Mehmet Y. ULUTAŞ

Mehmet Y. ULUTAŞ

2023-24 NBA Sezonunda Oynayacak Türklerin Analizi

Yetmiş sekizincisi oynanacak olan NBA sezonu 24 Ekim 2023’te başlayacak. 2023-24 sezonunda NBA liginde oynayacak beş (5) Türk oyuncumuzu tanıtmak, takımdaki konumlarını, kontrat şartlarını, geçmiş performanslarını, ve önümüzdeki sezona dair beklentileri sizlerle paylaşmak istiyorum.

Cedi Osman

Takımı: San Antonio Spurs

NBA Tecrübesi: 6 Sene

Kontrat Bitiş Tarihi: 2024

Kazancı (Brüt): 6.718.842 $ (2023-24)

Takımdaki Konumu ve Beklentiler: Cedi Osman NBA liginde toplamda 404 maç oynamış en tecrübeli oyuncumuz. Sezon bitiminde takımı Cleveland Cavaliers Cedi’yi takasla San Antonio Spurs takımına gönderdi. Bu takasta Cedi’nin son yıllarda giderek daha az süre almasının etkisi var mıdır kestirmek zor. San Antonio Spurs takımında ilk beş oyuncusu olması an itibarıyla zor çünkü Spurs’ün Cedi’nin pozisyonunda ilk beş oynaması beklenen Johnson ve McDermott gibi oyuncuları var. Yeni sezon Cedi’nin kontratının son senesi olacak. Cedi gibi tecrübeli bir oyuncu NBA’de yeni kontrat bulmakta çok zorlanmaz. Ama daha iyi şartlarda yeni bir kontrat için daha çok dakika alması, çok iyi performans göstermesi, ve ciddi sakatlık yaşamaması şart. Bu sezon Cedi’nin yeniden bir çıkış yakalayacağı bir sezon olabilir.

Furkan Korkmaz

Takımı: Philadelphia 76ers

NBA Tecrübesi: 6 Sene

Kontrat Bitiş Tarihi: 2024

Kazancı (Brüt): 5.370.370 $ (2023-24)

Takımdaki Konumu ve Beklentiler: Furkan Korkmaz 2017 yılında girdiği NBA Liginde 2019 ile 2022 yılları arasında müthiş oynayan, kontrat uzatan ve başarılı olan bir milli basketbolcumuz. Ama geçtiğimiz sezon çok iyi geçmedi Furkan için çünkü az süre alabildi (37 Maç ve 9.5 Sayı Ortalaması). O da Cedi gibi kontratının son senesinde. NBA’de yeni ve daha iyi şartlarda bir mukavele alabilmek için bu sezon kendine çok iyi bakmalı, ciddi sakatlık yaşamamalı, ve çok iyi performans göstermeli. Philadelphia bir yıldızlar topluluğu. Furkan’ın pozisyonunda Harden, Harris, ve Tucker gibi tecrübeli yıldızlar ilk beş oynuyor. Furkan’ın bu sezon çok çalışıp bu yıldız oyuncular sakatlandıklarında veya form düşüklüğü yaşadıklarında sahneye çıkıp eksikliklerini hissettirmeyecek bir performans ortaya koymalı ki ben koyacağına inanıyorum.

Alperen Şengün

Takımı: Houston Rockets

NBA Tecrübesi: 2 Sene

Kontrat Bitiş Tarihi: 2026

Kazancı (Brüt): 3.536.280 $ (2023-24), 5.424.654 $ (2024-25) (Opsiyon Takımında), 7.621.738 $ (2025-26) (Opsiyon Oyuncuda)

Takımdaki Konumu ve Beklentiler: Alperen Şengün geçtiğimiz sezon en çok beğenilen Türk oyuncu oldu. NBA All-Star Gençlik takımına seçildi. Koçu ona önem veriyor ve genç yaşına rağmen ilk beş oynatıyor ki bu maçlardan birini canlı seyrettim. Rockets bu yaz daha tecrübeli, daha çok para kazanacak ve fakat daha iyi olmayan Jock Londale adında bir pivot aldı ama bu pivotun Alperen’i kesebileceğini zannetmiyorum. Alperen bu ligde parmakla gösterilecek bir pivot potansiyelinde ama daha çok çalışması ve kendini geliştirmesi lazım. Alperen bu sezon da çok iyi performans göstermeli çünkü sezon sonunda kontratının uzaması Houston Rockets’ın insiyatifinde. Şahsen Houston takımının bu kadar yatırım yaptığı bu oyuncuyu kolay kolay bırakacağını zannetmiyorum.

