Necmi ÇAVUŞOĞLU

Necmi ÇAVUŞOĞLU

Camilerden Çocukları Soğutan Huysuzlar

Mübarek Ramazan ayına ulaşmış bulunuyoruz. Her birimizin kalbine, evlerimize, sokaklarımıza, köylerimize, şehirlerimize, ülkemize, dünyamıza huzur getirsin. (Amin)

Ramazan ayı bolluk bereket ile gelir ve farklı, güzel bir atmosfer oluşturur.
Güzel dinimizin istediği sosyal hayat düzeni, ramazan ayında az da olsa yaşanır.

Her şey ziyadeleşir, bereketlenir. İbadetlere yönelme, bu mübarek ayda artar; öyle ki farz namazını kılmayanlar bile teravih namazı için camileri doldurur.

Çocukların camiye ilgisi artar. Babasıyla, annesiyle gelen çocuklar camileri doldurur.

Doldurur doldurmasına da ters, huysuz insanlar (geneli ihtiyar), çocukları camiden soğutmak için ellerinden gelen her şeyi yaparlar. Peygamberimiz (s.a.v) bir hadisi şerifte "Çocuklarınız yedi yaşına girince onlara namazla emredin" buyurmaktadır. Yedi yaşındaki çocuklara namaz kılmayı tavsiye eden peygamberin ümmetinden, camiyi kendi mülkü zanneden bazı kişiler, camileri çocuklara yasak mekanlara dönüştürmekte; çocukları camilerin bahçesine dahi sokmamakta ve onları tedirgin etmektedir.

Camilerden çocukları uzaklaştırarak, peygamberimizin bu tavsiyesi nasıl uygulanır?
Oysa Peygamberimiz çocuklara her zaman ve mekanda sevgi göstermiş, şefkatle muamele etmiştir. Bazen Peygamberimiz (s.a.v) secdeye gidince Hz. Hasan ve Hüseyin gelip sırtlarına binerlerdi. Hz. Peygamber(s.a.v) secdeden kalkarken onları yumuşak bir şekilde alıp yere koyarlardı. Secdeye gidince onlar yine sırtına binerlerdi, bu durum namaz bitene kadar devam ederdi.
Bu örnekten anlaşılacağı gibi Hz. Peygamber (s.a.v) çocuklar ve torunları ile çok yakından ilgilenmiş, çocuklara karşı olumsuz bir tavır takınmamıştır.
Her hususta olduğu gibi bu hususta da bizlere en güzel örnek Hz. Peygamber (s.a.v) olmalıdır.

Naçizane ben de birkaç öneride bulunmak isterim;

1- Camiye gelen çocukları teşvik etmek için, cami yaptırma ve yaşatma dernekleri küçük hediyeler almalı, imam da camiye gelen çocuklara bunlardan vermeli.

2- İmam çocukları ürküten, camiden kovan yetişkinleri, çocukları rahatsız etmemeleri hususunda sık sık uyarmalı.

3- İmam ve yetişkinler namaz sonrası çocukların hal hatırını sormalı, onlarla kısada olsa sohbet etmeli, böylece çocuk kendisinin ve camiye gelmesinin önemsendiğini düşünmeli ve namaz kılma hevesi artmalı.

4- Cami bahçelerinin ayak basmaya kıyılmayacak şekilde düzenlenmelerine son verilmeli. Ben hatırlıyorum. Fatih Camisinin bahçesi eskiden çok güzeldi. Anneler çocuklarıyla gelir, çocuklarını cami bahçesinde oynatırlardı. Şimdi ise bahçenin o kısımlarına çim ekilmiş, çimlerin etrafı demir çitlerle çevrilmiş, yani geniş alanlar seyirlik hale getirilmiş, çocukların manevi iklimi soluyarak oynadıkları yerler iptal olmuş.

5- Cami ve caminin diğer unsurları çocukların her durum ve şartta kullanabilecekleri, kendilerini evindeki kadar rahat ve emniyette hissedecekleri yerler haline getirilmeli. Çocuk sevmeyen yaşlılarla, çocukların çekişme alanı olmaktan çıkarılmalı, çocukların rahatça zaman geçirecekleri mekanlar haline getirilmeli.

Yeni nesilleri böylelikle tekrar camiye kazanma fırsatımız olursa, istikbalimizi yakınımızda görmekten ve hissetmekten memnun oluruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.