Bahattin KARAGÖZ

Bahattin KARAGÖZ

BEN DE SİMAV 16. ŞAİRLER ŞÖLENİNDEYDİM!

" Dünya'da ve Anadolu'da pek çok kaplıca gezdim gördüm amma Eynal Kaplıcası gibisini görmedim.Böylesi yeryüzünde yoktur." 1671 - Evliya Çelebi

Simav, 5 km yakınında buluınan Eynal Kaplıcaları ile ünlenmiş güzel bir ilçemiz, adeta Ege Bölgesinde, Kütahya  ili içinde bir saklıkentimizdir. Simav, jeotermal enerji kaynağıyla bir enerji üretim noktası olmaya da aday görülmektedir. Simav'ın 22 beldesi, bağlı köyleri ile 100 000'i aşan bir nüfusa yataklık ettiğini, en güzel kestanenin, fasulyenin ve orman ürünlerini de ürettiğini bilmenin yanında başka özellikleri de bulunmaktadır.

Simav ilçesinde 125' i aşkın sivil toplum örgütü hizmet vermekte, bu örgütlerden 25 kadarı spor ile ilgilidernekler iken, 100 kadarı da Kur'an Kursu veya Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği olarak kendini göstermektedir.

Simav'ın demokrasi kültürü de dikkat çekici bir özelliktedir. Demokrat bir belediye başkanına (Kasım Karahan) sahip olan Simav Belediyesinin Belediye Meclisindeki 15 üyesinin 4'ü DP, 6'sı AKP, 3'ü CHP ve 2'si MHP'den seçilmişlerdir. Belediye Meclisinde temsilci bulunduran her bir partiden birer kişi kadın üye olarak (DP'den emekli öğretmen Zehra Akay, AKP'den ev hanımı Şaziye Karabacak, CHP'den ev hanımı Filiz Özlüer ve MHP'den avukat Münire Obuz) yer almaktadır. Bu renkli tablo bu sakin yörenin yaşama kültürü için de çok güzel bir örnek sunmaktadır.

Simav'a ikinci kere gidişim bir İLESAM üyesi şair olarak gerçekleşti. Birinci gidişimde bir kimya yüksek mühendisi teknik danışman gözüyle izlenimlerimi ''Simav Örneğinde Türkiye Gerçeği'' adı altında çeşitli yayın organlarında okuyucularla paylaşmış, böylece Simav'ın tanınmasında bir nebze olsun gönüllü katkıda bulunmuştum. Bu sefer 13-14-15 Mayıs 2011 tarihlerinde 16. sı gerçekleştirilen Simav  Eynal Kaplıcaları Şairler Şölenine Belediye Başkanlığının 3. sünü düzenlediği bir etkinliğe davet edilerek katılmış oluyordum. Önceki etkinliklerin Osman Karaaslan ve Asım Kısbet gibi yerli şairlerin özel gayretleriyle ve türlü zorluklara göğüs gerilerek yapılmış olmasını da takdirle anmak gerekir. Şimdi yukarıda yapısını sunduğum Belediyenin sahiplenmesiyle daha nezih bir ortamda etkinliklerin sürdürüleceğini görmek, bütün şairler ve sanat severler için geleceğe yönelik bir güven duygusu sunmaktadır. Simavıları böyle bir demokratik kültürü hayata geçirdikleri için kutlamak ve bütün Türkiye'ye örnek model olarak sunmak gerekir.

Belediye Başkanı Kasım Karahan ile ikinci kere görüşürken önceki gelişimin üzerinden nelerin gerçekleşme seyrinde olduğunu öğrenmeye çalıştım. Güney Yıldızı gibi başka şirketlerin de yöreye ilgilerini yönelttiklerini, bazı hukuk sorunlarının kısa zamanda çözümlenmesiyle jeotermel elektrik santraline kurucu ortak olabilecekleri bilgisini edindim.

Toplu programlarda, Eynal Kaplıcaları Şiir Dinletisinde, Başkanlık Makamına yaptığımız ziyarette, resim sergisi açılışında, büyük hayır etkinliğinde ve en son ödüllü uğurlama töreninde Başkan Kasım Karahan'ın ifade ettiği gibi, ''Kültüre yapılan hizmet kalıcıdır, bizi başkalaşmaktan kurtarıcı, özümüzü koruyucu yaşamsal önemdedir. İlçenin tanıtımında da büyük bir görev üstlenmektedir. Bu yüzden Eynal Kaplıca tesisleri tam doluluk oranında dinlenme ve sağlık hizmeti sunmayı sürdürmektedir.''

İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız da, diğer şairler gibi, ''Etkinliğin şairler arasından çıkarılıp halka da açılması ve gelecek yıllarda uluslar arası bir özellik kazanması gerektiğini'' ifade etti. İlçenin büyük kültür mekanlarına ihtiyacı olduğu da böylece görülmüştür. Bu arada MHP Kütahya Milletvekili ve yine 1. sıra milletvekili adayı Prof. Dr. Alim Işık da bir Simavlı olarak şairlerin ortamını paylaşarak kültüre verdiği önemi sergilemiş oldu.

