Mehmet Y. ULUTAŞ

Mehmet Y. ULUTAŞ

NBA Türkiye’de Müthiş Seviliyor!

İstanbul Kadıköy Anadolu Lisesi’nde okurken sıra arkadaşım koyu bir Michael Jordan fanatiğiydi. Kitap ve defterleri Jordan’ın posterleriyle kaplıydı. Sınıfta sıkça Jordan’ın “fade away” atışı taklidini yapardı. Tabii ki bu aşırı sevgi ve öykünme sınıftakilerin dikkatini çekmiş ve bu hareketlerinin tiye alınmasına sebep olmuştu. Ama varsın olsun! Bana NBA’i sevdirmişti.

Türkiye’ye ise TRT ve Murat Murathanoğlu sevdirmişti NBA’i. 1988 yılından itibaren her Pazar günü bir NBA müsabakası yayınlayan TRT’in maç yorumcusu Murat Murathanoğlu idi. Kendine has yorumları ve Amerikan Türkçesi aksanıyla popüler olmuştu. Ama aslında NBA popüler olmuştu çünkü 36 senedir NBA maçları Türk televizyonlarında ve medyasında giderek daha fazla haber olmaya devam ediyor.

1988’de başlayan bu serüven 1998’da farklı bir boyuta taşındı. Mirsad Türkcan Houston Rockets tarafından draft edildi, ardından New York Knicks takımına transfer oldu ve NBA’de oynayan ilk Türk oldu. Hemen ardından 2000 yılında Hidayet Türkoğlu Sacramento Kings takımına transfer oldu ve tam 15 sene NBA’de toplam 997 kez forma giydi ki bunların 571’ine ilk beş başladı. Hidayet’i Mehmet Okur takip etti ve ila ahir.

An itibariyle NBA’de dört oyuncumuz forma giyiyor: Cedi Osman - San Antonio Spurs, Ömer Faruk Yurtseven - Utah Jazz, Onuralp Bitim - Chicago Bulls ve Alperen Şengün - Houston Rockets. Dördü de harika oyuncular. Ama içlerinden Alperen Şengün başarıda başı çekiyor.

NBA basketbolunun hızı, kalitesi, mücadelesi ve şovları ile müthiş bir spor ve eğlence paketi sunuyor izleyicilerine. Üzerine bir de NBA’de oynayan Türk oyuncular eklenince keyif birkaç kat artıyor Türkiye’deki basketbolseverler için. Netice olarak da NBA Türkiye’de büyüyor. İşte size birkaç güncel veri:

  • Türkiye, 2024 NBA All-Star taraftar oylamasında oy veren kişi sayısında en fazla oy kullanan üçüncü ülke oldu ve dünya genelinde tüm oy verenlerin %18'ini oluşturdu.
  • 2024 All-Star taraftar oylamasıyla Avrupa'da oluşturulan yeni "NBA ID (kimlik)"lerin %75'i Türkiye'den geldi.
  • Sezon başlangıcından bu yana Türkiye'de geçen sezonun aynı dönemine kıyasla 14 kat daha fazla yeni "NBA ID" edinildi.
  • NBA'in Avrupa'daki resmi satış sitesi sitesi olan NBAStore.eu'da, Alperen'in forması Türkiye'de en çok satan forma oldu. Türkiye'de NBA League Pass abonelikleri bir önceki yıla göre %41 arttı.
  • Houston Rockets, NBA League Pass'te maç başına ortalama tekil izleyici sayısında Türkiye'de 1 numara konumunda. Rockets maçlarının izlenme oranı lig ortalamasının %142 üzerinde seyrediyor.
  • Genel olarak Türkiye'deki NBA League Pass izlenme sayısı, günlük izleyicide %33, toplam günlük izleme süresi ise %19 artış göstererek bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla önemli bir yükseliş sağladı.
  • Türkiye'de bu sezon en çok izlenen 10 NBA League Pass maçının 9'u Houston Rockets'a ait.
  • NBA’in resmi uygulaması olan “NBA App”te Houston Rockets'ı takip eden/favorilerine ekleyen Türkiye'deki NBA fanlarının sayısı lig ortalamasının %209 üzerinde.
  • NBA'in Türkiye'deki online platformunda günlük tekil ziyaretçi sayısı bu sezon %175 arttı.
  • Houston Rockets Instagram hesabını Türkiye'den takip edenlerin sayısı geçen yıla göre %72 arttı.

NBA tartışmasız dünyanın en mücadeleci, en rekabetçi, ve en üst düzey ligi; yabancı ülkelerden gelen yeteneklere de açık bir organizasyon. Nitekim devam eden 2023/24 sezonunda 40 yabancı ülkeden toplam 125 oyuncu NBA liginde oynuyor ve birçoğu All-Star ve MVP seçilebiliyor.

Türk insanı vatanseverdir. Kendi evlatlarının başarılarıyla gurur duyar ve sevinir. Öngörüm ve arzum odur ki önümüzdeki yıllarda çok daha fazla Türk basketbolcu NBA’e seçilecek ve burada boy gösterecektir. Ben de sizlere haber olarak aktarabilmek için onları izlemeye ve onlarla röportaj yapmaya devam edeceğim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum