JİTEM'Lİ YILLARDAN KESİTLER!

 

SÜLEYMAN DEMİREL CUMHURBAŞKANI, TANSU ÇİLLER BAŞBAKAN, ÜNAL ERKAN OHAL VALİSİ, KORGENERAL HASAN KONDAKÇI J.ASAYİŞ KOMUTANI VE BİNBAŞI ABDÜLKERİM KIRCA JİTEM D.BAKIR GRUP KOMUTANI

 

JİTEM Diyarbakır Gruplar Komutanlığı;1993 yılında, Şehitlik semtindeki binasından, Saraykapı`daki eski Alay binasına taşındı. Binanın orta kısmındaki alt ve üst katta bulunan odalara yerleşildi. Eski Alay komutanı odası, Grup komutanı için düzenlendi. Biz sivil memurlara ise girişte sağ taraftaki birinci oda verildi. Aşağıda odamızın karşısına düşen uzun koridorun girişinde ki bir oda, istihbarat astsubayına tahsis edilirken, koridorun sonundaki boş odalar bölünerek, küçük hücreler haline getirildi. İllegal bir şekilde yakalanıp kaçırılan insanlar bu hücrelere konuluyordu. Bunlar, günlerce aç-susuz bırakılır en vahşi işkenceler uygulanırdı. Bu ölüm hücrelerinden sağ olarak kurtulmak imkânsızdı.

      Cahit Aydın binbaşıdan sonra, JİTEM Grup Komutanlığına; aslen Sivas-Suşehri`li olan Abdülkerim Kırca atandı. Tansu Çiller`in başbakanlığı, Korgeneral Hasan Kondakçı`nin Jandarma Asayiş Komutanlığı, Ünal Erkan`ın OHAL Bölge Valiliği yaptığı dönemde JİTEM gibi, devlet içerisinde "terörle mücadele" gerekçesi arkasına sığınarak yasa dışı faaliyetler, insanlık dışı, faaliyetler yürüten kuruluşlara gün doğmuştu.

      Başbakan resmen ve aleni olarak, güvenlik kuvvetlerine;" maddi ve manevi olarak tüm gücümüzle arkanızdayım" diye cesaret veriyordu. Hatta seçim döneminde komutanımız olan A.Kerim Kırca bize, yani emrinde çalışan istihbarat personeline, "Oyunuzu Çiller`e verin, çünkü O bizi her yönden destekliyor." diye telkin ve yönlendirmede bulundu. ŞahsenO`nun inadına; Belediye başkanlığı için oyumuzu Fazilet Partisine, genel seçimler için de DEHAP`a verdik.

      Emniyet müdürlüğü istihbarat şubeye bir iş için gittiğimizde oradaki baş komiser  bize şunu söylemişti;" Maalesef bizim kendi personelimizin yüzde altmışı oyunu DEHAP`a kullanmış. Bizim lojman bölgesindeki sandıktan DEHAP birinci parti olarak çıktı." diye bize dert yanıyordu.

      A.Kerim Kırca ile tanışmışlığımız 1985`e dayanıyordu.6 Haziran 1985 tarihinde Şirvan Bölük komutanı Yüzbaşı Hakkı Akyüz çatışmada hayatını kaybedince, yerine A.Kerim Kırca geçmişti. O zaman üsteğmen rütbesindeydi. Doğum yeri Sivas-Suşehri olmasına rağmen ataları Bulgaristan` da ki Kircaali´den gelmedirler. Öğrencilik döneminde Ülkücü gençlik hareketlerinin içerisinde militan olarak yer almıştır. İçkiye çok düşkündü. Her gün mesaiden sonra bir büyük rakı içerdi. Zamparalığı tüm personelin dikkatini çekiyordu. Kısa sürede Avukat E.T.ile tanışmış ve devamlı olarak onunla görüşüp baş başa geziyor, eğleniyordu. Ayrıca; bizimle birlikte JİTEM’DE sivil memur olarak çalışan S.T. adlı bayanla da çokça görüşüp, Onun bekâr evine gidiyordu. Bu ilişkileri Ankara`da ki Gruplar Komutanlığı tarafından dahi bilinip kınanıyordu. Fakat O hiç kimseye aldırış etmiyordu.

