A.Kerim KARAAĞAÇ

A.Kerim KARAAĞAÇ

İŞTE SİZE BAYRAM

“Deliye her gün bayram” derler. Deliye her gün bayram mı yoksa, her gün zehir mi? Bunu çözebilmek mümkün değil. Bunu tam anlayabilmek için aynı anda hem akıllı, hem de deli olmak lâzım. Bu da mümkün olmayacağına göre ne söylense yanlış olur.

Yalnız, beni akıllı birisi olarak kabul ederseniz sizlere şunları söyleyebilirim. Akıllı insanlar da her günü kendilerine bayram edebilirler.   

Zamanla anlıyor insan: 3-4 güne sıkışmış bir tatilden öte bir şey bayram...

Hayata rastgele serpiştirilmiş ilahi ikramlar, kıymet bilen kullara her daim bayram yaşatır.

Nefes almak bayramdır mesela; günün birinde soluksuz kalınca anlıyor insan. Görmenin nasıl bir bayram olduğunu karanlık öğretir, sevmeninkini yalnızlık. Sızlamayan her organ, hele de burun direği olursa, bayramdır.

Bayramdır, elden ayaktan düşmemek, zihinden önce bedeni kaybetmemek, kurda kuşa yem olmayıp "Elhamdülillah bu günüde gördük" diyebilmek.

Sevdiklerinle geçen her gün bayramdır.

Küsken barışmak, ayrıyken kavuşmak, suskunken konuşmak bayramdır.

Bir kitabı bitirmek, bir binayı bitirmek, bir okulu bitirmek, kâbuslu bir rüyayı, kodes'te ağır cezayı bitirmek bayramdır.

Yoğun bakımda sancılı geceyi ya da kangren olmuş bir ilişkiyi bitirmekte öyle. Vuslat ta bayramdır öte yandan..

Endişe içinde beklediğinden mektup almak, telefonda ansızın sesini duymak, deli gibi burnunda tütenin boynuna sarılmak bayramdır.

En acıktığın anda duman tüten bir somunun köşesini bölmek, korktuğunda güvendiğine sarılabilmek, dara düştüğünde dost kapısını çalabilmek bayramdır.

Bir sürpriz paketinden çıkan hediye, tatlı bir şekerleme uykusunda üstüne serilen battaniye, saçlarını müşfik bir sevgiyle okşayan anne bayramdır.

"Ona güvenmiştim, yanılmamışım" sözü bayramdır.

Hiç aldatmamışım, aldanmamışım olmak bayramdır...

Yeni bir kelime öğrenmek, bir tünelin sonuna gelmek müzmin bir işin kapısını çarpıp uzun bir yola çıkıvermek bayramdır.

Zorluklara tek başına göğüs gerebilmek, gerektiğinde haksızlığın üstüne yalın kılıç yürüyebilmek bayramdır.

Yeni eve asılan basma perdeler, alın teriyle kazanılmış ilk paranın konduğu çerçeveler, yüklü bir borcun son taksiti ödenirken sıkılan eller bayramdır.

Evde yalnızlığı noktalayan insan nefesi, akşam kapıda karşılayan yavuklu busesi, annelerin ellerinin, yavrusunun yüzünde gezmesi, nice adağın ardından çınlayan çocuk sesi bayramdır.

Sonunda görülen ilk diş bayramdır.

İlk söz bayramdır, ilk adım, ilkyazı, ilk karne bayramdır.

Güne gülümseyerek başlamak bayramdır.

"İyi ki yanımdasın" bayram, "Hiç pişman değilim" bayram,..

Evlatlarının mürüvvetini görebilmek, eve dolu bir torbayla gidebilmek, konu komşuyla yarenlik edebilmek, akşamları eskimeyen bir keyifle çay demleyebilmek bayramdır.

Zamanı donduran eski fotoğraflara nedametsiz bakabilmek, altı çizilmiş eski kitapları aynı inançla okuyabilmek, yol arkadaşlarının yüzüne utanmadan bakabilmek bayramdır.

Kışın beyaz sessizliğin kapladığı, ilkbaharda taze yeşilin, eflatun tomurcuklarının ahengine bürünmüş yaylalarda yaşamak, soğuk sularını bir  yudumla içebilmek bayramdır..

Gerçek insanlığı, karşılıksız dostluğu, entrikasız hayatı yakalayabilmek bayramdır.

Senedin, sepetin olmadığı, sözün namus olduğu güven dolu mertliği yakalayabilmek bayramdır..

Güneşin doğuşunu seyredebilmek  bayramdır..

Yağmur altında yürüyebilmek, ağacın altında oturabilmek, huzurlu nefes alabilmek bayramdır..

Bunların kıymetini bilmek en büyük bayramdır..

Alnı açık yaşamak bayramdır, ulu bir çınar gibi ayakta ölebilmek bayramdır. Bunların kadrini bilirseniz, kıymet bilmeyi öğrenirseniz her gün bayram olur.

Tekbirler eşliğinde, İbrahim’e bahşedilen koç gibi bir kurbanı kendi ellerinle, Allah için kesmen bir bayramdır.

Her namazınızın ardından ellerinizi Rabbinize açıp, dualarınızın akabinde ellerinizi “ velhamdülillahi Rabbil âlemiiin” diye yüzlerinizle buluşturmanız bayramdır.

Meraklanmayın, öyledir diye size deli demezler. Deseler de böyle delilik, bayram artığı günlerdeki nankör akıllılıktan iyidir.

Her gününüz bayram olsun inşallah.

Bu vesile ile Kurban bayramınızı canı gönülden tebrik eder, tekrar nice nice bayramlara sağlık, sıhhat ve afiyetle ermenizi yüce Rabbi'mizden temenni ederim.

"Can Dündar'ın 2006 yılında Hergün Bayram" adıyla yayınladığı yazısına acizane birkaç cümle katklıda bulunup köşeme taşıdım. Kendisine bu güzel yazısı için teşekkür ederim

    

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum