Çalı Medrese MÜSİAD Fuarı’nda

Hz. Peygamber s.a.s bir hadîs-i şerîfte şöyle buyuruyor:

Allah için birbirini seven iki kardeş buluştukları zaman, biri diğerini yıkayan iki el gibidirler. Ne zaman iki mü’min bir araya gelirse, Allah Teâlâ birini diğerinden faydalandırır.” (İhyâ, c. II, sf. 394)

MÜSİAD bu yıl da yüzbinlerce insanı bir araya getirdi. Yurtiçinden ve yurtdışından misafirler MÜSİAD Fuarı vesilesiyle buluştu, hasret giderdi.

İş dünyasının kalbinin attığı MÜSİAD EXPO ile eş zamanlı olarak yüksek teknoloji fuarı 3. High Tech Port ve 20. Uluslararası İş Forumu (IBF) da düzenlendi. 15 Temmuz sonrası yapacağı etkinlikleri iptal etmeyen ve çalışmalarına daha da hız veren MÜSİAD, dünyanın birçok ülkesinden iş insanlarını 16. MÜSİAD EXPO'da ağırladı. 700 firmanın katıldığı MÜSİAD EXPO'yu bu yıl 7 bini yabancı olmak üzere 200 bini aşkın kişi ziyaret etti.

Fuarda adil ticareti bozan dünya düzeninin değişmesi gerektiği vurgusu yapıldı.

Türkiye ve dünyadan iş ve siyaset çevrelerini ağırlayan 16. MÜSİAD EXPO Fuarı 9 Kasım 2016 Çarşamba günü açıldı. 12 Kasım Cumartesi akşamına kadar ziyaretçilerini ağırlayan fuarın açılışında bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çok önemli mesajlar verdi. Erdoğan hem gündeme dair konulara değindi hem de Türkiye’nin 14 yılda nereden nereye geldiğini ortaya koyan rakamların altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin geçtiğimiz 14 yılda özellikle ekonomide tarihi bir başarı ortaya koyduğunu, terör örgütleri ve darbe girişimine rağmen başarılı büyüme rakamlarına ulaştığını söyledi. "Gerçek Türkiye'yi yatırımlara bakarak görebilirsiniz" diyen Erdoğan şunları kaydetti: "Türkiye bu yıl 15 Temmuz darbe girişiminin yanı sıra PKK, PYD, YPG, DAEŞ ve FETÖ gibi terör örgütlerinin sabotajlarına rağmen birçok yatırımı ardı ardına hizmete açtı. Marmaray'ı 166 milyon insan kullanmış 2013'ten bu yana. Şimdi Avrasya Tüneli'ni 20 Aralık'ta açıyoruz. Kars-Tiflis Demiryolu da bu yılsonunda açılacak. Kars-İpekyolu projesi canlandırılacak. Londra'dan Pekin'e kadar ticaret köprüsü kurulacak. 1915 Çanakkale Köprüsü dünyada birinci olacak.18 Mart'ta temelini atmayı planlıyoruz."

Kanal İstanbul ve 3. Havalimanı'nın hazırlıklarının sürdüğüne dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, inşaat bedeli 12 milyar dolar olan 3.Havalimanı'ndan 25 yılda 25 milyar dolar gelir elde edileceğini söyledi. Sağlık alanında da bir reform devrimi yapılacağına işaret eden Erdoğan, "Toplamda 41 bin yatak kapasitesi ve 11 milyar dolar yatırım bedeliyle şehir hastanelerinin önümüzdeki aydan itibaren açılışına başlanacak. Bu hastanelerin tamamını 2019'a kadar açacağız. Mersin-Akkuyu Nükleer Santrali'ni 2023'te hizmete sunacağız. 153 elektrik santralini geçtiğimiz günlerde devreye aldık… " diye konuştu.

