Gizli mahfilde infaz

Üzeyir Garih Cinayeti ile ilgili resmi tezler yerle bir oluyor. Cinayetin faili olduğu gerekçesiyle müebbet hapse mahkum olan Yener Yermez'in peş peşe gelen itirafları sarsıcı hadisenin "kişisel bir eylem olduğu" yönündeki yerleşik kanaatleri çökertiyor.

Yermez'in "Garih'in aslında özel bir ayinde bıçaklanarak infaz edildiği, cesedinin sonradan Eyüp Mezarlığı'na getirildiği" yönündeki şok iddialarını Yeni Şafak'ın dünkü manşetinde Ergün Diler'in kaleminden okudunuz.

Yermez'in itirafları, Garih Cinayeti hakkında sekiz yıl boyunca "Eyüp Mezarlığı" ekseninde geliştirilen bilumum yargıları ve kimi öyküleri çöpe gönderiyor.


* * *
Garih'in aile dostu Doğan Kasadolu "Üzeyir Bey'i başka yerde öldürüp cesedini mezarlığa attılar. Bıçakta fail olduğu söylenen adamın parmak izi yok." diye konuşmuştu. (Vatan, 11 Ocak '09)

Üzeyir Garih'i Ergenekon'un öldürdüğünü öne süren Kasadolu, Yener Yermez'in asla tatmin edici olmayan bir yargılamayla mahkum edildiğine dikkat çekerek "En başından beri biliyordum ama bazı şeyleri şimdi söylemeye cesaret buldum. O çocuğun tahliye edilmesi, gerçek katillerin ortaya çıkarılması lazım!" diyordu, o röportajda…

Doğan Kasadolu, cinayet günü bir polis otosuyla gelen kişilerin Garih'in küçük torununu kelepçeleyerek gözaltına aldıklarını söylemiş; bu kişilerle yaptıkları görüşmelerde "hadisenin üzerine gitmeleri halinde cinayeti çocuğun işlediğini açıklayacakları" yönünde tehdit aldıklarını ileri sürmüştü.


* * *
Yener Yermez de Garih Cinayeti'ni üstlenmesi için tehdit edilmişti; resmi tez böylelikle pişirilmiş oluyordu.

"Cinayeti üzerime alırsam bana yüklü miktarda para vereceklerini, aksi taktirde beni ve ailemi yok edeceklerini söylediler" diyor, Yermez…

Yener Yermez'in -Ergenekon davasının tutuklu sanığı olan ve emrindeki gençlere silah üzerine "ölme/öldürme" yemini ettirirken çekilmiş görüntüleriyle hatırlanan Emekli Albay Fikri Karadağ'ın emrinde (Hasdal Kışlası'nda) askerlik yaptığı daha önce ortaya çıkmıştı.

Yermez, cinayet günü kendisini Hasdal Kışlası'ndan alan "Meral" isimli (esrarengiz) kadınla Piyer Loti tepesine çay içmek için çıktıklarından söz ediyor. "Meral"in "Bir arkadaşımla buluşacağım, sen beni burada bekle" dediğini söyleyen Yermez "Meral uzun süre gelmeyince" bulunduğu yerden ayrılarak Eyüp Mezarlığı'na yürüdüğünü ve orada yerde kanlar içinde yatan Garih'i gördüğünü vurguluyor!

Cesedin başında "Meral ve arkadaşının" durduğunu itiraf eden Yermez, telefon bırakarak olay yerinden ayrılan ikiliyle yeniden buluştuğunu, gözleri bağlı olarak götürüldüğü bir evde "Garih'in bıçaklanarak öldürüldüğü" sahneleri içeren video görüntülerinin kendisine defalarca izlettirildiğini anlatıyor. "Cinayeti nasıl işlediği"ne dair "yanıltıcı" senaryo böylelikle Yermez'e ezberletilmiş…


* * *
Üzeyir Garih'in, üyesi olduğu gizemli bir örgütün ayinine davet edildiğini ve o mekandaki özel bir törende "örgüt üyelerinin gözleri önünde" bıçaklanarak "infaz edildiğini" öne sürüyor, Yermez…

Yermez'e izlettirilen sarsıcı görüntüler, "ayin ritüelleri taşıyan o tuhaf törene" ait: Böylelikle, Doğan Kasadolu'nun "Başka yerde öldürdüler" dediği mekanla ilgili olarak ilk kez tanımlayıcı ifadeler ortaya çıkmış bulunuyor.


* * *
Garih Cinayeti, sekiz yıl aradan sonra Ergenekon Soruşturması kapsamında yeniden gündeme gelmişti. Ergenekon tutuklusu (Adli Tıp eski üyesi) Ümit Sayın'ın bilgisayarlarında Garih Cinayeti hakkında geniş bir arşiv ele geçirilmişti.

Yermez, Ergenekon Soruşturması'nın savcısı Zekeriya Öz tarafından Kırıkkale Cezaevi'nden İstanbul'a getirilerek sorgulanmıştı.


* * *
Yener Yermez'in şu ana kadarki itirafları sekiz yıldır gösterimde bulunan "resmi izahı" berhava ediyor; Üzeyir Garih Cinayeti'nin seyrini tümüyle değiştirmiş bulunuyor.

Cinayet dosyasının Ergenekon soruşturması kapsamında ele alınıyor olması, bu aşamadan sonraki hayati bağlantıları gün ışığına çıkarmak açısından büyük önem arz ediyor.


Önceki ve Sonraki Yazılar