Kırca`nın Komutanlığı sırasında JİTEM tarafından birçok insan PKK`lı veya; PKK`ya yardımcı olmak, milislik yapmak vb. suçlamalarla kaçırılıp JİTEM`deki hücrelerde işkenceye tabii tutuldu, boğularak veya kurşunlanarak öldürülüp Diyarbakır dışına atıldı. Bu insanların cesetleri, bazen çuval içerisinde bazen de rastgele kazılan çukurlara konuldu. Hazar gölüne veya Dicle nehrine atıldı.

      Öldürülen bu insanlardan hatırlayabildiklerim şunlardır: Necati Aydın, Ramazan Keskin, Mehmet Ay, Abdülkadir Çelikbilek Melle İzettin, ve Şöförü, Şahabettin Latifeci,Murat Aslan(haziran 1994), İhsan Haran(aralık1994),Nakliyatçılık yapan bir şahıs, Zoğurluların iki oğlu,Servet Aslan ve Mersinli Fatma adındaki bir kız öğrenci,İdris Yıldırım,Körtik köyünden Hasan,Silvanli Ramazan Yazıcı,Mehmet Saim Dönen ve amcası,Edip Aksoy,Orhan Cingöz,( Haziran 1995)Ahmet Ceylan,Sıddık Etyemez, Bu insanlar ve daha nice haberdar olmadığım başka insanlar Kırca`nın komutanlığı sırasında Tansu Çiller`in verdiği cesaretle "Faili meçhul" edildiler. Abdülkerim Kırca tarafından, nereden  verildiğini bilmediğim bir liste JİTEM’E getirildi. Bu listede; KUM (Kurdistan Ulusal Meclisi) üyelerinin adları ve hakkındaki diğer bilgiler vardı. Necati Aydın, Mehmet Şen(Necip),Fethi Yıldırım(Ahmet -Ocak 1994) ve daha birçok kişinin adı listedeydi. Bunlardan, Necati Aydın bizzat A.Kerim Kırca tarafından kafasına kurşun sıkılarak infaz edilmişti.

       Bir süre sonra Yeşil, Fethi Yıldırım`ı, gidip Viranşehir'den polislerin elinden alarak JİTEM`e getirdi ve işkenceden sonra kaybetti. Mehmet Şen hakkında bilgi toplama görevi bize de verilmesine rağmen, Yeşil bu şahsı kaçırıp infaz etmişti.

      Ayrıca Eski JİTEM kurucusu ve komutanı Cem Ersever`in 1993 yılında öldürülmesi için ,Yeşil ve birkaç itirafçı Diyarbakır `dan Ankara`ya gönderildiler. Bunların uçak biletleri ve yol masrafları dahi JİTEM tarafından karşılandı.

      Cem Ersever, Neval Boz ve Mustafa Deniz Ankara civarında üç ayrı noktada, kafalarına kurşun sıkılmak suretiyle infaz edilmişlerdi. Bu olayın duyulmasından sonra, Ankara´ya gönderilenler Diyarbakır`a döndüler.

      Yeşil, biraz gecikmeli olarak dönmüştü. Saraykapı`ya geldiğinde köprücük kemiğinin kırık olduğunu gördük. Bu sakatlığın sebebini sorduğumuzda;" Ankara´dan gelirken trafik kazası geçirdim" diye cevap verdi. Sakatlığının gerçek sebebini sonradan öğrenebildik. Ersever olayından sonra MİT tarafından yakalanıp sorgulanmıştı. Bu sorgu esnasında kendisini biraz hırpalamış ve köprücük kemiklerini kırmışlardı. Kendisiyle baş başa konuştuğumda, Ersever`in ordudan ayrıldıktan sonra, devlete karşı bazı faaliyetler içine girdiğini, kendi hesabına bazı karanlık ilişkiler sonucu rant elde ettiğini, banka hesaplarında büyük miktarda para bulunduğunu söyledi. Ayrıca Yeşil de bir mobil araç telefonu vardı. Bu telefonun Ersever`e ait olduğunu da söyledi. Hatırladığım kadarıyla, Ersever`in infazı için Ankara`ya gönderilen ekipte; Zana, Lokman ve Alaattin Kanat adlı itirafçılar vardı.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum