Çocuğunuzu başkalarıyla kıyaslayıp öfkelendirmeyin

Bugün ki yazımızda çocukların okuldan, akraba çevresinden veyahut komşu çocuklarından örnekler veren ailelerinden söz etmek istiyorum. “Arkadaşların çok akıllı davranıyor, ama senin aklın bir karış havada“, “Komşunun oğlu hiç senin gibi yaramazlık yapmıyor?“ gibi örneklerdirmeler çocukların kişisel gelişiminde sıkıntı teşkil edebilir. Aileler şunu çok iyi bilmelidirler ki, her birey ayrı bir kişiliktir. Her çocuk apayrı bir dünyadır. Herkesin kendisine has davranış ve yetenekleri vardır. Bu kardeşler arasında dahi böyledir. Beş parmağın beşi bir değil deriz, işte bu da onun gibi birşeydir. Kardeş dahi olmuş olsalar herkesin ilgi alanı ve düşünce yapısı bambaşka olabilir. Bu da çok normaldir.

Çocuk değip geçmeyelim, onlarda bir bakıma kendi iç dünyaları ve dış dünyaları ile bir alaka kurmaya çalışırlar. Bu süreçte ailelerin  tutumları çok büyük önem arz eder. Aileler, bazı konularda eksikliği olan gençlerin, o eksikliklerin bir başkasını örnek vererek düzeleceğini düşünmesin. Aksine bu davranış ters tepkiye yol açacaktır. Ve dahası örnek verilen kişiye karşı öfke ve nefret duygusu besleyecektir. Örnek verilen kişilerin sadece iyi meziyetlerini duyan çocuk veya genç, kendisi yetersiz ve ezik hissedecektir. O yüzden eğer ki bu davranışımızdan her ne yaptıysak da vazgeçemiyorsak, o zaman örnek verdiğimiz kişilerin kötülüklerinden de arada bir örnek vermemiz uygun olur.

Aileler örnek verecek iyilik yaptıklarını düşünürler, maalesef kaş yapmak isterken göz çıkartıyoruz. Anne ve babalar kendilerini onların yerine koyup onlar ile bu şekilde empati kurmaları gerekir. Onların duygu dünyasının çok daha farklı olduğunu ancak o zaman anlayabileceklerdir. Sürekli başkalarının başarısını dile getiren ve kendi başarısızlığından yakınan bir ailede yetişen çocuk, zamanla „boş“vermelere başlayacaktır. Siz onu gayrete getirdiğinizi düşünürken, çocuk bunu böyle algılamayacaktır.

Bir başkasını örnek verme yerine, çocuğunuzun da biraz gayret ile başarabileceğini telkin ederseniz, çocukta ki müsbet değişimi kısa bir sürede farkedeceksinizdir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.