OBAMA’nın Yeniden Seçilmesi PATRİCK’e Bağlı

Batılıların tabiriyle Türkiye’nin ilk İslamcı Hükümeti 1996’daki 11 Ay süren Refah-Yol iktidarıydı. 1995 yılında yapılan genel seçimlerde bugünlerde dibe vuran Necmettin Erbakan’ın liderliğini yaptığı Refah Partisi % 21 ile Türkiye’nin en büyük partisi olmuştu.

 

Refah Partisi’nin birinci olacağı aslında bir yıl önce yapılan mahalli seçimlerdeki zaferle tahmin ediliyordu. 1994 yılında İstanbul’da Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’da ise Melih Gökçek Refah Partisi’ni mahalli seçimlerde iktidara taşımışlardı.

 

ABD’de benzer durum oldu. ABD’nin en liberal ve entellektüel eyaleti olan Massacchusetts; (MA) Demokrat Parti’nin kalesi olmasına rağmen neredeyse 20 yıl boyunca Cumhuriyetçi valiler tarafından yönetildi.

 

4 yıl önce Obama’nın Harvard’tan sınıf arkadaşı olan kısa boylu (Amerikalılar genelde uzun boylulara oy verirler) siyahi Deval Patrick Demokrat Parti’den adaylığını koyduğunda doğrusu kimse kendisine şans vermiyordu. Önce kendi partisndeki iki güçlü rakibini yenerek finale kaldı. Nihayi seçimi de kazanarak hem ABD tarihindeki seçilmiş beşinci, hem MA’in ilk siyahi valisi oldu ve hem de 20 yıllık demokrat partili vali hasretine son verdi.

 

İşte bu zafer aslında iki yıl sonra yapılacak başkanlık seçimlerinde Obama’nın kazanacağının da işaretiydi.

 

Şimdi önümüzdeki ay hem MA’de ve hem de birçok eyalette valilik, vekillik ve senatörlük seçimi var.

 

Başkan Obama iki yıllık icraatinde pek başarılı bulunmuyor. Verdiği onca sözden bugüne kadar sadece 1.5 unu yerine getirebildi (sağlık sigortası ve Irak’tan askerlerin çekilmesi)

 

Dolayısıyla MA Valisi Deval Patrick’te pek başarılı bulunmuyor. Eğer Deval Patrick önümüzdeki ay seçimi herşeye rağmen kazanırsa; uzmanların ifadesiyle iki yıl sonra Obama da yeniden seçilir. Yani deyim yerindeyse OBAMA’nın yeniden seçilmesi biryerde Deval Patrick’e bağlı.

 

Dünyanın her tarafında olduğu gibi tuzu kurular ABD’de rahatlar. Ancak olan yine ortadireğe oluyor ve işsizliğe halen birçözüm bulunamıyor. Zaten OBAMA’nında en büyük imtihanı bu.

 

Bakalım önümüzdeki ay Demokratlar hem MA’de ve hem de kongrede kazanıp Obama’ya rahat bir iki yıl mı hediye edicekler; yoksa Tea Party (Çay Partisi) aktivitesi ile iyice güçlenen Cumhuriyetçiler yeniden rövanşı mı alacaklar. Hep birlikte göreceğiz.

 

Karşı kıyıdan selamlarımla

www.kemalbozkurt.com.tr

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum