İngiltere’de Yaşanan Hukuksal Tartışmalar

Saygı değer Habername okuyucuları, bu yazımda sizlere Londra"da yaşanan bazı hukuksal tartışmaları aktaracağım. Gündemi takip edenlerimizin kısa haber olarak Türkiye basınında da okuduğu  haber,  İngiltere adalet sistemiyle alakalı.

İngiltere adalet bakanı Lord Phillips"in Müslümanların İslam şeriatını kısmi olarak kullanmalarına izin verilmeli tavsiyesi bazı yanlı basın kuruluşları tarafından abartılarak ve saptırılarak verildi. Olgun bir demokrasi ve insan hakları adına olumlu karşılanması gereken bu tavsiye, Müslümanlar söz konusu olunca abartıldı. Daha once de Anglikan Kilisesi Başpiskoposu Dr. RowanWilliams"ın ülkedeki Müslümanlar için kısmi şeriat kurallarının uygulanmasını istemesi abartılmış ve bazıları tarafından istenmeyen adam durumuna düşürülmek istenmişti. Oysaki, Müslümanlar ile çok benzer dini kuralları olan Ortodoks Yahudiler yıllardır kendi dini mahkemelerini kullanmakta ve bu durum gündeme dahi gelmemektedir.

Bu olanlar bazı basın ve güç odaklarının ne kadar yanlı davrandığını göstermesi açısından önemlidir. Aslında, Yahudilerin kendi dini mahkemelerini kullanabilmeleri İngiltere"deki insan hakları adına takdire layık bir durum ve büyük devletlere yakışan bir uygulamadır. Unutulmamalıdır ki, Osmanlı Cihan Devleti de insanlarının inançları doğrultusunda kendi mahkemelerini kullanmalarına izin vermiş ve bu uygulama, halkların devletlerine bağlılıklarını perçinlemiştir.

İngiltere"de gündemdeki bir başka tartışma konusu da, İngiltere"nin ilk Müslüman bakanı olan Shahid Malik"in Avrupa"daki müslümanların geçmişte horlanan Musevilerin durumuna düştüğü gerçeğini belirtmesi olmuştur. Medya ve toplumun büyük çoğunluğunun Müslümanlara önyargılı davrandığı konusuna dikkatleri çekmiş ve gerek ülkedeki ve gerekse Avrupa"daki İslam dini mensublarının sıkıntılarının giderilmesi konusunda hükümetin acilen önlem alması gerektiğini vurgulamıştır.

Umarız bu tartışmalar daha güzel bir gelecek için hayırlı gelişmelere vesile olur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum