Girişim için DEĞİŞİM

Girişim için DEĞİŞİM

En küçüğünden en büyüğüne etrafınızdaki işletmelere baktığınızda sahiplerinin DEĞİŞİK insanlar olduklarını hiç fark ettiniz mi? Eminim bir çok zaman ‘hah ne var ki bende yaparım o işi’ dediğiniz işletmeler için bile sahipleri ile sizin aranızda çok fark vardır ve onlar sizden emin olun çok değişiktir. Bu yazımızda girişimcilerin değişik olduklarından değil, girişim için ne tür değişikliklere katlandıklarından bahsedeceğiz. Girişim için DEĞİŞİM şart.

Eminin mahallenizde hayvanat bahçesi yoksa yada Afrika’da yaşamıyorsanız etrafınızda zebra görme ihtimaliniz yoktur, çünkü her canlı doğasına uygun yerlerde ortaya çıkar, yaşar ve gelişir. İşte girişimciler de böyledir. Dünyanın birçok yerinde doğal şartları oluşmadığı için girişimci olamayan nice deha seviyesinde zeki insanlar vardır ama çevreleri onları sınırlandırıyordur. İşte burada biz diyoruz ki sizin kabuğunuzu kırmanızı engelleyen çevrelerde yaşıyorsanız DEĞİŞTİRİN çevrenizi. Buradaki değiştirmekten kastımız büyük oranda başka yere taşınmak olsa da içinde bulunduğu toplumu değiştirenler de çıkacaktır eminim. Çevremizde atölyesinde nice mükemmel ürünler icat eden, yada yaptığı işi çok orijinal ve kolay yollarla yapan kişiler vardır ama bırakın bulunduğu şehri, mahallesinde bile büyük girişim olarak tanınmazlar. Çevre şartları ve çevrenizdeki insanlar sizin kaderiniz değildir, DEĞİŞTİREBİLİRSİNİZ.

Etrafımdaki insanlara, zaman zaman da kendime, girişimcilik tekliflerinde bulunduğumda, ki genellikle bu girişimleri yapabilecek kişilere sunarım, çevrenin onları nasıl etkilediğini çok net görebiliyorum. Mesela bir seferinde bir girişimde bulunup batmış bir tanıdığıma, bu işte başarılı olamıyorsan başka işler denemelisin dediğimde, ne yapabilirim diye bana çaresizce sorduğu zamanları hatırlıyorum. Ne yapabilirim sorusunu ancak çevreni değiştirerek keşfedebilirsin, olduğun yerde kendi etrafından dönmeye devam edersen keşfedeceğin tek şey ne kadar fazla stres kaldırabileceğin olur.

Bazen etrafımızdaki insanlar bizi sınırlar/engeller. Zaman zaman ailemiz, zaman zaman da mahalle/iş/okul arkadaşlarımız bizi engeller. Bazen süper bir fikir aklınıza gelir ve sadece 1 kişinin sizi desteklemesine, yaparsan ben sana yardımcı olurum demesine ihtiyacınız vardır ama aksine hep size negatifleri gösteren kişilerle karşılaşırsınız. İşte o zaman anlarsınız ki yapmanız gereken şey her zaman takıldığınız Kafe’yi değiştirmek, mahalleden taşınmak yada şehri değiştirmektir.

Hiç yeni girişim kuluçka merkezleri neden var diye merak ettiniz mi? İşte bulundukları çevrede dâhiyane girişim fikirleri olan kişilerin etraflarından bekledikleri destekleri göremediklerinde kendileri gibi düşünen ihtiyaçlarını karşılayacak, aynı girişimcilik heyecanını taşıyan kişileri bir araya getirmek için vardır. Bazen Steve Jobs olsanız da yanınızda bir Steve Wozniak, yada Mark Zuckerberg iseniz bir Eduardo Saverin olsun istersiniz.

Eğer bir öğrenciysen ve güzel girişimcilik fikirlerin var ama yalnız olduğunu düşünüyorsan; bir girişimcisin ama işletmende yenilikler oluşturamıyorsan; bir çalışansın ama artık işveren olmak istiyorsun ve fikrini hayata geçirmek istiyorsun ama iş arkadaşların sana negatif enerji veriyorsa DEĞİŞTİR. Mahalleni değiştir, işini değiştir, iletişimde olduğun kişileri değiştir ama fikrinden ve hayallerinden vazgeçme.

Değiştirmekten, değişmekten, fedakarlık etmekten, ve en önemlisi hayallerinden vazgeçme ve kimsenin de seni vazgeçirmesine izin verme.

En dipte orada kalmak için değil, zemini kullanıp daha yükseğe zıplamak için var olduğunu unutma.

 

Değişen ve değiştirenlerden olmak dileğiyle…

 

Dr. Ömer Yazıcı

www.dryazici.com

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.