Mehmet Y. ULUTAŞ

Mehmet Y. ULUTAŞ

Fizik Ötesi Olaylar Nasıl Anlaşılmalı

Geçen sene ailemizin başından geçen fizik ötesi (metafizik) bir hadiseyle başlayayım. 2021 kışında ağır nakliye işi yapan kuzenim şirketlerine ait TIR konvoyuna öncülük etmekte iken Artvin'in Pasof şehri civarlarında kaza yapıyorlar. Öncü olarak görevlendirilen son model SUV aracı şöför kullanmaktadır ve kuzenim de yolcu koltuğunda oturmaktadır. Buzlu yolda aniden kayan araç taklalar attıktan sonra başaşağı pozisyonda durur. Araba pert olmasına rağmen bereket versin ki kuzenim de şöför de ciddi bir yaralanma yaşamamışlardır. Araç ters durduğu için kuzenim de başaşağı durmakta ve aracın tavanına düşmesini emniyet kemeri önlemektedir.

İşte tam bu esnada kuzenimin cep telefonu çalar. Arayan annem, yani kuzenimin teyzesidir. “Oğlum az önce seni rüyamda kötü gördüm ve uyanır uyanmaz seni aradım. Başına kötü bir şey mi geldi? Çok merak ettim oğlum” der! Kuzenim daha kazanın şokunu atlatamadan bir de teyzesinin olayı metafizik alemde görmesiyle bir kez daha şok olmuştur!

Metafizik hadiseler duyularımızı ve idrakimizi aşan olaylardır. Birçoğumuzun duyduğu veya şahit olduğu bu vakalar hep olağanüstü olaylar olarak görülür. Kimisi “bunlar palavradır, tesadüftür” der atar, kimisi de bunlara uhrevi bir mana bağlar ve hayatını ona göre düzenler. İki yaklaşım da doğru değildir. Metafizik hadiseler vardır ama bunlar sadece Allah’ın kendi tasarrufundadır ve sevdiği kullarına özel ikramı veya ihtarıdır. Örnekler vererek izah etmeye çalışayım.

  • Birkaç sene önce rüyamda 20 küsür senedir görüşemediğim bir lise arkadaşımı görmüştüm. Rüyamda beraber İstanbul’u dolaştık. Sıkıntılıydı. O kadar etkilendim ki ona mesaj atıp rüyamda onu sıkıntılı gördüğümü yazdım. Bana 5-10 dakika sonra attığı cevabi mesajda rüyamı teyit edercesine biraz sıkıntıda olduğunu ama halletmeye çalıştığını yazdı.
  • Bir Kurban Bayramı öncesiydi. Ailem için iki hisse kurban almıştım. Arefe akşamı içime bir his geldi ve rahmetli amcam için de bir hisse aldım. İki gün sonra annem beni aradı. Rüyasında rahmetli amcamı görmüş. Anneme “çok iyi bir oğul yetiştirmişsin” demiş. Halbuki anneme bahsetmemiştim rahmetli için kurban kestirdiğimden.
  • Bir dostumla konuşurken kendisinin de benzer bir tecrübe yaşadığını söyleyerek şunları anlattı. “Amerika’dan nefret ederek Türkiye’ye dönüş yapan bir arkadaşımı rüyamda sıkıntılı gördüm. Bana çok enteresan geldi çünkü Türkiye’de çok iyi bir üniversitede ders veriyor ve çok önemli bir devlet kurumunda iyi bir pozisyonda çalışıyordu. Ertesi gün aradım. Bana rüyamda gördüğüm gibi çok sıkıntılı olduğunu, Amerika’ya dönmek için iş aradığını ama hiçbir şey bulamadığını anlattı. Tesadüf bu ya bu rüyadan iki gün önce ABD’nin Dallas şehrinde bir üniversitede çalışan bir profesör dostumla karşılaşmış, sohbet ederken bana finans departmanında açık pozisyon olduğunu söylemişti. Arkadaşıma söyledim, işe başvurdu ve kabul edildi ve Amerika’ya geri döndü.”
  • Aldığım bir kursun eğitmeni iki ay önce başladığı yeni işinde bindiği asansörde daha önce hiç tanımadığı bir kadınla merhabalaşır. Kadın ona “Sen siyah bir pikap kullanıyorsun. Tanıdım seni. Yeni işe girenlere etik dersi anlatıyorsun ama kendin bu derslere uymuyor ve çok tehlikeli araba kullanıyorsun. Sabırlı ol.” deyivermiş. Başından kaynar sular dökülmüş ve o günden sonra arabasını sakin kullanmaya başlamış.

Peki bu planlanamaz, tekrar edilemez, üretilemez, bilimle açıklanamaz hadiseleri nasıl anlamalıyız?

Yüce Yaradan bizleri yarattıktan sonra bazılarının iddia ettiği gibi kendi halimize bırakmamıştır. Sınırları aştığımızda bizleri ihtar etmekte, sıkıntıya düştüğümüzde ikramlarda bulunarak varlığını bize hissettirmektedir. Bu ihtarlar ve ikramlar kişiye özel yöntem ve içerikte olmaktadır. Meşhur Anadolu deyimiyle Allah’ın “eli” olmadığı için, bir kuluna yardım için bazen başka bir kulunu istihdam edebilir. O yüzden bütün Amerikan Dolarlarının üzerinde yazdığı gibi Allah’a güvenmek ve sadece ondan istemek lazım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.