Mehmet Y. ULUTAŞ

Mehmet Y. ULUTAŞ

Boston Celtics’e Elendikten Sonra Miami Heat’te İşler Karıştı!

2023/24 NBA Playoff İlk Round serisinde Boston Celtics’e 4-1 kaybederek elenen Miami Heat takımında bu başarısızlığın sorumluları aranırken takımın yıldız oyuncusu ile başkanı arasında basın üzerinden bir münakaşa başladı.

Geçtiğimiz haftasonu Miami’de yapılan Formula 1 otomobil yarışları sırasında basına konuşan Miami Heat’in elit oyuncusu Jimmy Butler eğer diz sakatlığı olmasa ve oynayabilseydi play-off’larda hem Boston Celtics’i hem de New York Knicks’i rahatlıkla elemiş olacaklarını söyledi.

Katıldığı basın toplantısında Butler’ın bu sözlerini eleştiren Miami Heat takımının başkanı ve efsanevi koçu Pat Riley ise “Jimmy ciddi mi yoksa bizi mi trollüyor” demiş ve ardından sahada olmayan bir oyuncunun rakip takımlar hakkında böyle eleştirisel ifadeler kullanmasını “ağzını kapat” sözleriyle ağır bir şekilde tenkit etmişti. NBA liginde oyuncu, koç ve yönetici olarak 57 senelik tecrübesi olan 79 yaşındaki Pat Riley’in bu sözleri oldukça manalı ve kayda değer.

Profesyonel basketbol oyunculuk kariyerini 1976 yılında Los Angeles Lakers takımında bitiren ve 1977 yılında aynı takımda asistan koç olarak göreve başlayan Pat Riley’in kariyeri başarılarla dolu. Los Angeles Lakers ve New York Knicks takımlarında koçluk yaptıktan sonra 1995 yılında Miami Heat’e imza atan Pat Riley 29 yıldır Miami Heat takımında önce koçluk ve 2008 yılından beridir de başkanlık yapıyor. Miami Heat bu 29 seneye üç (2006, 2012, 2013) NBA şampiyonluğu sığdırırken %57 galibiyet yüzdesi ile NBA normal sezonunda en iyi ikinci takım, ve NBA play-off’larda ise 161 galibiyet ile en iyi üçüncü takım olma başarısı gösterdi.

Bu münakaşanın beyanatlara aksetmeyen bir boyutu daha var. Jimmy Butler 2024/25 sezonu sonunda oyuncu opsiyonlu olarak bitecek mukavelesinin şimdiden iki sene daha uzatılmasını istiyor. Eğer sözleşmesi uzatılırsa 2025/26 ve 2026/27 sezonlarında toplam 113 milyon Dolar garanti ücret alacak.

Miami Heat ise kontrat uzatma konusunda henüz bir karar vermiş değil. Jimmy Butler Miami Heat forması altında oynadığı son 5 yılda iki kez NBA Final Serisi oynamış olsa da maçların %26’sını sakatlık veya dinlenme sebepleriyle kaçırması, Eylül ayında 35 yaşına girecek olması, ve istikrarlı bir performans göstermemesi gibi sebepler önümüzdeki üç sezon için hakkında karar verilmesini zorlaştırıyor.

Butler’ı uzun senelerdir takip eden bir gazeteci olarak rahatlıkla söyleyebilirim ki Jimmy Butler NBA liginin en iyi 10 oyuncusundan biri. Çok zeki, hırslı ve sahada kesinlikle fark yaratan bir oyuncu ama dalgalı bir performansı var. Bazen muhteşem bir oyun ortaya koyuyor bazen de sahada dolanıyor. Potaya doğru dripling yapıp sayı yapmayı ya da faul almayı çok seviyor. Harika bir üç sayılık basket atıcısı olmasına rağmen üçlüklerini play-off’lara saklıyor.

Her ne kadar Pat Riley Butler’ı takasta kullanmayı düşünmediklerini söylese de Miami Heat’in böyle dalgalı performans gösteren bir oyuncuya çok büyük paralar vermeye devam edeceğini pek zannetmiyorum. Çünkü Riley hemen her maçta oynayabilecek, sakat ise de kendisini oynayabilecek pozisyona hızla getiren oyunculardan oluşan bir takım istiyor.

Bu sebeplerden dolayı bu yaz Butler’ı takas yoluyla bir başka takıma vererek onun maaş yükünden kurtulmayı isteyeceklerini ve yerine aynı pozisyonda oynayan genç ve istikrarlı bir oyuncunun peşine düşeceklerini tahmin ediyorum.

Ama takas için Butler’ın yüksek maaşını “salary cap (toplam maaş tavanı)” limitleri içerisinde kalarak kaldırabilecek takım sayısı oldukça az. Duyumlara göre Philadelphia 76ers takımı Los Angeles Clippers’tan Paul George’u alamaz ise Joel Embiid’in yakın arkadaşı olan Jimmy Butler’ı takıma katabilir. Doğrusu Embiid, Maxey ve Butler üçlüsü NBA’de çok iş yapar ve Philadelphia 76ers finallere kadar gidebilir.

Eğer bir takas olmaz ve mukavelesi de uzatılmaz ise Jimmy Butler’ın önümüzdeki sezon pek hoşnut olmayacağını kestirmek zor değil. O yüzden Jimmy Butler ve Miami Heat bu yaz bir ayrılığın eşiğinde. Bakalım zaman neler gösterecek.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum