Beykoz’dan 91 Yıllık Yalçın Bir Çınar Göçtü

Kıymetli Dostlar,

Bugün sizlere bu hafta içerisinde kaybettiğimiz çok değerli bir Alimi tanıtmaya çalışacağım. 5 gün önce vefat eden ve yıllarca İmam-Hatip olarak görev yaptığı Beykoz’de defnedilen Ali Yalçın Hocamız kimdi ve bir asra yaklaşan ömrü hayatında neler yaptı, aksiyoner imam olmak isteyenlere hangi örnekleri bıraktı? hep birlikte hatırlayalım istiyorum.

Ali Yalçın 1930 yılında Çankırı Çerkez’de doğar. 12 yaşındayken daha iyi eğitim alabilmek maksadıyla hocasının izniyle Kütahya, Adapazarı ve Trabzon’a gider. Of’ta kurra hafızlık eğitimini Aşık Kutlu Hocaefendi’den alır. Bilahare Aşık Kutlu Hocaefendi’nin ağabeyinin yanında (Ankara Vağla Kazasında) tahsiline devam eder. Hocasının verdiği icazetle 17 yaşında Vağla kazası'nın Tohumlar köyünde imametliğe başlar. Akabinde Çankırı Ortakazağsı’nda imamlığa devam eder. O sırada da Şerife Hanım ile evlenir. 1953 senesinde askerliğini yapmak için Istanbul’a gelir.1954 senesinde Beykoz Ortaçeşme Camii’ne Beykoz Müftüsü Bekir Efendi’nin isteği üzerine İmamlık görevine başlar. 1970-71 senesinde şu anki mevcut Ortaçeşme Merkez Camiinin imaretini yapar. Merhum Ali Yalçın biri altı yaşında hafız olan erkek, ikisi kız üç evlat, altı torun ve 12 de torun çocuğu sahibi idi.

Ortaçeşme Merkez Camii imareti merhum Ali Yalçın'in bundan sonraki çok önemli iki imareti için bir başlangıçtı diyebiliriz. Zira Ali Yalçın 1986 senesinde Yuşa Hazretleri Camii’nde göreve başlar ve 2000 yılında emekli olana kadar bu vazifeye devam eder. 

Yuşa Tepesinin karşısında doğan ve çocukluğumuzda sadece Cuma saatlerinde 2 saat açık olan ve korkarak ve de yürüyerek gittiğimiz Yuşa Hazretleri Camii ve etrafını bugünkü hale getiren iki kişi vardır diyebilirim. Birincisi Boğazın en güzel yerlerini işgal eden askeri alanları küçülten ve halka açan merhum Turgut Özal, ikincisi de merhum Ali Yalçın Hocamız idi.

Yuşa Camii ve etrafının genişletilmesinde emeği geçen Beykoz eski Belediye Başkanı merhum Yücel Çelikbilek ve diger görevlileri de bu vesileyle rahmet ve minnetle anmak isterim.
 
Değerli Dostlar,

Ali Yalçın Hocamız önce Istanbul’daki ilk görev yeri olan Ortaçeşme Merkez Camii ve akabinde Yuşa Hazretleri Camii ve külliyesinin imaretlerinden sonra emekli olunca durdu mu sizce? Hayır. Merhum Yalçın Hocamız 2009 da da Beykoz Merkez Camii’nin imarında çok büyük hizmetleri oldu.

Düşünebiliyor musunuz? Beykoz’daki en önemli üç camide imzanız var. Hem Imam Hatip olarak, hem de Mimar Sinan gibi imaret hizmeti.
 
Değerli Dostlar,

Çocukluğumuzda büyüklerimiz derlerdi ki; Beykoz’da imam çok ancak üç alim var. Birisi Merhum Medine’li Hacıosman Efendi (Akfırat)’nin camisinde yerine geçen merhum Mehmet Özdemir, ikincisi küçücük Yalıköy Camiinde görev yaptıktan sonra Beşiktaş’taki Yahya Efendi Camii’sinde görev yapan merhum Cevdet Erdem ve diğeri de 5 gün önce ahirete yolladığımız Ali Yalçın Hocamız. Allah hepsinden razı olsun.

Değerli Dostlar, bahse konu olan bu merhum üç hocamızın ortak özellikleri neydi biliyor musunuz? Yolda yürürlerken öyle bir asaletleri ve yürüyüşleri vardı ki, ömürlerinde ilk kez görenler onlara saygı göstermekten kendilerini alamaz ve anlarlardı gerçek alim olduklarını.
 
Merhum Mehmed Özdemir hocamız ile birlikte merhum Ali Yalçın Hocamız’da Medineli Hacı Osman Efendi’nin talebesiydi. Bu vesileyle Eyüp’te medfun bulunan Hacı Osman Efendi hakkında bir sırrı açıklamak isterim. Büyük bir alim ve evliyaullahtan olan Hacı Osman Efendi hiç cenaze Namazı kıldırmazmış. Bir gün Ali Yalçın Hocamız kendisine sormuş “Efenim niçin Cenaze Namazı kıldırmıyorsunuz” Merhum Hacı Osman Efendi Ali Yalçın Hocamıza demişlerki “Evladım cenaze karşıma geldiğinde hayvan suretinde, bambaşka surette geliyor. Bu yüzden görmek istemiyorum bu durumları” 

En büyük üzüntüm bu satırların sahibi fakirin nikâhını da Yuşa Camii lojmanında kıyan merhum Ali Yalçın Hocamız ile 5 yıl evvel detaylı bir röportaj yapmak istedim ancak nasib olmadı.

Ali Yalçın Hocamız, manevi babamdı diyen Şair-Yazar ve Eğitimci Hüseyin Emin Öztürk tarafından yllarca görev yaptığı Ortaçeşme Merkez Camii’nde kıldırılan cenaze namazından sonra yine yıllarca görev yaptığı Yuşa Camii’nde Yuşa AS’ın yanı başında defnedildi. Merhumun talebelerinden Hafız Bünyamin Şahin, Ak Parti Beykoz İlçe Başkanı Muhammed Hanefi Dilmaç Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın ve Beykoz Müftüsü Ali Efe namazına iştirak edenler arasındaydı.

Başta Merhum Ali Yalçın Hocamız olmak üzere Beykoz’da emeği geçen bütün hocalarımıza Allahu Teala rehmet eylesin diyorum.

ay-2.jpgay-5.jpg

ay-4.jpgay-9.jpgay-8.jpgay.jpg

orta.jpgorta-2.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum