Ben Sokak Çocuğu Değilim

 

“Sokaklar çocuk doğurmaz öyle değil mi anne?” Anne Aslı Hanım, kızı Nesliden hiç böyle bir soru beklemiyordu. Nerden çıkmıştı bu soru dayanamadı soruyu soran kızının boy hızasına gelmek amacıyla iki dizini çıplak zemine koydu ve  kızı Neslinin ürkek gözlerine baktı.

  • Anlat bakalım nerden çıktı bu soru?
  • Geçen gün sen söylemiştin anne.. Sokak çocuğu bunlar, yanlarına fazla yaklaşma tehlikeli olabilirler demiştin.

Anne Aslı Hanım, ne diyeceğini şaşırmıştı. Küçük kızının duygularının ne kadar büyük olduğunu kurduğu cümlelerle sabitlenmişti.

Sahi sokaklar çocuk mu doğurur?

Yukarda kurduğum kısa hikâyem doğrultusunda ilerlemek istiyorum. Biz neye inanıyoruz ve ne yapıyoruz dersiniz. Haber spikerlerin dudaklarından süzülen kelimeleri çocuklarımıza söylemiyor muyuz? Onlara toplu bir mahlas koyduk “ Sokağın Çocukları” diye sunduk, yetmedi farklı lakaplarla hitap ettik. Her bir çocuğun farklı hikâyesi vardı. İsimlerini kiminin annesi, kimininkinin babası birçoğunun adını hastanedekiler, karakoldakiler koymuştu. Aslında isim onlar içinde çok önemli değildi. Alışmışlardı insanların onlara farklı gözle bakmalarına. Temiz bir elbiseleri olmadı hiçbir zaman ikinci el diye tabir edilen elbiseler sunuldu çoğu vakit onlara ve onlar ona da şükretti tebessüm ile kabul etti.

Öyle mağazan mağazaya girip çıkıp seçme hakları olmadı. Çocuk esirgeme kurumlarında veya okullarda herkesin gözü önünde elbiseler toplu olarak geldi. Ayağına hangi ayakkabı olursa onu giyebilecekti. Gönlü kırmızı montu istese de beden olmazdı. Sonra kaderine içten içe bir sitem gönderir susardı.

Yıllardır artık yeter dediğim sürekli sürekli yazıp çizdiğim yazılarımın yüzde yetmişini işlediğim o çocuklar.. Evet, o çocuklar sokağın doğurmadığı ama sokakların büyüttüğü çocuklardan bahsediyoruz. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına sonsuz teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki sokaklarda artık çocuk kalmayacak. Kış ayı geldi mi içim daha çok üşür. Sokaklarda mendil satan, dilencilik yaptırılan, orda burda tiner çekip yerlerde sere serpe kendinden geçmiş yatan o çocukları görmeyeceğimin günlerini iple çekiyorum.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ülke genelinde yapılan denetim ve rehber hizmetler ile ilişkin son rakamları açıklamış bulunmakta..

27500 çocukla ilgili önlemler alındığını 1078 çocuğun ailesi hakkında da yasal işlem başlatıldığı bildiriliyor. Bakanlık tarafından görevlendirilen ekiplerin sayılarının artmasını arzu ediyorum. Okul saatlerinde sokaklarda çocuk görmek istemiyorum.

Tüm çocukların hakları vardır bu haklar hiçbir çocuktan zorla alınamaz. Hiçbir çocuk sokaklarda dilenmek, araç camı silmek, yerin altında tekstil atölyelerinde havasız ortamda çalışmak istemez. Tertemiz üniformaları ile okul sırasında öğretmenlerini dinlemek ister.

Sokağın büyüttüğü çocuklar vardır. Anne ve babaların annelik ve babalık yapamadıklarından olsa gerek. Sokakların sahip çıktı çocuklardır onlar. Sesinize ses olana kadar ben her zaman yazacağım..

 

 

 

 

 

225402414.png

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.