie İrving ve Seth Curry gibi üç tane süper yıldız olunca şampiyonluk beklentileri yükseliyor. Gelin görün ki bu üçü de sakatlıklarla mütemadiyen boğuşan oyuncular. Sakatlanmazlarsa yüksek şansları var.

Şimdi de kendi görüşlerimi paylaşayım sizlerle. Doğu Konferansı finalini muhtemelen Miami Heat ile Philadelphia 76ers oynayabilir. Yani Ömer ile Furkan karşı karşıya gelebilir. Batı Konferansı finalinin ise Phoenix Suns ile Memphis Grizzlies arasında oynanacağını tahmin ediyorum. Finallere Miami Heat ile Phoenix Suns çıkabilir. Her ne kadar gönlüm Miami Heat’ten yana olsa da finallerde Phoenix Suns’ın daha çok şansı olduğunu söyleyeyim. Hep beraber seyredip göreceğiz. Ama her halükarda çok heyecanlı maçlar bizleri bekliyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.