Mehmet Y. ULUTAŞ

Mehmet Y. ULUTAŞ

Amerikalı Müslümanlar Aşağı Tükürse Sakal Yukarı Tükürse Bıyık!

İsrail - Hamas savaşı başlayalı bir ayı geçti ve ölen masum insanların sayısı her geçen gün artıyor. Amerika’daki Müslümanlar Hamas’ın sivil İsrail vatandaşlarını öldürmesini olduğu kadar İsrail’in bunlara orantısız bir şekilde karşılık vererek sivil Filistinlileri şehit etmesini de şiddetle kınıyor. Acilen bir ateşkes olmasını, hayatta kalan veya yaralanan masumlara tıbbi ve insani yardım yapılmasını istiyor.

Müslüman Amerikalıların bu konuda en çok destek bekledikleri ülke ise doğal olarak dünyanın polis gücü konumundaki en güçlü devleti ve vatandaşı oldukları ABD.

Kasım/2024’te yapılacak olan ABD başkanlık seçimlerine bir yıl kaldı. Eğer önümüzdeki bir sene içerisinde yeni gaflar yapmaz ve sağlığını hepten kaybetmez ise Demokrat Parti’nin adayı mevcut başkan Joe Biden olacak. Cumhuriyetçi Parti’nin adayı ise eğer hapse girmez ve karşısına daha karizmatik bir aday çıkmaz ise Donald Trump olacak.

Gelin bu iki başkan adayının Hamas ile İsrail arasındaki savaşa dair ettikleri kelamların sadece birkaçına bakalım.

Joe Biden:

7 Ekim 2023

“Biz İsrail’in yanındayız. Bu teröristlerin temizlenmesi için her türlü desteği vereceğiz.”

“Bu teröristler sivilleri de vurdular ve esir aldılar.”

“İsrail’e ne lazımsa her şeyi vereceğiz.”

11 Ekim 2023

“Bu olay Yahudilere karşı bir nefret ve kötülük kampanyasıydı.”

“İsrail olmasa hiçbir Yahudi güvende olmazdı.”

18 Ekim 2023

“Bir İsrail olmasaydı onu icat etmemiz gerekirdi."

“İsrail'in güvenliği konusunda sorumluluğumuz var ve bu konudaki desteğimizi sürdüreceğiz, çatışmanın büyümemesi için çabalayacağız.”

“ABD Kongresi'nden İsrail'in savunulması için benzeri görülmemiş bir destek paketi isteyeceğim.”

“İsrail kendini savunmak için ne gerekiyorsa yapabilir, bunun olmasını da temin edeceğiz.”

20 Ekim 2023

“İslamofobi ile mücadele etmeliyiz.”

“Masum Filistinlilerin yaşadıklarını görmezden gelemeyiz. Hamas, Filistinlileri temsil etmiyor.”

“İki devletli çözümden vazgeçemeyiz. İsrailliler ve Filistinliler bir arada barış içinde yaşamayı hak ediyorlar.”

“İsrail hükümetini kin ve öfkeyle hareket etmemesi için uyardım.”

Donald Trump:

7 Ekim 2023

"Hamas'ın bu saldırıları bir rezalettir ve İsrail'in kendisini ezici bir güçle savunma hakkı vardır."

29 Ekim 2023

“İsrail'i çok seviyorum.”

“Başkan seçildikten sonra Hamas'a destek veren öğrencilerin vizesini iptal edeceğim.”

“Kongremizde Yahudi karşıtı Rashida Tlaib gibi İlhan Omar gibi isimler var. Gitmeleri gerekiyor.”

Gördüğünüz gibi Biden ve Trump elbetteki Filistinli mazlumlardan da bahsediyorlar ama bunlar hem az sayıda, hem geç yapılmış, hem de aksiyona pek dönüşmeyen söylemler. ABD’nin kendi çıkarları adına İsrail’i kayırması bir yere kadar anlaşılabilir ama dünyanın polisi olmak hasebiyle hareket eden ABD’nin daha hassas hareket etmesi beklenir.

Başlıkta bahsettiğim sakal/bıyık meselesi işte buradan çıkıyor. Çünkü Müslüman Amerikalılar için sadece iki seçilebilir aday (Biden ve Trump) var ve ikisinin de söylem ve eylemleri birbirinden itici! Müslüman Amerikalı azınlık yıllardır özellikle Demokratik Parti’ye verdiği ciddi sayıda oy ve hatırı sayılır bağışların karşılığında koca bir sıfır çekmenin hayal kırıklığını da yaşıyor.

Nitekim Müslüman Amerikan azınlık toplumunda bir homurdanma var. Örneğin Ulusal Müslüman Demokratik Konseyi yazdığı açık mektupta Müslümanların, Arapların ve müttefiklerinin İsrail’in Filistin’e hücumuna destek veren hiçbir siyasi adaya oy, bağış veya herhangi bir destek vermeyeceğini ilan etti ve ateşkes ilanı için ultimatom verdi.

Bazı Amerikan haber mecraları bu durumu “Amerikalı Müslümanlar Biden’ı oy vermemekle tehdit ediyorlar” diye haber yaptılar. Örneğin Reuters’ta 31 Ekim 2023 tarihinde yayınlanan bir makalede “Bazı Müslüman ve Arap Amerikalı gruplar eğer Gazze’de ateşkes ilan edilmesi için acil adımlar atmaz ise Başkan Joe Biden’ı 2024 seçimlerinde yeniden seçilmesi için bağış ve oy vermemekle tehdit ediyorlar” diye yazdı.

Aynı yazının devamında şu bilgiler de verilmiş: Emgage’e (Müslüman Amerikalı Sivil Toplum Kuruluşu) göre 2020 seçimlerinde 1.1 milyon müslüman oy kullanmış. Associated Press’in oy kullanan Müslümanlar arasında yaptığı ankete (exit poll) göre bunların %64’ü Biden’a, %35’i ise Trump’a oy vermiş.

Müslüman Amerikalılar için geriye iki opsiyon kalıyor. Ya ehveni şerreyn diyerek Biden veya Trump’tan birini seçecekler ya da bağımsız bir adaya oy verecekler. Sandığa gitmemeyi bir opsiyon olarak göstermediğimi farketmişsinizdir.

Amerikan Müslümanlarının her ne kadar seçilemeyecek olsa da üçüncü bir adayda birleşip oylarını ona kanalize etmelerini, o adayın oy oranını yükseltirken cümle aleme müslüman oylarının kıymetini de gösterecek olmasından dolayı faydalı olacağını düşünenlerdenim. ABD başkanlığı seçimlerinin genelde %1-2 farkla kazanıldığı göz önünde bulundurulursa, toplamda %0.7 civarı olduğu tahmin edilen müslüman oylarının ne kadar mühim olduğu aşikar.

ABD Başkanlık seçimlerine daha bir sene var. Bakalım zaman bize neler gösterecek hep beraber göreceğiz. Bu vesileyle savaşta hayatını kaybeden tüm masum sivillere ve çocuklara Allah’tan rahmet dilerken geride kalanlara sabır ve metanet diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum