Hüseyin DERVİŞOĞLU

Hüseyin DERVİŞOĞLU

KANUNUN KUVVETİ

1975 Marsilya, genç sulh yargıcı Pierre Michel uyuşturucudan sorumlu yargıç olarak bölgeye yeni atanmıştır ve organize suçlarla baş etmek ilk hedefidir. Ortadan kaldırmak istediği suç örgütü de tüm dünyaya eroin satışı yapan mafya örgütü French Connection’dır. Tüm uyarılara rağmen olayı kişileştiren ve bu örgütü kökten çözmeye karar veren Pierre Michel, örgütün başında ki dünyaca ünlü mafya babası Gaetan Zampa’nın hedefi haline gelir. Her ikisi de birbirinden kurtulmak için yapmak zorunda oldukları her şeyi yapmayı göze alacaklardır.

70’ler Marsilya, ABD’ye uyuşturucu ithal eden en büyük yer ve dünyada uyuşturucu trafiğinin en yoğun olduğu bölgelerden biri. Gerçek hikâyeden uyarlanan film, tüm zamanların en büyük uyuşturucu organizasyonunu ve bu şebekeyi ortadan kaldırmak için yapılanları gözler önüne seriyor.

Doyle ve Russo isimli iki polisin Fransa’dan gelen bir uyuşturucu yüklemesini ve bu suçun sorumlularını enseleme mücadelelerini anlatan, 8 dalda Oscar’a aday gösterilip, 5 dalda Oscar alan 1971 yapımı “French Connection” suç filmlerinin başyapıtlarından biri olarak anıla gelmiştir. French Connection, kendisinden sonra çekilecek birçok suç filminin öncüsü olmuş ve türü şekillendiren filmlerden biri olarak addedilmiştir. La French, bütün film boyunca bunu hiç saklamayan bir film.

İsmiyle 1971 yapımı French Connection’a öykünen, hatta ülkemizde aynı çeviriyle (Kanunun Kuvveti) vizyona giren La French, bir uyuşturucu kartelini çökertmeye çabalayan bir sulh yargıcının uzun süren mücadelesini anlatıyor. Her gün çözümü biraz daha zor hale gelen, dallanıp budaklanan, içinden çıkılması imkânsız hale gelen bu dava, başkarakterimiz için bir takıntıya dönüşüyor. Dakikadan dakikaya ‘giriftleşen’ hikâyenin kurulumu aşağı yukarı öykündüğü başyapıtın hikâye kurulumu gibi. İleri atıldığı zannedilen her adım, aslında geriye atılıyor. Ta ki büyük yüzleşme vuku buluncaya kadar...

Film açılış sahnesi ile 1975 yılının Marsilyası’nı çok güzel yansıtmış. Aynı sahneyi İzmir diye çekseniz, bir iki ayrıntı dışında kullanabilirsiniz. Açılışta silah sesleri ile başlayan ve sizi büyük bir kargaşaya davet edecek gibi duran çatışma, filmin devamında da çatışma sahnelerinden ümit kesmenize sebep oluyor. Geriye senaryo ve kurguya odaklanmaya çalışıyorsunuz ama bir müddet sonra kurgunun durağanlığı seyirciyi yormaya başlıyor.

Film, aslında tüm dünyada aynı olan suç örgütü karakterini bütün çıplaklığı ile ortaya koymakta çok başarılı. Merhametsiz, içine kapanık, sadece bilinen ve (mümkünse) akraba olan bir topluluğun, sokakları kan gölüne çevirecek, gençlerin geleceğini mahvedecek bir tuzağa nasıl çekildiğini göstermesi açısından çok başarılı.

Yönetmen, öykündüğü filmin ağırlığı altında ezilse de, 135 dakika gibi, bu ağır senaryo için uzun sayılabilecek bir süre izletse de, yine de oyuncu seçimi, kurgu ve dönemin atmosferini oluşturmada çıtanın altında kalmamış diyebiliriz.

Oyunculuklar, sıradan gibi gözükse de filmin bütünlüğü içersinde iyi bir performans ortaya koyuyorlar. Özellikle son dönem Fransız filmlerinde Cezayir asıllı sanatçıların sık sık boy göstermesi alışıldık bir durum haline geldi. Bu filmde de, Moussa Maaskri (Frank Manzoni)’yi dikkatle izlemenizi öneririm.

La French, gerçek bir olaydan yola çıkarak ve öykündüğü filme sadık kalma başarısını göstererek ilerleyen, Amerikan filmleri dışında film seyretmeyi seven sinemaseverlerin hoşlanacağı tatlar bırakan bir film. Sonuna kadar izlemeyi başarabilirseniz, güzel bir Fransız filmi seyretmiş olursunuz.

Künye

Orijinal Adı: La French

Senaryo: Audrey Diwan, Cédric Jimenez

Cast Direktörü: Coralie Amédéo, Julien Grossi

Yapım: Légende Film, Gaumont, France 2 Cinéma, Scope Pictures

Ülke: Fransa

Türk Dağıtımcı: Pinema

Yapımcı: Alain Goldman

Ortak Yapımcı: Genevieve Lemal

Yardımcı Yapımcı: Vanessa Dijan

Görüntü Yönetmeni: Laurent Tangy

Orijinal Müzik: Guillaume Raussel

Kurgu: Sophie Reine

Kostüm: Carine Sarfati

Sanat Yönetmeni: Patrick Schmitt

Oyuncular: Jean Duardin (Pierre Michel), Gilles Lellouche (Gaètan "Tany" Zampa), Céline Sallette (Jacgueline Michel), Mélanie Doutey (Christiane Zampa), Benoit Magimel (Le Fou), Guillaume Gouix (José Alvarez), Bruno Todeschini (Le Banguier), Moussa Maaskri (Frank Manzoni)

Yönetmen: Cédric Jimenez

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.