Mehmet Y. ULUTAŞ

Mehmet Y. ULUTAŞ

Amerikan Rüyası Kaç Para?

Amerika’nın Sesi (Voice of America) haberine göre ABD’ye sığınmacı olarak kaçak yollarla giden Türklerin sayısı sadece son bir yılda 50.000'i buldu. Yani Türkiye’den onbinlerce Dolar harcayarak kanun dışı yollarla “Amerikan Rüyası” yaşamak için ABD’ye gelenlerin sayısı hızla artıyor. İstatistiklere göre bunların yaklaşık üçte ikisi rüya yerine kabus görerek Türkiye’ye dönüyor. Diğer kalan üçte bir ise ya şansını bir de “sosyal” bir devlette denemek için Kanada’ya kaçıyor ya da ABD’de kalarak Amerikan Rüyası yaşamakta ısrar ediyor.

Bu vesile ile ABD’yi “ağaçlardan Dolar toplandığı” ve “iki senede ev ve araba alınabilinen” bir rüya ülke olarak göstererek özellikle gençlerimizin kanına giren YouTuber’ları Allah’a havale ediyorum. Bir dostumun babası bu gibi insanlar için “cehenneme çulunu sermiş” derdi. Aynen katılıyorum.

Gelelim Amerikan Rüyasına. Aslında geçen sene Şubat ayında bu konuda bir köşe yazısı yazmıştım. https://www.habername.com/yazi-amerikan-ruyasi-ruyasi-13484.htm Bu yazımda ise rakamlarla detaya girmek istiyorum.

Yakın zamanda yayınlanan bir çalışmaya göre Amerikan Rüyası yaşamak sarsıcı bir rakam olan 3.454.600 Dolara mal oluyor. İşte size normal bir ömürde Amerikan rüyası yaşamanın bedelinin dökümü:

Düğün = 36.000 $

30 Yıl Mortgage İle Satın Alınan Ortalama Bir Evin Toplam Ödemeleri = 800.000 $

Arabalar ve Bakım Masrafları = 271.000 $

İki Bebeğin Doğumu = 5.800 $

İki Çocuğun 18 Yaşına Kadar ki Masrafları = 42.000 $

İki Çocuğun Üniversite Masrafları = 575.000 $

Sağlık Sigortası ve Masrafları = 934.000 $

Ev Hayvanlarının Veteriner ve Bakım Masrafları = 68.000 $

Emeklilik Dönemi Masrafları = 715.000 $

Ölüm, Tabut ve Mezar Masrafları = 7.800 $

Bunlar ortalama rakamlar ama görüldüğü gibi Amerikan Rüyası yaşamak 3-4 milyon Dolara mal oluyor. İşbu yüzden ABD’deki insanların üçte ikisi maaş gününden maaş gününe çalışıyor ve ortalama bir Amerikan vatandaşının banka hesabında biriktirebildiği ortalama miktar sadece 5.300 Dolar.

Emekli maaşlarına bel bağlarsanız hata edersiniz çünkü ABD’deki emekli maaşları da komik rakamlar. Üstüne üstük emeklilik fonlarında toplanan paraların artan ömür süresiyle ters orantılı olarak hızla tükendiği de bir başka gerçek. Nitekim 2030’lu yıllarda ABD’nin bu maaşları da kesintili ödeyebileceği konuşuluyor.

ABD fakirin değil ama sermaye sahiplerinin yanında olduğu kapitalist bir düzene sahip. Örneğin iki ay ev kirası ödemeyince kapıya mahkemeden alınmış “eviction notice” yani tahliye kararı asılıyor. Üç gün içerisinde geçikmiş iki ayın ve bir sonraki ayın kira bedellerini ödemezseniz polisler gelip evi zorla boşaltıyor! (*)

Hep söylerim. ABD neredeyse ölene dek çalışmayı hem sosyal hem de ekonomik olarak gerektiren bir çalışma hayatına sahip. Tembel ve sebat etmeyen insana göre asla değil! O yüzden Amerika macerasına atılmayı düşünen herkese bir kez daha düşünmelerini tavsiye ediyorum.

(*) 1998 yılında kirada oturduğum eve tahliye kağıdı asılmıştı. Üç aylık kirayı bulup buluşturup ödemiştim de palas pandıras tahliyeden kurtulmuştum. Bir arkadaşım ve ev arkadaşı ise parayı denkleştirememişti, polisler eve girmelerine mani olmuş ve tüm eşyalarını bahçenin ortasına atmışlardı!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum