Mehmet Y. ULUTAŞ

Mehmet Y. ULUTAŞ

AK Parti Neden Kaybetti?

31 Mart 2024 Yerel Seçimleri sürpriz sonuçlarla ama en önemli kavgasız ve gürültüsüz bir şekilde geride kaldı. Üst üste yapılan seçimler Türkiye’nin ekonomisini bozmuştu. Şimdi artık düzeltme zamanı. Ama gelin biz düne dönelim ve seçimlerde AK Parti’nin neden kaybettiğini anlamaya çalışalım. Elbetteki mağlubiyetin birçok sebebi var. Bunların içerisinden bence en önemli olanlarını sizlerle paylaşmak istiyorum.

Sandığa giden yol ekonomiden geçer! Yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı AK Parti’nin oy oranlarını düşürdü. 2021 Aralık ayında %21’den bir anda %36’ya fırlayan yıllık enflasyon yaklaşık iki buçuk senedir çok yüksek seyrediyor ve bir türlü inmiyor. Örneğin 2022 Ekim ayında enflasyon %85 ile zirve yaptı. 2024 Şubat ayında ise hala %67 gibi yüksek bir seviyede.

Yüksek enflasyon da hayat pahalılığı demek. Özellikle dar gelirli vatandaşlar ve emekliler haklı olarak çok şikayetçi. Bazı ürünler aşırı pahalılandı. Örneğin kuzu pirzolanın kilosu Türkiye’de 985 TL, yani yaklaşık 30 Dolar. ABD’de aynı pirzolanın kilosu yaklaşık 20 Dolar. Normal şartlarda işçiliğin çok daha ucuz olduğu Türkiye’de etin de çok daha ucuza satılması gerekir. Ama değil!

Hayat pahalılığı sıkıntısını yaşayan AK Parti ve Recep Tayyip Erdoğan sempatizanı seçmenlerin büyük ekseriyeti 14 Mayıs 2023 seçimlerinde Türkiye’nin beka problemini gözeterek tam gönüllü olmasa da AK Parti’ye oy verdi. İşte geneli muhafazakar olan bu seçmenler belediye seçimlerinde bir beka sorunu görmedikleri için oylarını Yeniden Refah Partisi gibi muhafazakar partilere vererek AK Parti’ye “gecikmeli” bir ceza kestiler.

Eğer ekonomi önümüzdeki 4 sene içerisinde düzelir ve halkın refah seviyesi yeniden yükselir ise bu oylar Cumhur İttifakına fazlasıyla geri döner. Çünkü rakipler zayıf ve hala yeterince güven vermiyor.

Ama hem AK Parti’nin hem de diğer Millet İttifakı ortaklarının bu sonuçlardan kendilerine dersler çıkarmaları ve yapacakları icraatlar ile halkın memnuniyetini ve itimadını yeniden kazanmaları gerekiyor. Zaten bunun farkında olan cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da seçim gecesi yaptığı balkon konuşmasında bu minvalde konuştu.

Erdoğan kurt bir politikacı ve halkın ne istediğini çok iyi bilen bir siyasetçi. Eminim önümüzdeki dört sene içerisinde gerek yapacağı icraatler ve gerekse yapacağı kadro değişiklikleriyle hem ekonomiyi düzeltecek hem de halkın refah düzeyini üst seviyelere çıkaracaktır.

Türkiye özellikle İslam coğrafyasının rol model ülkesi konumunda. Güçlü olmak ve ilerlemesini devam ettirmek zorunda. Bunu yapacak kudret ve kararlılık da hala sadece Cumhur İttifakında var!

Bu sebeplerden dolayı bu seçimlerin AK Parti için sonun başlangıcı oldu gibi tezlere katılmıyorum. Güçlü bir geri dönüş yapacaktır AK Parti. Ama aynı şeyleri yapmaya devam edip farklı sonuçlar bekleyerek değil!

Bu vesile ile memleketim İskenderun’da belediye başkanı seçilen Mehmet Dönmez ve Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Mehmet Öntürk Beyefendileri tebrik ediyor ve yeni vazifelerinde başarılar diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.