Anadil´in önemi

Gençler ve çocuklar maalesef Türkçe´yi yarım yamalak konuşuyor.   

 

Adeta remix yapıyor, „Ben gidiyorum, kommst du auch?“ gibi ve daha niceleri. Aklına o an ne gelirse. Bazı Türkçe kelimeleri telafus edemediklerinden Almanca kelimeler bulup, cümleyi tamamlama derdine düşüyorlar.

Kullanan için belki o an problem olmaya biliyor. O an iletişim gerçekleşsin de, ha Türkçe ha biraz Almanca fark etmiyor.

 

Ama aslında ediyor. Dil bilimcileri derki, anadilini iyi bilen başka dilleride kolaylıkla öğrenebilir.

 

Süper ve akıcı Almanca konuşmasını istediğiniz çocuğunuzun, bir bakın bakalım Türkçesi ne kadar iyi ve düzgün? İyiyse hiç tasalanmayın, Almancası da gün geçtikce akıcı olacaktır. Çünkü anadil Almanca öğrenmeye engel değil, bilakis iyi derecede anadiline sahip olmak ikinci, üçüncü dilin öğreniminde büyük bir kolaylık sağlayacaktır. Kişilik gelişiminde en büyük faktör anadildir.

 

Maalesef bazı ebeveynler korku içindeler. Ya çocuğum iyi almanca konuşamazsa?  Okulda zorluk çekerse? Sınıfta kalırsa? Vesair... korku dolu düşünceler...

 

Bu düşüncelerin esiri olan ebeveynler, bu yüzden evlerde kesinlikle Almanca konuşulmasını isterler. Çocuklar ile Türkçe konuşmayı bırakırlar. Hatta çocuk Türkçe bir cümle kurduğunda karşılık olarak Almanca cevap verirler. Bu ne kadar doğru?

 

Bana göre çok yanlış.

 

Düşünce ve duyguların da anadil ile geliştiğini ve zenginleştiğini sanırım hepimiz biliyoruz.

 

Bu bakımdan anadilin çok önemli işlevleri vardır. 'Anadil bir milleti ayakta tutan direk gibidir’.

 

Eğer türk kültürünü kaybetmemek ve asilime edilmemek istiyorsak, biraz daha gayret sarf etmemiz gerekir diye düşünüyorum.

 

Kültür ile dilin ne alakası var diyenlere:

 

Dilini unutan ve sürekli harf ve kelime kaybeden milletler, zaman içinde hafızasını kaybeder,dolayısı ile içinde doğup büyüdüğü asıl geçmişine, geçmişden gelen mirasını reddeder. Bu ise bir toplumun apaçık intiharıdır. Anadil, kültürü oluşturan unsurlarının en başında yer alır. Çünkü dil olmadan kültürün diğer unsurların meydana gelmesi mümkün değildir. Ayrıca dil, kültüre ilişkin bütün değerleri içinde barındırır. Bir dil, onu kullanan ulusun algılamasını, diğer bir söyleyişle, nasıl düşündüğünü, zihninin nasıl çalıştığını ortaya koyar.

 

Sonuç itibari ile; toplum olarak yaşamak istiyorsak, öncelikle anadilimize sahip çıkalım.Güven

 

 

Muhabbetle efendim.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.