"Afrika Açılımını" Açalım...

"Afrika Açılımını" Açalım - Teyyareci Mehmet Ali Projesi

ÖNERi: Başarılı Afrika kökenli kara derili ak yürekli Amerikalı (siyahi) öğrencileri TÜRKiYE'mizde burslu olarak okutmak.

ÖZET GEREKÇE: Geleceğin Obama'larını biz yetiştirelim. Detaylı gerekçe aşağıdadır.

DETAYLI GEREKÇE: Elhamdülillah; genelde AK Parti'mizin özelde ise Usta'mizin vizyonu sayesinde daha önce söz sahibi olmadığımız (politikamızın olmadığı) bir çok alanlarda politika geliştirmeye, başkasının sözü ile hareket eder olmaktan çıkıp, söz sahibi olmaya başladık. Bu alanlardan bir tanesi de hepimizin malumu Afrika'dir. Artık devlet olarak (Osmanlı'dan sonra) belkide ilk defa bir Afrika politikamız var. Keza; büyük devlet olmak istiyorsak, dünya politikalarında söz sahibi olmak istiyorsak, devlet olarak belli konulara ve gruplara yönelik politikalar geliştirmek zorundayız. Amerika'daki siyahiler de bu gruplardan bir tanesidir kanaatindeyim.

Lakin, henüz Amerika'daki siyahilere (African American - Afrika kökenli Amerikalılar) yönelik bir politikamız yok. "Afrika açılımının" bir uzantısı olarak, Amerika'daki siyahilere yönelik de projeler geliştirmemiz gerek diye düşünüyorum.

Amerika'da siyahlar Amerikan nüfusunun %10-15 ini oluştururlar. Nüfusları, toplam Amerika nufusununa oranla az gözükse de, Amerikan (dolayısı ile dünya) politikalarının şekillenmesinde önemli etkiye sahiptirler. Başkan Hussein Barack Obama bir siyahidir. Bunun haricinde, gerek Cumhuriyetçiler gerek ise Demokratlar arasında bakanlık dahi yapmış birçok üst düzey Afrika kökenli Amerikalı görmek mümkündür.

"Amerikalılar" arasında, İslama ve Müslümanlara daha sempatik (yahut daha az on yargılı) yaklaşan gruplardan birisidirler. Hemen hemen her siyahi ailede bir Müslüman yahut bir Müslüman ile çok yakın arkadaş olmuş birisini görmek pek ala mümkündür. Müslüman olmasalar bile, bir çoğunun ismi Aişe, Ali, Bilal, Halid, Omar, Fatıma,.. dir. Dolayısı ile; Afrika kökenli Amerikalılar, Amerika'da kalpleri kazanılacak insanların en başında gelirler.

Adlarına kurulmuş federal hükümet destekli 100 un üzerinde siyahi üniversite vardır. Buna rağmen, kölelik sürecinin bir sonucu olarak, eğitim seviyesi en düşük (dolayısı ile eğitime en fazla muhtaç) gruplardan birisidirler.

Amerika'da üniversite eğitimi paralı ve pahalıdır. Bu sebeptendir ki bir çok zeki siyahi çocuk üniversite eğitimi yerine erken yaşta düşük ücret dahi olsa çalışmayı tercih etmektedir. Bu bağlamda, bu proje insani yardım açısından da önem arz etmektedir. TİKA'nin kızıl derililere yönelik yapmış olduğu nakdi yardımın ("balık" verme) aksine, bu proje ile kara derili ak yureklilere "balık" tutmayı öğretmiş oluruz.

Amerika'nin Fulbright ismi ile diğer milletlere yönelik benzeri bir eğitim/burs projesi bulunmaktadır.

Türkiye'ninkinin ismi de ya "Malcom X" olsun, yada dünyanın ve dahi bizim ilk siyahi pilotumuz olan ve Bursa'mızın en uzun (benim de üzerinde ikamet ettiğim) caddesine ismini veren "Teyyareci Mehmet Ali" olsun.

Bu arada, görev yaptığım ve Türkiye Özel Temsilcisi olduğum Southern Üniversitemiz bir siyahi üniversitedir.

Proje detaylarını bir sonraki yazımıza bırakalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.