Prof. Dr. Yakup CİVELEK

Prof. Dr. Yakup CİVELEK

Dijital Çağda Arapça Öğrenimi: Teknoloji Destek mi Köstek mi?

Sevgili Dostlar ;

Ufak bir ara verdikten sonra Arapça öğretimi konusundaki yazılarımıza devam ediyoruz.

Bu yazımda hayatımızın dokunmadık bir köşesi bırakmayan Teknoloji ve Dijital hayat meselesini ve bunun Arapça öğrenimdeki rolünü ele almaya çalışacağım. Acaba teknoloji ve dijitalleşme her alanda olduğu gibi Arapça öğrenimi için bir imkan ve fırsat mı? Yoksa bir engel, bir tehlike ya da dil öğrenme hedeflerimize ulaşmayı öteleyen bir köstek mi? Özetle sorunun özü şu: Dijital çağ ve teknolojik dünya Arapça öğreniminde bir destek mi köstek mi?

Bir başka yazıda da Arapça öğrenmede yararlanacağımız teknolojik imkanlardan, programlardan söz ederiz. Bugün ise sadece konunun teorik yönü üzerinde odaklanmak istiyoruz

Değerli Dostlar ;

Etrafımıza bakalım. Ne görüyoruz?


Ekranların ışıltısı, akıllı telefonların tıkırtısı ve sanal öğrenme platformlarının cazibesi...

Ama biz bu ortamda Arapça öğrenmek istiyoruz. Ne yapacağız?

İstesek de istemesek de, bugün bunlardan kopuk yaşamak pek mümkün görünmüyor. Arapça öğrenmek için de bu teknolojiyle baş etmek, bu dijital dünyadan uzak durmamak gerekiyor. Bir nevi bunlarla dans etmek, oyun oynamakzorunda kalıyorsunuz. Ancak bu oyunun sınırlarını ve kurallarını iyi belirlemez isek, herkesin bu dijital çağın bağımlı bir kölesi, bu oyunun iradesiz oyuncusu haline gelmek mümkün

Dijital Kütüphane mi, Dijital Tuzak mı?

Şimdi şöyle düşünelim: Geçmişte, bir vakitler, (bazı yerlerde halen de öyle) Arapça öğrenmek için kalın sözlüklere, gramer kitapları ihtiyacımız vardı ve yoğun çalışma saatlerine sahip olmayı arzulardık. Ama bugün, bütün bunlar parmaklarımızın ucunda, bir tıklık mesafede. Günümüzde sanal alemde onlarca uygulama, videolu dersler, sanal Arap dili hocaları var. Peki bütün bu bolluk ve imkanlar karşısında gerçekten öğreniyor muyuz, yoksa sadece tıklayıp duruyoruz? Bütün bu bolluk bir bereket getiriyor mu? Yoksa bolluk içinde kıtlık ve imkansızlık mı yaşıyoruz?

Örneğin bir dil öğrenme platformu olan Duolingo'da günlük 15 dakika Arapça çalışmak, YouTube'dan Arapça şarkı videolarını izlemek, Instagram'da Arap kültürü hesaplarını takip etmek... Ne kadar kolay yapılacak şeyler değil mi? Bütün bunlar kulağa ne kadar hoş geliyor, değil mi? Burada sorulması ve cevaplanması gereken temel soru şudur? Bütün bunlar, bu tkenolojik ve dijital imkanlar ve fırsatlar, bizlerin dil öğrenmemize mi hizmet ediyor, yoksa bunların hepsi sadece bir yanılsama mı? Bunlar bizi oyalayan oyuncaklar mı?

Bağımlılığın Görünmeyen Yüzü

Teknolojinin bir imkan ve fırsat oluşturduğunu göz ardı edemeyiz. Ama bunun bir bağımlığa dönüşmesi tehlikeli bir hastalıktır. Dikkatli ve tedbirli olmazsak, bize pek çok şey kazandıracak olan imkanlar, sadece maddi değil, manevi anlamda da benliğimizi, kimliğimizi, kişiliğimizi hasılı her şeyimizi kaybetmemizin de bir vesilesi olabilir.