Ömer Faruk Yurtseven

Takımı: Utah Jazz

NBA Tecrübesi: 2 Sene

Kontrat Bitiş Tarihi: 2025

Kazancı (Brüt): 2.800.000 $ (2023-24), 2.660.000 $ (2024-25) (Opsiyon Takımında)

Takımdaki Konumu ve Beklentiler: Ömer Faruk Yurtseven Miami Heat ile geçirdiği iki sezonun ardından Utah Jazz’a imza attı. Heat ile geçirdiği ilk sezonunda harika oynamıştı ki ben de birçok maçını canlı seyretmiştim. Geçen sezonun başında yaşadığı talihsiz sakatlık onu aylarca parkelerden uzaklaştırdı. Geri döndüğünde ise Koç Spoelstra ona fazla şans vermedi. Utah Jazz çok genç bir takım ve yeniden yapılanma sürecinde. Takımın ilk beş oynayan pivotu Finli Markkanen NBA’de geçen sezonun en iyi gelişim gösteren oyuncusu oldu. Ömer’in rotasyonda onu yedekleyecek oyuncu olacağını tahmin ediyorum. NBA’de sadece iki sezon geçirmiş olmasına ve geçen sezon çok süre almamasına rağmen Utah Jazz’dan mukavele almış olması Yurtseven’e çok güvendikleri anlamına geliyor. Ömer bu güvenlerini boşa çıkarmayacaktır.

Onuralp Bitim

Takımı: Chicago Bulls

NBA Tecrübesi: 0

Kontrat Bitiş Tarihi: 2024

Kazancı (Brüt): 559.782 $ (2023-24)

Takımdaki Konumu ve Beklentiler: Onuralp Bitim birkaç hafta önce iki-yönlü kontrat (*) ile Chicago Bulls takımına imza attı ama ağırlıklı olarak Chicago Bulls’un NBA G Ligindeki takımı Windy City Bulls takımında forma giyecek. Onuralp’ın bu fırsatı çok iyi kullanarak G liginde yüksek performans göstermesi ve fırsat gelince as takımda kendini ispat etmesi gerekiyor.

Yukarıda belirttiğim gibi bu beş oyuncumuzun her birinin mevcut mukaveleleri 2024 Haziran ayında ya bitiyor ya da kulübü tarafından sonlandırılabilir. NBA ligi çok çetin bir lig ve alttan devamlı yeni gençler geliyor. İşbu sebeplerle dünyanın en üst ligi olan NBA’de kalmak ve daha iyi şartlarla kontratlar almak için ellerinden geleni yapmalarını ve olağanüstü oynamalarını bekliyorum. Tüm oyuncularımıza sakatlıklardan uzak, yüksek başarılı ve bol şanslı bir sezon diliyorum. Onların bayrağımızı dalgalandırmaya devam etmelerini canı gönülden istiyorum.

(*) 2017-18 sezonunda hayata geçirilen bu sistemle NBA her takıma 15 oyuncudan oluşan as takım kadrosu artı 3 iki-yönlü kontratlı oyuncuya müsaade ediyor. İki-yönlü kontratlı oyuncuların 4 seneden daha az NBA tecrübesine sahip olmaları gerekiyor. As takımda sakatlık olduğu zaman kulüp bu üç oyuncuyu as takıma çağırılabiliyor ve oynatabiliyor. Azami 50 maç oynayabiliyorlar ama play-off’larda oynayamıyorlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.