Etkinlikler süresince uzaktan tanıdığım pek çok şairle yüz yüze görüşmek imkanını buldum. Başta Kütahyalı İsa Kahraman, Esat Anık ve Kadir Güven olmak üzere, İzmir'den sanatçı Engin Çır, Şevki Dinçal, Şerife Çınar,Yalçın Benlican, Özen Gülay Atacan; Bursa'dan Aşık Türabi, Temel Şahin, Faruk Ambarcıoğlu, Emin Zeybek; İstanbul'dan Saadettin Kaplan, Yusuf Bilge, Necmettin Selçuk, Nedim Saatçıoğlu; Amasya'dan Mustafa Ayvalı; Aydın'dan Abdülkadir Güler, Şükrü Öksüz; Düzce'den Serdar Öncül, Yunus Kara; Karaman'dan İbrahim Şaşma; Gaziantep'ten Yıldırım Katrancı, Pınar Atay; Eskişehir'den Halil Gürkan; Kırklareli'nden Alaattin İkican; Hatay'dan Sevil Mısırlıoğlu; Tokat'tan Hasan Akar; Ankara'dan Celal Oymak gibi şairlerle bu vesile ile yakından tanışmış oldum. Diğer şairleri ise, başta İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız olmak üzere, Abdullah Satoğlu, İsmet Bora Binatlı, Mustafa Firengiz, İsa Kayacan, Pehlivan UZUN, Murat Duman, Şemsettin Ağar (Adıyaman'dan), Gülten Ertürk, İbrahim İmer, Vedat Fidanboy, İsmail Tunç, Ergun Veren, Durak Turan Düz ile zaten  Ankara'da Bahattin Karagöz olarak tanışıyordum. İLESAM Bilgesi aynı zamanda benim gibi Rizeli olan  Cemal Tuzcuoğulları'nın bu etkinliklere, son anda çıkan bir mazereti dolayısıyla katılamaması Ankara ekibi için bir üzüntü kaynağı oldu.

Etkinlikler süresi içinde katılımcı her şairden bir şiir dinledik. Aşık Türabi, sanatçı Engin Çır, saz ve söz ehli İsa Kahraman ile birlikte Murat Duman, Faruk Ambarcıoğlu ve Gülten Ertürk'ten solo parçalar, Mustafa Firengiz'den ve İsa Kayacan'dan zeybek oyunu izlemek şansına sahip olduk. Mustafa Firengiz Hocanın İstiklal Marşının nasıl okunması gerektiği konusunda gençlere verdiği ve bütün şairlerin de izlediği kısa ve özlü konferansı da zikretmeden geçemeyiz. Etkinlikler boyunca Kültür Müdürü Mustafa Teneke ve yardımcısı Ayşen Güzel, birer aile ferdi gibi yakın ilişkilerle katılımcılara ilgi gösterdiler. Kahvaltı ve yemeklerdeki organik sera ürünü domates, salatalık, bal, tereyağ vs. herkesten tam not aldı. Tabii aşçıların ustalığı da takdire şayandı. Hele Yeşilköy Beldesi Değirmen Tesisinde tadılan gözlemeler de unutulamaz. Yeşilköy Belde Başkanı Salim Orbay ve   Güney Belde Başkanı Bekir Çetin ile de sohbet edebildik. Bu arada Pehlivan Uzun'un öğrencisi  Final Dersanesi Sahibi Ferit Enes,  Kayserili sanatçı Kaya Kuzucu ve Hakan Bey gibi  isimlerini hatırlamakta zorlandığım pek çok kişinin, bizim Ayşen Güzel'in pek ala farkettiği gibi, program dışına çıkarak ikram ve ilgilerine mazhar olduğumuzu da zikretmeliyim.

Simav Şiir Şölenine katılan şairlerin şiirlerinin bir antolojide toplanacak olması gibi güzel hizmetten dolayı şükranlarımı bün şairler adına ilgililere sunmak isterim.

Simav'a gelmeden Simav için yazmış olduğum ''Simav Türküsü Yahut Simav Güzellemesi'' adlı şiirden iki dörtlükle izlenimlerimi sonlandırmak istiyorum:

Burada yeşil, mavi..

Toprak yeşil, gök mavi...

Her yanı tarih dolu,

Her zamanı semavi!...

 

Her gönül yeni avda,

Her gönülde ''bir'' sevda.

On altı kez toplandı

Nice şair Simav'da...

İyi ki ben de oradaydım, Simav'daydım. İyi ki bu güzellikleri yaşadım ve ölünceye kadar unutmadan hatırlayacağım.

Selam ve saygılarımla...

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.