Fatma Ç. KABADAYI

Fatma Ç. KABADAYI

ORUÇ TUTACAKMIŞ, PÖH!

Mübarek Ramazan ayına sayılı günler kaldı. Şu dünyada da ne mübarek insanlar varmış da haberimiz yokmuş. Ramazan ayında oruç tutacaklarmış, pöh…

Benim lafım Müslümanlığını yerine getirene değil elbet, haşa, ne haddime. Lakin oruç tutmanın halen aç kalkmak olduğunu sanan ne çok insan var. Öyle ya ilk akıllarına gelen sahur, iftar… Amacın nefsi terbiye olduğunu bilmeyen bir sürü beden. Marketler, alışveriş merkezleri nefis terbiyesi ile mücadele edecekler için canla başla çalışıyor bugünlerde.

 

Ramazan Karikatürleri

 

Öyle ki… Hastalık gibi sebeplerle bu ibadetini yerine getiremeyip üzülürken orucunu tutamayanları kınayan vatandaşın, Ramazan ayına sevine sevine girdiklerini biliyorum.  On bir ay boyunca kim bilir kaç kişinin kul hakkına girmiş, kaç masumun kalbini kırmış, kaç kadına kendi karısı gibi bakmış, kaç iftiraya ilk cümleyi kurmuş kişi, Ramazan’da oruç tutsa ne olur tutmasa ne olur? Sen önce geçen yıl ----güya bir ay oruç tutarak- temizlediğin günah defterini bir daha gözden geçir de öyle gel Allah’ın huzuruna.

Elbette her ibadetin günahı sevabı ayrı diyeceksiniz ama tanıyanlarının canını yaktıysan, adaletten, merhametten, iyilikten dürüstlükten de bihabersen, sana hakkını helal etmediğinden emin oldukların varsa, bir yıl boyunca kimseye bir faydan olmadıysa, sıla-i rahim ziyareti bile yapmadıysan, akrabanın sana kırgınlığı varsa, aileni, çocuğunu hırpalamışsan, ezan saatleri ile on bir ay ilgilenmediysen de boşuna aç kalma. Rabbinin senin açlığına ihtiyacı yok. Kulluğunu istiyor. Yemeğini ye yine haramından, içkini iç en sekinden, hayatını yaşa en dibinden… Niye kendine eziyet ediyorsun ki?

 

ramazan karikatürleri ile ilgili görsel sonucu

 

Ağzının içi küfür dolu, “oruçluyum sinirliyim, oruçluyum çalışamam, oruçluyum uyumalıyım” diyerek oruç tutulmaz. Komşusunun sıkıntısından haberin yoksa oruç tutulmaz. İnternet başında onu bunu dürterek oruç tutulmaz. Hele başın secdeye hiç gitmemişse Ramazan’da Teravih Namazının en ön safında olsan ne olur olmasan ne olur?

ramazan karikatürleri ile ilgili görsel sonucu

 

Bir de bayanlarda bir aylık baş örtme dönemi de yakında başlar. En kızdığım noktalardan biri de bu. Eğer –güya- kapalılar kadar dikkat çekemiyorsan saçını açsan ne olur, kapatsan ne olur?

Eh mübarek, sen bu mübarek ayın ne olduğunu her Ramazan ayında defalarca dile getiren muhteremlerden halen öğrenemediysen ben sana ne diyeyim?

 

ramazan karikatürleri ile ilgili görsel sonucu

Tut orucunu, geri kalma, olur da belki imana gelirsin otuz gün içinde de yediğin hakların/haltların, vebalini ödemeyeceğini de melekler sana fısıldar.

Kısacası bedenen tuttuğun orucu ruhen yaşayamıyorsan emekler boşa...

Oruç tutacakmış, pöh!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.