Eski Köye Yeni Âdet

Uzun zamandır yazmayı düşündüğüm bir konu vardı. Son zamanlarda camilerimizde belli bir köşeye sıra sıra dizilmiş sandalyeler veya tabureler var.

Bu sandalye ve taburelerde genelde ihtiyar amcalarımız namaz kılıyorlar.

Eğer bir kişi cidden zorunlu olursa sandalye veya taburede de namaz kılabilir, yere uzanarak da.

Bizim dinimiz cidden kolaylık dinidir.

Allah’a ibadet etmek için çok uğraşa gerek yok.

Sağlığınız izin vermiyorsa kolayı nasılsa öyle ibadet edebilirsiniz.

Ancak bazen bizler bu konuyu o kadar istismar ediyoruz ki, belimiz ağrısa, bacaklarımızda hafif sancılar olsa, dizlerimizin üzerine oturamıyorsak hemen sandalyeye oturarak namaz kılarız.

Hiç zorluğa gelemiyoruz.

Biraz ağır ifadelerde bulunacağım ama bazı ihtiyar amcalarımız maaş kuyruklarında epey zaman bekliyorlar lakin namaz konusuna geldiklerinde hemen kolayına kaçıyorlar.

Sevap kazanmak biraz meşakkat ister.

Kolaya kaçmamalıyız.

Ben bu yaşıma geldim hiç böyle namaz kılmayı görmedim.

Tamam, olabilir, dizlerinde sorun vardır, eğip bükemiyorsundur..

Ama bu demek değildir ki, bir sandalyeye veya tabureye oturup da namaz kılacaksın.

Ben ilahiyatçı değilim ama öğrendiğim bir kural var; Eğer, namaz kılma konusunda sağlık yönünden zorluk çekiyorsanız, hiç olmazsa farz namazlarda mutlaka ilk rekâtında kıyamda durur, diğer rekâtlarını da yerde oturarak kılarsınız.

İşte ben bu satırları yazarken İlahiyatçı dostum Doç. Dr. Numan Malkoç bana üstad Mehmet Şevket Şevket Eygi Hocamız’ın bu konuyla ilgili yazısını elektronik posta yolu ile gönderdi.

Üstadın söz konusu yazısını birlikte okuyalım:

Camilere Sandalye Dolduruyorlar

1400 yıllık İslam tarihinde görülmemiş bir hadise ile karşı karşıyayız. Konu şudur: Camilerin arka tarafına haddinden fazla sandalyalar konulmuştur ve yaşlı kimselerin bir kısmının sandalyada oturarak namaz kılması istenmektedir. Bu sandalya işi kendi kendine oluşmamıştır. Bazı imamlara baskı yapılmış, sandalya sayısını çoğaltmaları istenmiştir. Ne lüzumu var efendim diyenler, üstü kapalı bir şekilde tehdit edilmiştir.

Müslüman 80 yaşında... Yaş icabı dizlerinde biraz kireçlenme var ama rükua, secdeye varabiliyor. Bu zat namaz kılarken secde etmelidir. Etmezse namazı sahih olmaz.

Dizlerindeki romatizma secde etmesine imkân vermeyecek derecededir. Bu takdirde yere oturarak namaz kılar.

Birileri, bir zihniyet camilerimizi kiliselere benzetmek istiyor! Bir başka zihniyet, Cuma namazından sonra sünnet ve âhir zuhur namazının kılınmasını istemiyor.

Bunlar BOP'çu mudur?

Dinimizde reform yapılmak isteniyor.

Camilerde eskiden olduğu gibi bir iki tabure olabilir. Kasıtlı olarak koydurulan fazla tabureler ve sandalyeler kaldırılmalıdır.

Ehl-i Kitab da cennetliktir diyenler camilerimize karışmasınlar. Fıkıh kitaplarımızda, camilere sandalye konulmaz diye bir hüküm yoktur diyen çokbilmişlere kanmayınız.

Resulullahı, Kur'anı, İslam'ı inkâr ve tekzib eden Yahudiler ve Hıristiyanlar da ehl-i necat ve ehl-i Cennettir diyenlerin imamlık yapması caiz olamaz.

Böyle kişilerin kıldıkları namaz, itikatlarındaki büyük bozukluk dolayısıyla sahih değildir. Böyle kimselerin ardında namaz kılınmaz. Kılındıysa, o namazların iadesi gerekir.

Fiziken secde edemeyecek derecede hasta ve mâlül kişiler dışındakiler secde ederek namaz kılmalıdır.

İslam dini tek hak dindir, onda reform, yenilik, değişiklik yapılamaz.

Fazlurrahman'ın tâtiliye mezhebi sapık bir mezheptir.

Genç Kur'an kursu kadın öğretmenlerinden ve vâizelerinden müteşekkil bir koro kurup bunun erkeklere konser vermesi haramdır. Böyle şeylerŞeriat-ı Garra-i Ahmediyyeye aykırıdır.

Mardin'in Kasımiyye medresesinde papazlarla bir müftünün toplanıp diyalog yapmaları, çan ve ezan sesleri içinde havuz üzerindeki (sözde Sıratmış!) köprüden geçmeler hep bâtıldır, sapıklıktır.

Ehl-i Sünnet dünyasının büyük müftülerine, ulema ve fukahasına soralım: Böyle tiyatrolar İslam dinine uygun mudur, yoksa küfre kadar giden hokkabazlıklar mıdır?

Bütün dindar ve şuurlu Müslümanların dikkatini, bu anlattığım konulara çekmek istiyorum.

Dinî kültürü, ilmihal ve fıkıh bilgisi yetersiz olan kimselerin sandalyede namaz kılmalarını teşvik etmek bir zulümdür, bir aldatmacadır.

Cuma namazlarından sonra zuhr-i âhir namazının kılınmasına engel olmak zulümdür. Çünkü cumanın şartlarının hepsi bu devirde var mıdır konusunda ihtilaf vardır, dindar halkın zuhr-i âhir kılması nur üzerine nurdur. Ey zalimler!.. Halkın namaz kılmasına niçin mani oluyorsunuz?

Vaktiyle Mısır'da Fâtımîler zamanında teravih namazını cemaatle kılmak yasak edilmişti diye okumuştum. Bugünün Türkiye’sinde cumanın sünnetinin ve âhir zuhur namazının kılınmasının engellenmesi de böyle bir zulüm ve aşırılıktır.

Zaten kılmayan kılmıyor, kılanlardan ne istiyorsunuz?

Camilerdeki sandalyeler konusunda bir kitapçık yazan muhterem Enver Baytan Hocaefendiyi, bu kitapçığı yayınlayan Vakit gazetesini tekrar tekrar tebrik ediyorum.

Sinsi metotlarla camileri kiliselere benzetmek isteyenlere teessüf ediyorum.

Müslümanlar uyumayınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum