Seçkin İSLAMOĞLU

Seçkin İSLAMOĞLU

İşgücü Açığı da Var + Muhtaç Olan Kibirlenemez

SÖZÜN ÖZÜ (KISA KISA) - 12

 

İşsizliğe Çözüm - İşsizlik Kadar İş(çi) Açığı da Var

 

Ülkemizde ve dünyada birçok kişi işsiz olduğu gibi, birçok iş de çalışanını bekliyor; yani büyük boyutlarda iş(çi) açığı da var. Demek ki işe işçi, işçiye de iş (işe eleman, elemana iş) bulma konusunda bir noksanlık var ve bu sorunun aşılması için uygun çözümler getirilmelidir.

Devletin İş ve İşçi Bulma Kurumu (İşkur) bu konuda yeterince çözüm üretemediği gibi, bu sorunun tek bir kurum eliyle çözülmesi de imkansızdır. Özel istihdam büroları, internet ilan siteleri gibi ortamlar da tam çözüm üretememektedir. Bu durumda ortak bir ilan havuzu oluşturmak faydalı olacaktır; ilgili tüm ilan sitelerindeki ilanları ve İşkur başvurularını içeren ortak bir veritabanı çok daha faydalı olabilir.

Öte yandan, basın-yayın (medya) kuruluşlarıyla anlaşılarak ücretsiz iş-eleman ilan ekleri yayınlanabilir. İş ile işçileri bir araya getirebilecek toplantılar düzenlenebilir.

İşsizler de farklı kanallardan iş arayışlarını sürdürmelidir; başta tanıdıklar olmak üzere, çevrelerindeki en yakın kurumlara, İşkur’a, internet ilan/kariyer sitelerine falan başvurmalıdır.

Yine birçok işdalı nitelikli işgücü gerektirdiğinden, mesleki eğitimin yetersizliği sebebiyle birçok işgücü açığı yaşanmaktadır. Bu sorunu çözmek için de nitelikli işgücü eğitimleri, meslek edindirme kursları vb düzenlenmelidir.

İşini beğenmeyenler de daha iyi bir iş bulmadan, mevcut işini bırakmamalıdır. Hiç çalışmamak yerine maaşı biraz düşük olsa da bir işte çalışmayı tercih etmelidir; eften püften sebeplerle iş beğenmezlik yapmamalıdır, hemen yüksek maaşlı bir iş arayışında diretmemelidir.

Alnının teriyle, elinin emeğiyle, helalinden para kazanmak ayıp değildir; mesela limon veya simit satmak, ayakkabı boyamak veya çöp toplamak, ev temizliği yapmak veya başkasının çocuğuna bakmak utanılacak işler değildir.

İşsizler şuna karar vermeli: İş mi arıyorum yoksa yüksek maaşlı kolay bir iş peşinde vakit mi öldürüyorum? En azından belediyelerin ücretsiz meslek edindirme kurslarına giderek, sahip olduğunuz potansiyeli artırıp farklı alanlarda iş edinme şansını yakalayabilirsiniz.

Müslüman işverenler de kapitalist mantıkla değil İslami mantıkla hareket etmeli, işçilerinin haklarını vermeli, mümkün olduğunca çok sayıda işçi çalıştırarak istihdam oluşturmalı ve kardeşlerine faydalı olmalıdır. Evet müslüman zenginler, sizin hesabınız fakirlerden daha zor olacak; bu sebeple imkanlarınızı insanlarla paylaşın.

 

Muhtaç Olan Kibirli Olamaz

 

Her insan bir diğerine muhtaçtır. Mesela zenginler bile kendi yaptıkları eşyaları değil başkalarının ürettiği mal ve hizmetleri kullanırlar. Yani zenginlerin fakirleri küçümsemesi veya zengin çocuklarının şımarıklık yapması, tamamen yakışıksız ve küçültücü bir tavırdır.

Başkalarına teşekkür etmesi gerekenlerin kibirlenmesi yani nankörlük etmesi, aslında kendilerini aşağılamaları demektir. Sonuçta başkasını haksız yere küçümseyen aslında kendini küçümser. (işçisini, hizmetçisini, eşini, çocuğunu, öğrencisini, arkadaşını, komşusunu, vatandaşını vs)

 

* * *

 

Kuran Meali

 

« “Rabbim! Gönlüme ferahlık ver.”, “İşimi bana kolaylaştır.” » (Tâhâ, 20/25-26)

 

Hâdis-i Şerif

 

“İman bakımından müminlerin en mükemmeli (değerlisi), ahlak yönün­den en güzel olanıdır.”

 

(Buhârî, Ebû Dâvud, Tirmizî, İbnu Mâce)

 

Seçkin'ce

 

“Bilinen kuraldır; önce düşün, sonra söyle!..”

 

www.dunyaislamgunu.org - www.worldislamday.org - www.seckinislamicebooks.com

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.