Farkında mı Adem?

İçinde hem günah olacak hem şeytan. Hem ölü olacak hem mezar. Hem kadın olacak ve hem beklenecek. Ve hem hasta olacak hem vakit olacak hem sabah. Hem bir kıtalık, dört mısradan bir şiircik olacak. Ve her mısrasında dört kelime bulunacak. Koca bir insanlık tarihi dört mısraya sığar mı? Sığacak.

 

Ne hasta bekler sabahı

Ne taze ölüyü mezar

Ne de şeytan bir günahı

Seni bekledigim kadar.

 

Dünyanın bütün şairleri bütün zamanlarda bir araya gelseler bir daha böyle bir kıtalık şiir yazamazlar, kelimeleri bu denli ustaca kurgulayamazlar diye düşünüyorum ben. Rabbi ona ne güzel ilham etmis. O da usta bir avcı maharetiyle kıskıvrak avlamasını bilmiş o ilhamı fehminde. Kelimeler bu kadar ustaca nasıl kurgulanır? Bu işin sırrı ne acaba? Acaba, yoksa şair yazmadı da şaire yazdırıldı mı bu dörtlük. Edison'a elektriği, Newton'a yer çekimini, Galileo'ya dünyanın yuvarlak olduğu bulmadı da bulduruldu mu? Harizmi sıfırı bulmadı da ona bulduruldumu yoksa? Cabire suyun yoğunlugu bulduruldu mu yoksa?  Adem oğluna yumurtanın kaynatılması, yağda kızartılması, sütten yoğurt yapılması öğretildi mi yoksa. Farkında degil mi yoksa adem olup bitenin?

 

Farkında değil mi adem halife olduğunun?

 

Farkında değil mi adem isimlerin kendisine öğretildiğinin?

 

Farkında değil mi adem, Zülkarneyn'in güneşi balçıkta batarken gördüğünün?

 

Farkında değil mi adem, güneşin Ebu Zer misali Rabbine secde etmeye gittiğinin?

 

Sami dedi ki, dünya hayatına kasten ve bizzat bağlanan batılıların böyle büyük bir medeniyet oluşturmalarındaki hikmet nedir?

 

Samiye denildi ki, evet o batılılar Cenabı Hakca insanlığa takdir edilen nimetlere şuuru olmaksızın bu zamanda köprüdarlık yapıyorlar.  Ne fayda ki, farkında değiller. Demek ki o ehli medeniyet, saat gibi nevi beşere saatleri bildirmek gibi pek büyük bir hizmeti yaptıkları halde, kendi yaptıklarının farkında değiller. O köprüdarlığa binaen de dünyada mükafatını görüyorlar.

 

Bir saat gibi yaptığı hizmetin farkında değil mi adem?

 

Farkında değil mi adem halife olduğunun?

 

Farkında değil mi adem isimlerin kendisine öğretildiğinin?

 

Medyen'e giderken yoldan kim çevirdi Musa'yı? Farkında değil mi adem?

 

Meryem oğlu İsa peygamberliğini ilan etmemişmiydi bebek yatağinda. Farkında değil mi adem? Hatemul Enbiya kırk yıl sonra mı geldi, kırk yıl önceden mi geliyordu? Farkında degil mi adem?

 

Derken şehrin öbür ucundan bir adam koşarak geldi. Ey kavmim dedi, bu elçilere uyunuz. Şüphesiz ben Rabbinize inandım, beni dinleyin. Kendisine gir cennete denildi. Keşke dedi, Rabbimin beni bağışladığını ve beni ikrama mazhar olanlardan kıldığını kavmim bilseydi.

 

Keşke farkında olsaydı kavmim dedi.

 

İnsan bilmeli ki, gayei fitratı ubudiyettir. Ve ubudiyet odur ki, Fatırı Zülcelalin dergahı rahmetine:

 

Estagfirullah ve subhanallah ile kusrunu,

Hasbunallah ve elhamdulillah ile fakrini,

Ve Allahuekber ile aczini ilan etmektir.

 

Sami dedi ki, ne yapmak lazım?

 

Denildi ki, ademe anlatmak lazım halife olduğunu, isimlerin kendisine öğretildigini. Farkına varmalı adem ne olduğunun. Yeni bir yol bulunmalı, yeni bir tevil yapılmalı, yeni çağa yeni bir şey söylenmeli. Farkına varmalı adem halife olduğunun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum