Murat KARAKOYUNLU

Murat KARAKOYUNLU

KALEM KIRMALI

ÇÜRÜKLERİ AYIKLAMAK

Türkiye’nin son on yılında yaşanan değişimin hemen her karesinde Ak Parti’nin politikalarını görmek mümkün. Ekonomiden, siyasete askeriyeden, dış politikaya kadar her alanda bambaşka bir Türkiye var artık. Elbette bu değişim baştan sona sancılı bir mücadelenin sonunda gerçekleşti. Statükonun bütün dayatmaları, bütün dirençleri Ak Parti’nin yürüttüğü politikalarla yerle bir edildi. Gelinen noktada medyadan askeriyedeki gelişmelere kadar bugün konuşabildiğimiz birçok konuyu dün aklımızdan bile geçiremediğimizi söylememiz her halde yanlış olmaz.

Elbette statükoya karşı yürütülen bu mücadele kolay olmadı. Ak Parti bazen statükonun daha kendine yakın güçleriyle uzlaşma yoluna gitti. Bazen tavizler verdi. Bazen ise hedeflerini ötelemek ya da vazgeçmek zorunda kaldı. Ancak bugün artık Ak Parti, sistemin zirvesine tam anlamıyla yerleşmiş bulunuyor. Bürokrasi, siyaset, medya ve askeriyede kendisi ile mücadele edecek ciddi bir güç, artık yok.

Bürokrasinin en tepesindeki müsteşardan en alt kademedeki şube müdürüne kadar herkesin atamasına müdahale etmek mümkün değil elbette. Lakin bu durum atama merciindeki insanların tercihlerinin sorgulamasının önünü kesmemeli. Zira yaşanan her olayın faturası önce hükümete kesilmektedir.

Son dönemde yaşananlar gösteriyor ki yanlış kişilerle yürümek, yol arkadaşlarına güvenememek insanı tedirgin kılıyor.

Ak Parti başladığı gibi çekirdek kadronun yönettiği bir parti olmaktan çoktan çıktı. Dolayısıyla siyasetten bürokrasiye kadar her kademede görevlendirilecek kişilerin sadece bugünkü referanslarını yeterli görmek doğru değil. Menfaati olan herkesin Ak Partili olduğu bir dönemde ak ile karayı ayırt etmek için bugünkü referanslara değil, önceki icraatlara ve liyakate bakmak gerekiyor. Bu yüzden de hiçbir mevki sahibi kontrol mekanizmasının dışında tutulmamalı. Yeri geldiğinde gezi olaylarında orantısız güç kullanarak ölüme sebebiyet veren polis ve amirleri de, yolsuzluk şaibesi bulaşmış bürokrat da, kardeşi, eşi, dostu, akrabası ile şaibeye bulaşan siyasetçi de, ülkeden bir gecede çıkan milyar doların müsebbibi olan idareci de yaptığı işin faturasını bilmeli. Başbakan, kalem kırmalı.

Şu bir gerçek ki çürükleri ayıklamak Başbakanı sadece daha güçlü kılar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.