Batı'dan gelen ticaret yollarını Doğu'daki son noktaya bağlayan İstanbul'un uluslararası bir ticaret fuarına ev sahipliği yapmak için en elverişli nokta olduğunu ifade eden MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, "Bu yıl 16'ıncısı yapılan MÜSİAD EXPO'yla devlet adamları, siyasetçiler, işadamları, girişimciler, bürokratlar, akademisyenler ve yatırımcıları bir araya getiriyoruz" dedi.

Olpak, yurtiçinde 86, yurtdışında 65 ülkede faaliyet gösteren bir kurum olarak milleti her bakımdan kalkındırma hedefiyle çalıştığını söyledi. MÜSİAD'ın kuruluşlarından bu yana 'Ticaret helal, faiz haramdır' ilkesiyle hareket ettiğini hatırlatan Olpak, şunları kaydetti: "Dünyada yüz milyonlarca insan oturduğu yerden servetini katlayan ayrıcalıklı bir azınlığın iştahını doyurmak için açlıkla mücadele ediyor. Gelir dağılımı adaletsizliği, tarihin en yüksek seviyesinde. Dünyadaki en zengin 80 kişinin serveti, dünyanın yarısının gelirine eşitlendi. Bugün, dünya nüfusunun %1'inin serveti, dünyanın geri kalan %99'unun servetinden, yani 7 milyar insandan daha fazla. Bugün, "sağlık satmak için, hastalık türeten", "güvenlik satmak için, terör üreten", "para satmak için, borç dayatan" bu düzeni değiştirmeyi düşünmekten başka seçeneğimiz yok" dedi.

Fuarın açıldığı gün Deniz Feneri Derneği standını ziyaret eden çok sayıda dostumuzla sohbet ettik. Deniz Feneri’nin Afrika ülkelerindeki eğitim problemlerine dikkat çekmek amacıyla kurduğu “Çalı Medrese” çok ilgi çekti. Ziyaretçiler Çalı Medrese önünde fotoğraf çektirdiler, merak ettikleri soruları görevlilere sorup bilgi aldılar. Bir MÜSİAD yetkilisi, “Bu yılki fuarımızın en kreatif standı Deniz Feneri standı oldu” dedi.

Biz de bir taraftan standımızda misafir ağırladık, bir yandan da komşu stantları ziyaret edip “Hayırlı olsun” dedik.

Yakınımızda ÇEKÜD, TÜRGEV, HAYRAT İnsani Yardım Derneği gibi kuruluşlar vardı. Onlardan birisi de Mimar Sinan Mühendisler Birliği idi. Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Garip’le tanıştık. Garip, bize birbirinden ilgi çekici projelerini anlattı.

BİSEG Sağlık ve Eğitim Köyleri Gönüllüler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Ceylan’ı Deniz Feneri Derneği Genel Başkan Yardımcısı Turan Yalçın Bey’le birlikte ziyaret ettik. BİSEG çalışmalarını Nijer’de yoğunlaştırmış, orada çok güzel sağlık ve kalkındırma projeleri uyguluyorlar.

Gün boyunca Kanal 7, TGRT, 24 ve Akit TV Deniz Feneri Derneği Genel Başkanı Av. Mehmet Cengiz Bey’le röportajlar yaptılar.

İBB Medya A.Ş’ye bağlı İstanbul1 TV ve Hilal TV de bendenizle Deniz Feneri’nin faaliyetleri ve özellikle de “Çalı Medrese” üzerine birer konuşma yaptılar.

Fuar, katılımcı bütün firma ve kuruluşlar için faydalı oldu. Kuruluşlar, kendilerini ifade etme, ürün ve projelerini tanıtma fırsatı buldu. Bu fuar yepyeni tanışma, buluşma ve ticari bağlantılara zemin ve vesile oldu.

Deniz Feneri için de bol ziyaretçili güzel bir fuar oldu. Diğer sivil toplum kuruluşlarının da bu fırsatı iyi değerlendirdiğini gördüm.

Başta MÜSİAD yetkilileri olmak üzere, bu organizasyona emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.

 

recep.kocakk@gmail.com

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.