Bazılarının öne sürdüğü gibi teknoloji bağımlılığını sadece "çok zaman harcamak" olarak tanımlamak mümkün değildir. Bu aynı zamanda dikkat dağınıklığı, yüzeysel öğrenme, gerçek iletişimden kopma gibi pek çok yan etkileri barından çok kötü bir sonuca yol açabilir. Ö Özellikle öğrenciler için bir whatsapp veya telegram mesajı, bir bildirim, bir Instagram hikayesi veb dijital dünyanın tuzakları/fırsatları, her an onların öğrenme konsantrasyonunuzu bölüyor, dikkatlerini dağıtıyor.

Arapça öğrenirken dijital imkanların, çeşitli programların, yapay zeka destekli uygulamaların gerçekten çok başarılı ve faydalı araçlar olduğunu inkar etmek haksızlık olur. Ama tüm bunların asla ve asla canlı iletişimin, gerçek konuşmaların, yüzyüze derslerin yerini alamayacağını da unutmayalım. Asıl eğitim klasik dönemdeki gibi yüzyüze, diz çökerek, hissederek yapılan eğitimdir. Bunun pek çok zorluğu, külfeti de olsa, bereketi, tadı, zevki ve lezzeti de o kadar çok olur

Peki Çözüm Nedir?


Teknolojiyi Evcilleştirmek/Ehlileştirmek Mümkün mü

Öğrenciler, eğitimciler tüm insanoğlu bu teknolojik baş döndüren girdap, bu dijital dünyanın cazibesi karşısında ne yapmalı? Bu çıkmazdan nasıl kurtulmalı, hangi ipe sarılmalı? Teknoloji ve Dijital dünya ile barışık ama onun esiri olmayan bir yol bulmak mümkün değil mi? Kanaatimce zor olsa da imkansız değil? Bunu başarmak mümkün? Vahşi bir ejderha, yırtıcı bir canavar olan teknoloji ve dijital hayatı ehlileştirmek, evcilleştirmek mümkün

İşte bazı pratik öneriler:

1. Günlük dijital Arapça çalışma sürenizi sınırlayın

2. Sanal platformların yanında mutlaka canlı iletişim kanalları açık tutun

3. Çevrimiçi ders ve uygulamaları, gerçek dil pratikleriyle dengeleyin

4. Dikkat dağıtan bildirimleri kapatın

5. Öğrenme hedeflerinizi net belirleyin

Teknoloji Sadece Bir Araçtır, Şoför Sizsiniz

Bu yaşanan dijital hayat sizi, bizi hepimizi girdabına aldıysa, onun çevirdiği yöne gidiyorsak, iş tehlikede demektir. Ama onun bir araç bizim de bu aracın sürücüsü, şoförü ve yönetici olduğunun farkında isek, buna uygun davranıyorsak, korkacak, endişelenecek bir şey yok demektir.

Teknoloji ve Dijital çağ, Arapça öğrenim yolculuğunda, dikkatli olur, sürücü olduğumuzu unutmaz isek, hepimiz için harika bir yoldaş olabilir. Ona asla yolunuzun hakimi olmasına izin vermeyin. Daima onun sizin iradenizle yönettiğiniz bir araç olduğunu he an hatırlayız. Ona mahkum değil, hakim olduğunuzu bilin, hissesin ve yaşayın.

Arapça öğrenirken teknolojiyi bir pusula olarak görelim, yol haritanız kendisi olarak görmeyelim. Haritayı biz çizmeliyiz ama pusulayı da elden bırakmamalıyız.

Şu gerçeği de unutmayalım, “Dili gerçekten, tam anlamıylaöğrenmek, ekran başında tıklamaktan çok, o dilin ruhunu hissetmekle, onu bizzat yaşamakla mümkün olur.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.