İskender Paşa Niçin Mahzun?

Son günlerde sanal âlemde dolaşan bir video dikkatimi çekti. ( http://www.iskenderpasa.com/default.aspx)   “İskender paşa mahzun” isimli videoyu incelemek için iskenderpasa.com adresine  tıkladım ve videoyu izledim. Videonun muhteviyatında M.Zahid Kotku ve Esad Coşan hocalarımızın eğitim ile din, ilim ile din, ahlak ile din... Arasındaki sıkı bağları anlatan konuşmalarından alıntılar var. Bu konuşmaların eşliğinde İskender Paşa avlusundaki yarım kalmış inşaat görüntülerine yer veriliyor.

Türkiye'de ve dünyada şu anda Tasavvufla fıkhı, tasavvufla hadisi, tasavvufla diğer dini ilimleri bir arada meczedip, bağlılarını ahlaklı, ilimli, dirayetli, analitik düşünceye sahip, ülkesini milletini seven  mü'minler olarak yetiştirme gayreti içinde olan ve bir İslam büyüğünün; " Kim, fıkıhsız tasavvuf yolunda gider ise zındık olur. Kim de tasavvufsuz fıkıh yolunda gider ise fasık olur..." sözünü kendilerine düstur edinen bir grubun yaptıkları eğitim çalışmalarınaa engel çıkarılması (iddiaya göre) hem siyasi olarak hemde sosyolojik olarak pek makul görünmüyor. 

       Videonun 2.54 saniyesinde şu yazı dikkat çekiyor: “Anıtlar kurulundan onaylı ve yapı ruhsatına göre devam eden okul inşaatımızın 20 Eylül 2017 beri durdurulmuş olması üzüntülere ve mağduriyetlere sebep oldu..” İnşaat niçin durduruldu?  bu konu ile ilgili ayrıntı verilmiyor. Tabi, garip bir durum. Niye? Çünkü Ak Parti hükümetleri döneminde Türkiye bir çok alanda olduğu gibi tarihi eserlere sahip çıkma, ecdat yadigârı vakıf eserlerini onarma konusunda büyük çalışmalara imza attı. Üstelik bu çalışmalar sadece yurt içi ile de sınırlı kalmadı. Ak Parti hükümetleri döneminde eğitime ayrılan para bütçede bir numaraya yerleşti. Tarih’e, kültüre, ilme, her türlü eğitimle birlikte dini eğitime çok önem verdiğini bildiğimiz Cumhurbaşkanımızın bir eğitim yuvasının inşaatının durdurulduğundan haberi yoktur sanırım. İnşallah haberdar olurda bu mağduriyet giderilir ve İskender Paşanın mahzunluğu sona erer.

                           Bir İlaç ve Bir Tatlının Tarifnâmesi

 Siteyi incelerken Esad Coşan Hocamızın tüm makalelerini sitede yüklü olduğunu gördüm. Maziyi, yani İslam Dergisinin zirve yaptığı Sorgunlu yıllarım geldi gözümün önüne. Ne güzel günlerdi o günler. Sahasının en yüksek yıldızıydı dergi. Sonra taklitleri çıktı lakin hiç biri onun gibi olamadı. 

 İslam Dergisi Başmakaleleri  Eylül 1983 - Gayemiz adı ile neşredilen başmakale ile başlayıp, Haziran 1998 - Tüm Dost ve İhvana Çok Ciddi İhtar  yazısı ile son bulmuş.

Kadın ve Aile Dergisi Başmakaleleri Nisan 1985 - Amacımız yazısı ile başlayıp,   Mayıs-Haziran 1998 - Bu Zulmü Durdurun makalesi ile son bulmuş. Ayrıca Panzehir, ilim Sanat dergilerinin baş makaleleri de sitede mevcut.  “ideal yol makaleler” başlığı altındaki yazıları incelerken (İslâm Mecmuası, yıl: 20, sy. 5 (Mayıs 1976-Almanya), s. 104. )   
Bir İlaç ve Bir Tatlının Tarifnamesi başlıklı yazı dikkatimi çekti.  Manevi hastalıklarımızın pek arttığı şu günlerde, belki derdimize derman olur diye makalede geçen ilaç tarifi ile, ramazanda çokça tükettiğimiz tatlılardan çok farklı bir tatlı tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum. 

 İlacın tarifi:  “Tevbe kökü, istiğfar yaprağıyla karıştırılacak, gönül havanına konulup tevhid (Lâ ilahe illallâh) tokmağı ile güzelce dövülecek, insaf eleğinden geçirildikten sonra gözyaşı ile hamur kıvamına getirilecek, şevk ateşiyle pişirilecek, muhabbet balı katılıp karıştırılacak. Böylece hazırlanan ilacın, kanaat kaşığı ile sabah-akşam, gece-gündüz alınırsa  her türlü derûnî-mânevî rahatsızlığı iyileştirir…”

Tatlının tairifi: “…itaat ve ibadet hurmasını alır, içinden kibirlilik çekirdeğini çıkarır, kulluk ve hizmet unuyla karıştırırsın. Ayrıca bela ve mihnet yağına, rıza ve teslimiyet zağferanını katar, tevazu ve meskenet tenceresine hepsini birlikte koyar, üzerlerine safa balını dökersin. Altına iştiyak ateşini yakar, ihtiyat çomçasıyla ağır ağır karıştırıp pişirirsin… Her kim bu tatlıdan üç lokma yese göğsüne şifa, gönlüne nur olur. Canına rahatlık gelir.(http://www.iskenderpasa.com/8DFC0F06-011B-4B2C-B2ED-E378828BF6E7.aspx)

Hayırlı kadirler, iyi bayramlar.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum