Aslan DEĞİRMENCİ

Aslan DEĞİRMENCİ

Bunları Biliyor muydunuz?

Askeri gösteride 17 kişinin yaralanması sonucunda Fransa’da

Genelkurmay Başkanı Bruno Cuche’nin istifa etiğini biliyor muydunuz?

Doğru duydunuz…

2 yıl önce bir askeri gösteride 17 kişinin yaralanması sonucunda Fransa’da Genelkurmay Başkanı Bruno Cuche ‘ihmalim var’ diyerek anlamlı bir şeklide istifa etmişti.

Laperrine Kışlası'nda bir paraşütçünün askeri gösteride önceden belirlenen hedeflere gerçek mermiyle ateş açması sonucu 17 kişi yaralanmıştı. Olayın ardından başta paraşütçü olmak üzere, birçok üst rütbeli komutan gözaltına alınmış, haklarında ‘adam öldürme’ suçundan dava açılarak cezalandırılmaları sağlanmıştı. Olayın hemen ardından ise olayın affedilemez bir ihmal olduğunu belirten Genelkurmay Başkanı Cuche istifasını Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy’e sunmuştu. Sarkozy ise Genelkurmay Başkanı Cuche'nin sunduğu istifayı kabul etmişti.

 

‘Bu kadar mı?’ Elbette Hayır…

Danimarka Genelkurmay Başkanı  Amiral Tim Jorgensen’in neden istifa etiğini biliyor musunuz?

‘Hayır’ mı?

Danimarka özel güçlerinin Irak ve Afganistan'daki operasyonlarının anlatıldığı, bir çavuş tarafından yazılan kitabın ordu içindeki subaylarca Arapça'ya çevrildiğinin ortaya çıkması üzerine 5 Ekim 2009’da istifa etmişti. Danimarka Savunma Bakanı Soeren Gade, kitabın Arapçasının Taliban'a, Afganistan'daki Danimarkalı askerleri nasıl hedef alabileceğine dair taktikler verebileceği kaygısını dile getirmişti. Genelkurmay Başkanının istifasını açıklayan Gade, olayların bu noktaya gelmesinden üzüntü duyduğunu da belirterek, kitabı yazan ve Arapçaya çeviren askerlerin ordudan ihraç edildiğini de duyurmuştu.

 

‘Vayy’ mı dediniz?

O zaman 7 Kasım 2008 tarihine gidelim… Kolombiya Genelkurmay Başkanı Mario Montoya’nın istifasına bir göz atalım. Montoya, Gladyo yapılanmasını andıran aşırı sağcı bir örgütün yöneticileriyle işbirliği yaptığı ve bir grup gencin kaybedildiği iddiaları üzerine görevinden istifa etmişti. Hükümet bu iddiaları reddederek, generalin yanında olduğu gösterirken, Genelkurmay Başkanı Montoya, “Kamuoyunda oluşmuş mesnetsiz şüphe üzerine bu görevi sürdüremeyeceğim” açıklamasında bulunmuştu. Doğru duydunuz sadece bir şüphe üzerine gelen istifa…

 

Yokkk artık’ demeyi bırakında terör devleti İsrail’e Hizbullah’ın tattırdığı yenilgiyi hatırlayın. İsrail silahlı kuvvetlerinin Temmuz 2006’da Güney Lübnan’a ve Hizbullah’a karşı başlattığı harekatta başarısız olan Genelkurmay Başkanı Dan Halutz da diğer Genelkurmay Başkanları gibi istifa etmişti.

 

Konu nereye mi gelecek…

Bırakın altında bir şeyler aramayı da gelin birde Ukrayna’ya göz atalım. ABD ile yapılan bir silah alım sözleşmesi sonrasında Ukrayna’nın milli menfaatlerine aykırı durumların oluştuğu yönündeki iddiaların hemen ardından Genelkurmay Başkanı Sergey Kriçenko istifa etmişti. İstifa gerekçesini sağlık sorunları olarak açıklasa da kamuoyu gerçek nedenini daha ilk günden anlamıştı.

 

Şu işgalci devlet ABD’yi tanırsınız. Peki istifa eden Genelkurmay Başkanını bilir misiniz?

‘Evet’ seslerinin cılız kaldığını hissediyorum.

O zaman hatırlatmakta fayda var! 

Senato’da ABD ordusunun Irak’taki savaşı yönetme biçimini eleştiriliyor ve en büyük sorumlu olarak da Genelkurmay Başkanı Peter Pace gösteriliyordu. O da daha fazla direnmek yerine 9 Haziran 2007 yılında istifa etiğini açıklıyordu…

 

‘Aaaa’ diyorsunuz. Haklısınız.

Böyle durumlara pek alışkın değilsiniz.

Aklınıza 33 er, Dağlıca, Aktütün, mayın ve 7 asker gelse de kötüye yormayın da okumaya devam edin…

 

Rusya Genelkurmay Başkanı sadece polemik yüzünden istifa etmişti biliyor musunuz? Aynen öyle polemik istifayı beraberinde getirmişti. Tarih

14 Temmuz 2004… Rusya Genelkurmay Başkanı Anatoly Kvashnin, Savunma Bakanı ile girdiği polemik yüzünden, yetkilerinin kısıtlandığını gerekçe göstererek istifa ettiğini açıklamıştı.

 

Üçüncü dünya ülkelerine de göz atabiliriz. Biraz sıkıldınız ama az daha sabır. Nepal ve Ekvador’dan iki ayrı örnekle bağlayacağım. Önce Nepal… Üçüncü Dünya ülkelerine özgü krizleri ve belirsizlikleri yaşamakta olan Nepal’de orduların yeniden entegrasyonu, yeni anayasa hazırlanması ve şaibeli silah alımları  tartışmaları yaşanırken, Hükümete danışmadan ve yetkisi dışında silah alımı yapan Genelkurmay Başkanı Roop Mangud Katval, hükümet tarafından 4 Mayıs 2009’da görevden alındı.

‘Ama bu istifa değil’ diyorsunuz…

Olsun canım örnekleri çeşitlemekte fayda var. Hem Nepal Genelkurmay Başkanı Katval, Kralı devirerek cumhuriyeti kuran ve ülkenin çeşitli politik partileriyle birlikte meclis oluşturan Başbakan Prachanda’ya karşı darbe hazırlığı içinde olmakla da suçlanmıştı…

Gelelim Ekvador’a…

Bir şüphe istifası da orada yaşanmıştı.  

Ekvador’da Genelkurmay Başkanı  Guillermo Vasconez, kuvvet komutanlarıyla birlikte 10 Nisan 2008’de istifa etmişti. Ekvador devlet başkanı Rafael Correa, bu istifalardan bir hafta önce “Kolombiya sınırında yapılan askeri operasyonlarda bir sivil vatandaşın hayatını kaybetmesinin ordu tarafından 10 gün saklandığını”  açıklamıştı. General Guillermo Vasconez ise istifa gerekçelerini sıralarken, “başkanın ordunun davranışlarından şüphe etmesi” gerekçesine yer vermişti. Hem gelişmiş Batı ülkelerinde, hem de henüz demokrasisi oturmamış üçüncü dünya ülkelerinde durum böyle… Ben daha fazla örnekler vererek canınızı sıkmayacağım…. Bazıları bugünlerde ‘istifa erdemlik midir korku mudur?’ sorusuna cevap araya dursun siz bu örnekleri unutmayın!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum