BİR HACITEYZE VARDI…

 

 "Ölüm geldi cihâne,

 Başağrısı bahâne."

 

Emine Meliha adında bir pamukninemiz vardı.  Herkes ona "Hacıteyze" diye seslenir, birçoğu onun ismini bilmezdi. İstanbul hanımefendisi olan bu ninemiz, gayet kibar bir insandı.

Bizim ona neden "Hacınine veya Meliha Nine" değil de "Hacıteyze" diye hitap ettiğimizi hep merak etmişimdir. Merhum Mahmud Es'ad Coşan Hocaefendi'nin muhterem babası Hafız Necati Efendi'den bahsederken de "Necati Amca" derdik. Halbuki o, dedemiz yaşında idi. Evliyâullahtan olan bu zât-ı muhtereme, bizden yaşça büyük olanların "amca" diye hitap etmelerinin bu hususta etkili olduğunu zannediyorum.  

Hazret-i Hâlid Semti (Eyüpsultan)'nde Zalmahmudpaşa Câmii yanında Şahsultan Sıbyan Mektebi, Sebili, Çeşmesi ve Türbesi bulunmaktadır. Bu türbenin türbedarlığından emekli olan Hacıteyzemiz, emekliliğinden sonra da burayı terk etmemiş, Eski Eserleri Koruma Derneği'ni ziyaret eden herkesi güleryüzü ile karşılamıştı. Türbedarlığı babasından teslim alan Hacıteyze, zaman zaman yaptığımız sohbetlerde türbenin yanındaki hazirede akrabalarının olduğunu söylerdi.

Hanımların haftalık programında " Oğlunun bir gün sonra kalp ameliyatı olacağını" söyleyip dua isteyen Hacıteyze,  Hakk'ın emrinin tecellisi ile o gece vefat etti.

Rahmetullâhi aleyh Mehmed Zâhid Kotku Efendi Hazretleri'nin zaman zaman söylediği güzel bir beyit varmış:

"Fâni dünya hoştur amma,

  Âhiri mevt olmasa."

Oğul, annesinin vefatından habersiz ameliyata girerken annenin cenaze hazırlıkları devam ediyordu. Allah'ın yardımıyla ameliyatı güzel geçen evlada anasının vefat haberi, doktorların tavsiyesi üzerine hastahaneden çıkmadan alıştıra alıştıra verilmeye çalışıldı.

Sevenleri, gerek cenazesinde, gerekse vefatından sonra yapılan programlarda Hacıteyzelerini yalnız bırakmayarak vefâlı olduklarını gösterdiler. Hacıteyzenin bebekliğini bildiği çocuklar, onun cenazesinde hizmet ettiler.

 Allah için sevmek güzel bir haslet, O'nun rızâsı için sevilmek çok güzel bir fazilet…

Mezar taşları ibret alınacak güzel sözlerle doludur. Onlardan bazılarını sizlerle paylaşmak istiyorum:

"Yerimiz dağlar başıdır.

 Sahrâya hâcet kalmadı.

 İçdim ecel şerbetin,

 Lokman'a hâcet kalmadı."

*

"Ziyaretten maksat, bir duâdır.

Bugün bana ise, yarın sanadır."

 

Hacıteyzemize Allah'tan rahmet, siz kıymetli dostlarıma da hayır ve bereket dilerim.

  

Ahmet Semih Torun -Habername

asemihtorun@gmail.com

ahmedsemihtorun@yandex.com

www.twitter.com/ahmetsemihtorun

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.