İmânsız namaz olmaz, namazsız imân korunamaz!

http://www.youtube.com/watch?v=zr0cjF6a5ns

 "İman ve namaz aynı döl yatağında neş'et etmişlerdir" diyor muhterem Hocaefendi Fethullah Gülen. Namaz, imanın ikiz kardeşidir. İman, dinin teorik yanını oluşturur; o nazarî yanın takviye edilmesi ve tabiatın bir derinliği haline getirilmesi ise ancak başta namaz olmak üzere diğer ibadetlerle mümkün olur. Bu itibarla da, denebilir ki; NAMAZ PRATİK İMANDIR, İMAN DA TEORİK BİR NAMAZDIR...

Dini yalnızca bir vicdanî kabulden ibaret görenler ve ibadet ü tâatı devreden çıkaranlar, mesleklerini din kategorisi içinde mütalaa ettikleri halde hiç farkına varmadan şirke girmekten kurtulamamışlardır. Evet, dinin direği namazdır. Namaz, mü'minin günde en az beş defa içine girip temizlendiği sonsuzluğa doğru akıp giden bir tevbe ırmağı ve arınma kurnasıdır. O, savaş meydanında mücadelenin kızıştığı en tehlikeli anlarda bile hakkı verilmesi gereken çok önemli bir vazife, emin bir sığınak, mühim bir yakınlık vesilesi ve en kısa bir vuslat yoludur. Namazın bu hususiyetlerinden dolayıdır ki, Asr-ı saadetten günümüze kadar Hak dostları onu hayatlarının merkezine koymuş ve farzları ikâme etmekle yetinmeyerek her gün yüzlerce rek'at nâfile kılmayı alışkanlık haline getirmişlerdir.

Ve mîraç...

Miracın her şeyden önce başta Hazreti Peygamber olmak üzere her bir Müslüman için manevi bir terfî olduğunu unutmamak gerektir. Miraç, Yüce Rabbimizle buluşma ve selamlaşma, O’nun katında yücelme ve yükselme ve bu vesile ile yüksek insânî sorumluklar üstlenmek demektir.  

Mübarek gün ve gecelerin bugün eriştiği anlamları ihmâl etmeksizin değerlendirmek, birer izzet ve ikram fırsatı olarak bu gün ve gecelerden gerekli dersleri almak, hayatımızı bu mânevi fırsatlar üzerinde yoğunlaşarak beslemek gerekir.

Miraçta Sevgili Peygamberimiz ile Yüce Rabbimiz arasında gerçekleşen diyalog ve selamlaşmanın (tahiyyat) bir Miraç hediyesi olan namazlarımıza yerleştirilmiş olması namazın müminin miracı sayılması bakımından son derece önemlidir.

Bu vesile ile tüm islâm âleminin miraç kandilini kutluyor, her bir kula ailesi, eşleri, kardeşleri ve yavrularıyla bir ömür huzur ve sağlık diliyorum. Rabbim kalplerimize hassaten namaz olmak üzere ibadet şehveti versin…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum