Erken seçim hesabı

Türkiye'de zamanında yapılmış seçim sayısı tarihi erkene çekilmiş seçim sayısından herhalde daha azdır; özellikle de son yirmi yıl içerisinde... İktidar partisi kendisini en güçlü gördüğü zamanda veya gücünün azalacağına inandığında erken seçim düşünmeye başlar. Muhalefet ise iktidarı köşeye sıkıştırınca seçimi erkene aldırmanın yollarını arar.

Bu özet hemen her köşede konuşulduğu halde 'erken seçim' ihtimalinin fazla yüksek olmadığına işaret ediyor. İktidar partisi pek çok alanda mücadele etmek zorunda ve seçimi düşünecek vakti yok; 'açılım' girişimleri belli bir noktaya ulaşmadan seçime gidildiğinde beklediği başarıyı gösteremeyebilir. Muhalefet istiyor erken seçimi, hatta MHP lideri Devlet Bahçeli 'Kasım 2010' diye bir tarih bile belirledi, ancak bugünkü Meclis aritmetiğiyle muhalefetin seçim tarihini erkene aldırabilmesi imkânsız.

Ak Parti Meclis'te şimdiki çoğunluğunu koruyabildiği müddetçe seçim tarihini kim, nasıl erkene alabilecek?

Sözün kısası şu: Medya ne kadar zorlarsa zorlasın Türkiye'nin 'erken seçim' diye bir gündem maddesi bulunmuyor.

Peki de, son zamanlarda giderek artan bir yoğunlukla tartışılan 'erken seçim ihtimali' nereden çıkıyor? CHP lideri Deniz Baykal nasıl oluyor da büyük bir güvenle “Seçim bu yıl olacak” diyor? MHP lideri Devlet Bahçeli'nin “Kasım 2010'da seçime hazırlanın” mesajının altında ne yatıyor? Partisi istemediği taktirde seçim tarihini erkene almanın imkânı bulunmayan Başbakan Tayyip Erdoğan duymazdan gelmek yerine, çıktığı her platformda, “Seçim tarihini erkene almayacağız” deme ihtiyacını neden duyuyor?

Sorunun cevabı kamuoyu araştırmalarının mesajlarında gizli: Yoklamalarda Ak Parti oyları bir türlü yüzde 30'un altına düşmüyor. İcraatlar tek tek sorulduğunda yapılanlardan mutlu görünmeyen seçmen bile, “Bugün seçim olsa” diye başlayan soruda muhalefet partilerine kaçma eğilimi vermiyor. İki taraflı milliyetçilik yükseliyor, bu da MHP ile BDP'ye oy olarak yansıyacak; ama oraya giden oylar Ak Parti'den kaçanlar olmayacak.

Bugün seçim olsa sandıktan birinci parti olarak yine Ak Parti çıkacak; bütün kamuoyu yoklamaları bunu gösteriyor...

O halde? O haldesi şu: Muhalefet partilerinin seçimi erken yaptırma arzusu Ak Parti büyük çapta oy kaybedecek beklentisi yüzünden değil; zamanında yapılacak bir seçime kadar geçecek süre içerisinde meydana gelebilecek gelişmelerden çekindiği için erken seçim istiyor muhalefet...

Hükümetin açılım paketleri henüz bir sonuca ulaşmadı; ancak Temmuz 2011'e kadar elle tutulur bir hale gelebilir her bir açılım ve kuşkucuların bile zihnini çelebilir. Dağdan inmeler hızlanır ve silâh teslimi başlarsa 'demokratik açılıma' karşı olduğunu bildirenler fikrini değiştirebilir.

Bu bir...

İkincisi de en az bu kadar önemli: Türkiye'de partiler dağılımı seçmenleri bütünüyle tatmin edecek biçimde temsil etmiyor. Bunun doğal sonucu olarak sağda ve solda partileşme çalışmaları var. Bu çalışmaların hayata geçmesi ve zamanında yapılacak seçime yeni partilerin de girmesi en fazla muhalefet cephesini ilgilendiriyor. Üç puan şu partiden beş puan ötekinden çalacak veya yüzde on barajını aşabilecek bir veya iki yeni parti siyasetteki dengeleri bayağı değiştirecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar