Afrika da Açlık Dünya da Obezlik

 

            Her  Ramazandan önemli bir hatıra kalır hepimize. Bu yıl ki Ramazandan bizlere kalacak  hatıra ise galiba, Afrika, Somali, Açlık, Suriye  olacak.

            Eskiden (yani iletişimin bu kadar gelişmediği dönem) olsa ne Afrikadan haberimiz olurdu ne Kenya’ dan, ne de Somali’den . Şimdi öyle mi ya? Bizler, çeşit çeşit yiyeceğin bulunduğu, tertemiz bardaklarda, güzel cam sürahilerde, besberrak suların önümüzde arzı endam ettiği sofralarda iftarı beklerken, Kameralar, açlıktan karnı şişmiş, gözü çökmüş, susuzluktan rengi solmuş, burnu akmış,  halsizliklten ağlamaya bile dermanı kalmamış, gözüne konan sinekleri bile kovalamaktan aciz çocukların,  kadınların görüntülerini  gözümüzün içine, içine sokuyor. Bu görüntüler  ile birlikte artık o açlar, o susuzlar bizim komşumuz oluyor. Komşumuz sadece aç değil, aynı zamanda hasta, aynı zamanda susuz, aynı zamanda evsiz, barksız, yurtsuz…

            Bu görüntüleri, bu manzarayı çoğumuz ilk gördüğmüzde hemen nefsimiz devreye girer ve ;”Kim bilir hangi yanlışları yaptılar, hangi günahları işlediler de bu duruma geldiler…!” gibi düşünceleri getirir aklımıza. Halbuki zor duruma düşmek için illa bir yanlışlık yapmak şart değil. Peygamberimiz ve müslümanlar Mekke döneminde 3 yıla yakın amborgoya tabi tutulduklarında, aç ve susuz bırakıldıklarında bir yanlış mı yapmışlardı?? Hem diyelimki Afrikalılar bazı  yanlışlıklar ( tembellik, iç savaş, eğitimsizlik, hoşgörüsüzlük, cahillik…) neticesinde bu duruma düştüler. Bu gerçek bizim onlara el uzatmamızı engellemez. Bu hal onların imtihanı. Onların bu acıklı, bu zor hallerini gören bizlerin imtihanı ise çok farklı. “Yaptıklarını çekiyorlar, bana ne !” diyerek sorumluluğumuzdan kurtulamayız.

                Her şeyi bilen, her şeyi gören Allahü teâla Afrikalı insanların halini de biliyor, gelişmiş zengin ülkelerin israf içinde yüzen vatandaşlarının halini de. O Rahman, Rahim, Raüf, Gafür olan Allahü zülcelal   bizim içinde bulunduğumuz maddi manevi halimizi de görüyor. O, istese kimseye bırakmadan "OL!" der ve bitirir Afrikadaki açlığı kuraklığı. Bu halde, bu durumda da demek ki bir hikmet var.  

                  Dünya seyrediyor Afrikadaki  manzarayı. Zaten ilerlemiş! zengin devletlerin halkları,  bu insanları bu hale kendi atalarının  getirdiğini bildikleri için  görmezlikten geliyorlar bu acıyı . Afrikalı insanların hallerine bigane kalan sadece emperyalist,  sömürgeci Batılı Ülkeler mi? Hayır. Milyar dolarlarını ABD ve Avrupa ülkelerinde bekleten (bazen de batıran. Son krizde batan Brothers Bank da Suudların 600 milyar dolarının olduğu düşmüştü ajanslara)  Arap Şeyhleri de aynı aymazlık, aynı vurdum duymazlık içindeler. Japonyası, Almanyası, Rusyası farketmez bütün bir insanlık bu sefalete seyirci şimdi. Onların seyirci kalması, bunların israfları bizim sorumluluğumuzu ortadan kaldırıyor mu? Hayır. Bizde de israf diz boyu. Yemek yerken sofrada çocuklarınızın neler konuştuğuna bir bakın. Neleri beğenmiyorlar, ne kadar israf yapıyorlar izleyin. İğneyi kendimize de batıralım. Bizim israflarımızı başka bir yazıda ele alalım. 

                              TÜRKİYE HAREKETE GEÇTİ

            Allaha şükür ülkemiz bu büyük drama yine seyirci kalmadı.  Devletiyle, milletiyle,  STK ları ile harekete geçti. Kızılay Başkanının açıklamalarını dinliyorum kendimden utanıyorum. Bir çok söz söyledi başkan. Ama benim dikkatimi şu karşılaştırmalar  çekti ;”  'Dünyada kendisini "Süper Güç" diye ilan eden ülke, evcil hayvanlara yılda 40 milyar Dolar harcıyor. Ben evcil hayvanların karşısında değilim. Emsal olsun diye söylüyorum. Dünyadaki insanlar kendilerini güzelleştirmek için salonlarda 160 milyar Dolar para harcıyor. Bu yüz tane Somali'yi  kurtaracak paradır. Herkesin oturup Somali'deki insanlık dramını tekrar düşünmesi gerekir…"

                  Güzelleşmek için harcanan para yüz somaliyi kurtarıyorsa, evcil hayvanlara harcanan para 25 Somali’yi kurtarıyorsa,  bir insan olarak,  bir müslüman olarak şunu sormak  vicdani görevimiz: "ABD deki köpekler mi  önemli Afrikadaki açlar mı? Afrikada çocuklar, İnsanlar açlıktan ölürken ruja, pudraya, rimele, evcil hayvanlara bu kadar  para harcamak ne kadar insani bir davranış? Afrikada insanlar susuzluktan,açlıktan  kırılırken,  gelişmiş ülkelerde Obezitenin artması bizleri huzursuz etmiyor mu?

             Vatandaş olarak yapcağımız bir kaç şey var; Dua etmek, israftan kaçınmak, bu seneki yardımlarımızı Afrikaya yönlendirmek. Rabbım dualarımızı ve yardımlarımızı kabul buyursun.

 

           

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum