Av. Mehmet YALÇINKAYA

Av. Mehmet YALÇINKAYA

BUYRUN BURDAN YAKIN (I)

Yazım AK PARTİ eksenli olacak ama önce bir hakkı teslim edelim. Demokratik-antidemokratik yollara başvurulmuş, barajı geçsin diye kapalı kapılar ardında pazarlıklar yapılmış ve özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yaşayan seçmenler nezdinde silahların gölgesi altında geçmiş te olsa, HDP şüphesiz bu seçimin galibidir. Kendilerinin bile bu seçim için hayal edemeyeceği sayıda vekil çıkarttılar. İstanbul başta olmak üzere, batı illerinden de hatırı sayılır oy aldılar.

MHP’nin oylarını artırmasına rağmen, buruk bir sevinç yaşadığını düşünüyorum. Çünkü bu kadar keskinleşen seçim atmosferinde, Kürt milliyetçiliğinin ve PKK korkusunun da tavan yaptığı bir ortamda MHP oylarını daha fazla artırmalıydı şeklindeki genel görüşe ben de katılıyorum. Yine de MHP yönetimini tebrik ediyorum. Bekledikleri oranda oy alamasalar da bu dönem parlamentonun kilit partisi konumuna yükseldiler. Gerek AK PARTİ ile olası bir koalisyonda, gerekse AK PARTİ dışındaki partilerin oluşturacağı koalisyonda, hatta dışarıdan destek verebileceği bir azınlık hükümeti noktasında ipleri elinde tutan parti konumuna geçtiler.

CHP’ye hayret etmemek elde değil. Ülkenin bütün sinir uçlarının her zaman olduğu gibi yanında yer almasına, yıllardır muhalefette kalmasına, son iki seçimde piyango gibi malum yapının desteğine rağmen oylarını artıramaması tam bir beceriksizlik örneği. Ben bu tabloyu, CHP kadrolarının bizzat kendilerine ve ülkemiz için düşündükleri yönetim anlayışına seçmenin güvensizliği olarak yorumluyorum.

Kısaca bu üç parti hakkında düşüncelerimiz bunlar. Daha fazla söze gerek duymuyorum. Kendi üyeleri veya basında yer alan siyaset bilimcileri bu konuyu enine boyuna zaten tartışmaktadırlar.

Gelelim AK PARTİ’ye…

Dünyanın demokratik bütün ülkelerinde, üç genel seçim, üst üste tek parti hükümeti kuracak şekilde seçimi kazanmış, (arada yapılan yerel seçimleri, halk oylamalarını ve Cumhurbaşkanlığı seçimini konumuz dışı olduğu için saymıyorum) dördüncü seçimde de tek başına iktidar olamasa da % 41 oyla birinci olarak çıkmış bir parti başarılı sayılır. Ülkemizde iflah olmaz AK PARTİ karşıtları ve AK PARTİ yöneticilerinin özellikle bu seçimde kendi çıtalarını çok yükseltmeleri sebebiyle % 41’lik oy başarısız gibi addedilmiştir. Lafı evirip çevirmeden söyleyeyim, bence de 2015 Genel Seçimleri’nde oy oranı olarak değil ama tek başına iktidarın kaybedilmesi sebebiyle AK PARTİ başarılı olamamıştır diye düşünüyorum.

Misalde hata olmaz fehvasınca kısa bir anekdotla devam edelim…

Komutan bütün hışmıyla askere yüklenmiş;

-Oğlum neden ateş etmiyorsun?

-Kırk sebebi var kumandanım...

-Say!

-Bir, barut yok!

-Tamam, geri kalanları saymasan da olur.

AK PARTİ’nin seçim başarısızlığı yukarıdaki nükteye ne kadar da uygun değil mi? Kırk tane sebep sayılabilir. Fakat şu ana kadar yapılan bütün yorumları dikkatle izlediğim halde benim çok önem verdiğim, zaman zaman da bu sütunda okuyucularım ile paylaştığım hususa değinen olmadı.

(Haftaya devam edelim inşallah)

NOT: Haftaya kadar, belki hükümet şekilleri neticelenebilir, geç yorum yapmış olmamak için kendi kanaatimi açıklıyorum:

1.Seçim hükümeti kurmak ve hemen erken genel seçime gitmeyi düşünmek, seçmenin iradesine saygısızlıktır. Bu husus, parlamentodaki bütün partilere zarar verir.

2.HDP’yi şu aşamada hiçbir partinin iktidara taşıyabileceğine ihtimal vermiyorum. Zaten taşımamalıdırlar diye de düşünüyorum. HDP, bu dönem muhalefet olarak rüştünü ispat etmelidir. Terör örgütünün silahları bırakmasını, bir adım ötesi Kandil-PKK ve Abdullah Öcalan konusunda bütün Türkiye’yi mutlu edecek çözümü sağlayabilmelidir.

3.Türkiye için en kötü hükümet senaryosu, gerek tek başına gerek CHP-MHP azınlık hükümetinin dışarıdan HDP desteği ile kurulmasıdır. Bunun nasıl bir felakete yol açacağını aklı başında herkes tahmin etmektedir ama tahribatın gerçek boyutunu kimsenin hesap edemeyeceğine inanıyorum.

4.Akıl, AK PARTİ-MHP koalisyonunun en gerçekçi çözüm olacağını söylemektedir.

5.Son olarak şahsi kanaatim, Türkiye gerek iç ve dış baskılar, ekonomik veriler, parlamentodaki sayısal gücün getireceği artılar ve seçim sonucunda ortaya çıkan (%65 gibi) ezici halk çoğunluğu sebebiyle AK PARTİ-CHP koalisyonuna doğru gidiyor diye düşünüyorum.

Allah (cc) hakkımızda hangisi hayırlı olacaksa onu nasip etsin…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.