KİTAP DÜNYASINDA BİZLER

İnsanlar evlerini süs eşyalarıyla doldura dursun. Ben kitap kokan evleri çok severim. Düşünsenize içeri giriyorsunuz sahaflar çarşısı gibi mis gibi kitap kokuları geliyor. İsterdim açıkçası böyle bir evde yaşamak.

Kitap dünyasında yaşayan insanları anlayan insan sayısı azdır. Sosyal hayatları kısıtlıdır. Planlı hareket ederler. Hayatları düzenlidir ve çevrelerince tek düze bir hayatı var. Tabiri caizse ot gibi yaşayan insan derler.

Kimseye zararları olmaz, kendi hallerinde halleşirler. Bildiklerini söylemekten çekinmezler, sevdikleri insan sayısı kadar, sevmeyen insan sayısı daha mevcuttur çünkü hayatta parazitler daha fazla soluk alıp verir.

Aileler önce evlatlarına masallar anlatıyor. Bebekken masal anlatılan çocuklar iler ki yaşlarda da devam ederse eğer dikkat ve hayal güçleri gelişen çocuklar oluyorlar. Hayal gücünü geliştirelim ama hayalperest yapmayalım aman haa.

Evlerimizi mat eşyalarla donatmak yerine hareket halindeki kitaplarla süslemiş olsak. Etrafımızdaki insanlardan fayda sağlamamız daha yüksektir. Eski zamanlarda ki yaş ortalamalarına göre okunan kitaplara yer vereceğim biraz gülelim.

7-13 yaş arası Pamuk prenses, Külkedisi, Peter Pan, Pinokyo, Kaşağı gibi hikâyeler elimizin altında dururdu. Define Adası, Dünyanın Merkezine Yolculuk, Denizler Altında 20 Bin Fersah, Pollyanna, 80 Günde Devriâlem, Don Kişot, Heıdı, Falaka, Dede Korkut Hikâyeleri gibi eserleri okuyorduk.

14-18 yaş arası okuma sayısı azalır ve gençler Astrolojiye merak sarar. Herkeste bir burç merakı ortaya çıkar. Merkür- Venüs- Ay- Dünya misali kartlar işte bu yaş gurubunun gerçek konusudur.

18-22 yaş grubunun el altı kitabı rüya tabirleri kitaplarıdır.

Yerlerinden kalktılar mı rüya tabirlerine sarılırlar.

22-24 yaş arası şiir kitaplarını çok severlerdi. Radyo da çalan her şarkı seni anlatır sanki hepsi senin için çalıyor gibi gelir. Akşamdan kalan şiirler, sabah etkisini gösterir.

24-30 yaş arası Romanlar, romanlarda yaşamak istersin. Bazen de gerçek hayattan kopmak istersin.

30 ve üzeri dini kitaplar raflarda yerini bir bir  alır. Mesnevi kitapları- Kuran-ı Kerimin Türkçe meali gösterimdedir.

Yaşlara göre kitaplar benim gözümde bu şekilde değerlendirildi. Düşüncelerimi en sona bıraktım. Bana göre yaş asla sorun olmamalı ben masal kitaplarını okumaktan zevk alan biriyim. Okurken hayal dünyam temizleniyor diye bilirim. Ruhumu temizliyorum masum hikâyelerle. Okurken daha mutluluk duyuyorum. Geçtiğimiz gün Pollyanna’yı okudum ve şükür her şeyin başıdır dedim.

Kitapların yaşı olmamalı. Edepli kitaplar olduğu müddetçe herkes her kitabı okur mahsuru olmaz. Bazı kitapları elime aldığım gibi üzülerekten bıraktığımı biliyorum. Adı bende kalsın rezil bir yazarın kitabı bu şekilde olmuştu. Adam resmen porno video çekmişti kitapta.

Bu rezil kitapları çıkartan yayın evlerini de göz önüne alıp nerden kimden ne kitap alınması gerektiğini tecrübelerle sabitlemiş bulunmaktayım. Elbette ki hala yanılmalarım oluyor. Tecrübelerime tecrübe kattıkları içinde bu insanlara teşekkür etmemiz, gerek. Bakın okuduğum kitap, Pollyanna’nın tesiri altında kaldım. 

images.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.