Mehmet Y. ULUTAŞ

Mehmet Y. ULUTAŞ

Türk Oyuncular NBA’de Başarılı mı?

img-4209.jpeg
2023/24 NBA normal sezonunun üçte ikisi geride kaldı ve All-Star maçları arasına girildi. Bu süreçte Türk temsilcilerimizin konumuna ve neler yaptığına bakacağız. Ama önce NBA takımlarının kadro yapılanmasından bahsetmek istiyorum.

Bir NBA takımının kadrosunda en fazla 15 oyuncu bulunabiliyor. Bu 15 oyuncuya ilaveten 3 oyuncu da takımının NBA Gelişim Ligindeki takımından eklenebiliyor. Lakin maç sırasında toplam oynayabilir aktif oyuncu sayısı 12’yi geçemez. Kadrodaki oyuncular dört kategoriye ayrılır. Birbirileriyle iç içe geçebilen bu kategoriler ve özellikleri şöyledir:

İlk Beş Oyuncuları (5):

Bunlara “starter” oyuncu denir ve adıyla müsemma beş (5) oyuncudur. Oyunda en çok süreyi onlar alır ve en çok parayı onlar kazanır. Genelde maç başına 30 dakikadan fazla süre alırlar. Kendi form durumlarının düşüklüğüne, sakatlık durumuna veya Rotasyon oyuncusunun çıkışına bağlı olarak bazen ilk beş yerlerini kaybedebilirler.

Alperen Şengün düzenli olarak İlk Beş oynayan tek oyuncumuz. Bu sezon sadece bir maç kaçırdı. Takımı Houston Rockets NBA Batı Konferansında sıralamada 7. ile 10. takımın play-in oynayacağı gruba girmek için ciddi bir çaba sarfediyor. An itibariyle 12. sıradalar. Eğer bunu başarırlarsa Alperen kariyerindeki ilk playoff maçlarını oynayacak bu ilkbaharda. Alperen’in istatistikleri şöyle:

Takımın Oynadığı Maç Sayısı: 54

Oynadığı Maç: 53

İlk Beş Başladığı Maç: 53

Dakika: 32,5

Sayı: 21,2

Ribaunt: 9,1

Asist: 5,0

Top Kaybı: 2,6

Top Çalma: 1,1

Blok: 0,7

2-Sayı %: 54,1

3-Sayı %: 29,3

Rotasyon Oyuncuları (4-5):

İlk Beş oyuncularını maç içerisinde dinlendirmek asıl görevleridir. İlk Beş oyuncularının yaklaşık yarısı kadar para kazanırlar. Genelde maç başına 15-25 dakika arası süre alırlar. İlk Beş oyuncularının performansına ve sakatlık durumlarına göre İlk Beş oyunculuğuna terfi edebilirler. Eğer formsuzlar ise Rezerv Oyuncu statüsüne inebilirler.

Cedi Osman takımı San Antonio Spurs’de düzenli olarak oynayan tecrübeli bir Rotasyon Oyuncusu konumunda. Bu sezon takımının tüm maçlarında oynadı ama sadece bir maça İlk Beş başladı. Takımı San Antonio Spurs NBA Batı Konferansında sonuncu sırada ve play-off şansı yok denecek kadar az. Cedi’nin istatistikleri şöyle:

Takımın Oynadığı Maç Sayısı: 55

Oynadığı Maç: 55

İlk Beş Başladığı Maç: 1

Dakika: 18,0

Sayı: 7,1

Ribaunt: 2,5

Asist: 1,7

Top Kaybı: 0,7

Top Çalma: 0,5

Blok: 0,2

2-Sayı %: 47,4

3-Sayı %: 37,7

Rezerv Oyuncular (5-6):

Rotasyon oyuncularına yedeklik yaparlar. Maçlarda aldıkları ortalama süre 10 dakikayı bulsa bile bazen hiç süre alamayabilirler. Rezerv oyuncular da gösterdikleri performansa, önlerindeki Rotasyon Oyuncularının formsuzluk ve sakatlık durumlarına göre Rotasyon ve hatta İlk Beş oyunculuğuna kadar terfi edebilirler. Genelde NBA’in her sene belirlediği minimum maaş kadar veya biraz üzerinde para kazanırlar. Örneğin bir İlk Beş oyuncusunun onbeş veya yirmide birini kazanırlar.

Ömer Faruk Yurtseven takımında Rezerv Oyuncu konumunda. Önünde iki pivot var. Ama yine de bu sezon 6 maçta İlk Beş başlama başarısı gösterdi. Takımı Utah Jazz Batı Konferansında 11. sırada ve play-off’lara girebilmek için sınırda olan takımlardan biri. Eğer giderlerse Ömer Faruk üst üste üçüncü NBA sezonunda da play-off’larda oynama başarısı gösterecek. Geçen sezon Miami Heat ile NBA Finallerine yükselmiş ve fakat finallerde Denver Nuggets’a kaybetmişlerdi. Ömer Faruk’un istatistikleri şöyle:

Takımın Oynadığı Maç Sayısı: 56

Oynadığı Maç: 30

İlk Beş Başladığı Maç: 6

Dakika: 9,1

Sayı: 3,0

Ribaunt: 3,6

Asist: 0,4

Top Kaybı: 0,8

Top Çalma: 0,1

Blok: 0,4

2-Sayı %: 48,2

3-Sayı %: 20,0

Gelişim Ligi Oyuncuları (3):

Rezerv oyunculara yedeklik yaparlar. İki-yönlü kontratlı bu oyuncuların 4 seneden daha az NBA tecrübesine sahip olmaları gerekiyor. As kadroda sakat oyuncular olduğu zaman kulüp bu üç oyuncudan ihtiyacı olduğu pozisyonlara göre çağırılabiliyor ve oynatabiliyor. Azami 50 maç oynayabiliyorlar ama play-off’larda oynayamıyorlar.

Onuralp Bitim Chicago Bulls kulübünün Gelişim (G) Ligi takımı olan Windy City Bulls takımında oynuyor. Şu ana dek birçok kez A takım kadrosuna çağrılmış olsa da sadece bir kez forma giyme fırsatı yakaladı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.