İYİ İNSAN OLMAK

Bize hep öğretilen şeyin „iyi insan olmanın“ olduğunu biliyoruz. Topluma ve çevremize faydalı birer fert olmak. Öyle bir insan olarak yetişmek ve yetiştirmek. “İyi insan olmak” çok önemli bir kavramdır. Hemen konuya Lokman Hekim Hz.lerinin kaliteli insan olmanın recetesiyle devam etmek istiyorum:

Lokman Hakim (a.s) diyor ki; kaliteli insan olabilmek için sekiz haslet gereklidir, bunlar:

1- Namazda iken kalbini,
2- İnsanlar arasındayken dilini,
3- Sofrada iken elini,
4- Başkalarının evindeyken gözünü muhafaza et!

Diğer dört hasletin de ikisini alıp daima hatırla, ikisini de unut! Her ahvalde hatırlayacağın iki husustan birincisi, Allah Teâlâ’dır ki, O’nu çokça zikret
İkincisi ise, ölümdür ki onu da hiç unutma!

Kaliteli bir insan olabilmemiz için faydalı tarafımızın, her zaman için  ağır basması gereklidir. İyilik kefemiz ağır basacak. İyilikte yarış yapacağız. Hayra koşacağız. Kurtuluşun yegâne yolu ancak ve ancak budur. İyiliklerle meşgul olup, insanlara her zaman iyiliği tavsiye edeceğiz.

Yapılan kötülüklere dahi iyilikte cevap vereceğiz. Taş atana biz gül atacağız. Atamıyorsak bile atanların yolundan ayrılmayacağız. Olur ya gün gelir taş atan eller gülde atabilir.

Hz. Lokman (a.s.)´nın unutulması gerekenlerden kasttı, yapılan iyilikleri her zaman unutacağızdır. Ve kötülüğe uğrayanlar ise, yapılan o kötülükleri de unutacaktır.

„İyilik yap denize at balık bilmezse halık bilir“ sözü ne güzel ifâde eder olayı.

Hz. Peygamber de konuya binayn şunları buyurmuşlardır: Size iyilik yapanlara karşı iyilik yapmak, fenalık yapanlara da fenalık yapmak meziyet değildir Asıl meziyet, size fenalık yapanlara karşı aynı şekil de mukabelede bulunmayıp iyilik yapabilmektir ” (Tirmizî)

Her zaman iyilik taraftarı olmayı seçmeliyiz. Ne olursa olsun.

Gece yatağımıza uzandığımızda şöyle diyebilmeyi kendimize alışkanlık etsek keşke: Bugün Allah için hangi iyilikleri yapayım? Hangi kötülüklerden sakınayım veya sakındırayım?

Bu soruyu kendimize sorup, iyilikler içerisinde bir hayat sürdürebiliyorsak eğer, işte bilin ki siz: „İyi bir insansınızdır“…

 

Baki Muhabbetle Efendim

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum