Hakkı ERÇETİN

Hakkı ERÇETİN

BAYRAM ve SERÇELER

Rahmet ve bereket ayı olan Ramazan-ı Şerifin ihyasını müteakip  Ramazan Bayramı’na ulaşıp sevincini yaşadık şükürler olsun.

Bayramın lügat manası dışında insanların yaşlarına ve konumlarına göre de değişik manalar ihtiva ettiğini düşünmekteyim. Mesela bayram, çocuklara göre farklı bir boyutta iken yaşlılara veya orta yaştakilere göre farklı bir mana taşımaktadır. Bir kısım için ise sadece tatil manasına gelebilir.

Bayramı sadece tatil olarak görenler bana bizim Trakya bölgesindeki bir latifeyi hatırlatmaktadır. Çingeneye sormuşlar; “3 ayları bilir misin?” O da “bilirim tabii” demiş. Say bakalım deyince de; “Recep, Şaban hoppala Bayram” diye cevap vermiş.

Özellikle yaşlı insanlar açısından bayram demek evlatlarını ve torunlarını yanında görmek demektir. Sıla-ı rahim farz olduğuna göre bunu yerine getirmek te evlatların asli bir vazifesidir.

Biz de aile olarak bu vazifemizi yerine getirmek üzere her bayram olduğu gibi köyümüze gittik. İş ve görevleri itibariyle bütün kardeşlerim ve ben köyümüzün dışında ikamet etmekteyiz. Bayram nedeniyle bütün aile efradının bir sofra başında toplandığı anda anne ve babamın gözlerindeki mutluluğu tarif etmem mümkün değil.

Anne ve baba ocağı olan ev köy evi olduğu için genişçe bir bahçesi ve bu bahçede de bir sürü meyve ağacı ve çiçekler bulunmaktadır. Böyle yeşillik olunca hatırı sayılır bir kuş nüfusu da bulunmaktadır. Onlarca serçe özellikle evin saçak altlarına yuva yapmışlar.

Bu serçeler anne ve babama o kadar alışmışmışlar ki ne zaman sofraya otursalar serçeler de yanlarında bitiveriyor. Nasibi olan ekmek parçalarını vermelerini bekliyor. Bizimkiler mahsustan ekmek verme işini geciktirince onların omuzuna kadar geliyor ve nasibim olan ekmeği ver der gibi gözlerinin içine bakıyor.

Bayram sabahı kahvaltı sofrasına oturunca serçeler yine yerini alarak ekmek vermemizi beklemeye başladılar. Bir parça ekmeği alan serçe hemen onlar için konmuş olan su kabının yanına giderek ekmeği küçük parçalara ayırıyor ve suyla da onu yumuşatarak yuvalarındaki yavrularına veriyor. Sonra da kendi karnını doyurarak en yakın ağaca çıkarak minnet olarak en güzel şarkılarını söyleyerek anne ve babamın yalnızlığını paylaşıyorlar.

Bayram sevincimizi kuşlarla iki katına çıkaran Rabbime binlerce şükürler olsun. Rabbim bizi her zaman sıla-i rahimi ihya edenlerden ve değerlerine ve insanlarına sahip çıkanlardan eylesin inşallah.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.