Bilgin ERDOĞAN

Bilgin ERDOĞAN

Küçük şeyler yüzünden

Küçük şeyler yüzünden

 

Küçük şeyler yüzünden oldu herşey .. İblis, küçük bir şeyden dolayı celbetti Rabbin ebedi lanetini ..Adem küçük şeylerden dolayı kaybetti cennetini .. Küçük şeyler yüzünden oldu her şey .. “İş ittim ve itaat ettim” deseydi ne Adem kaybedecekti cennetini ne de Rab lanetleyecekti Azazili ..Küçük şeyler de bü  k dersler var demek ki ..

 

Küçük şeyler yüzünden koptu tufan ve yine küçük şeyler yüzünden binemedi sefine-i Nuha Kenan…Oysa terketmek ve vazgeçtim demek zor olmasa gerekti tağ uttan ve batıl dan ..

Küçük şeyler yüzünden kaçırmakta istikamet gemisini o gün, bugün ş u zavallı insan ..

 

Küçük şeylerden dolayı oldu büyük kaybediş ler .. Firavunlar, Bel’amlar , Karunlar yada Nemrudlar hep büyük gördükleri o küçük şeylerden dolayı kaybettiler ..

Küçük şeyler yüzünden zulme maruz kaldı Musalar ve İbrahimler .. Zalimlerin büyük gördükleri o küçük makamları yüzünden oldu   ası lnda  herşey ..

 

Küçük şeyler yüzünden yaşandı büyük ihanetler … Yusuf, küçük şeyler yüzünden terkedildi ı ssı z bir kuyuda … Hased ten kaynaklanan milimetrik bir sevgi kaymasından dolayı kuyuya terketmişti Yusufu, ağabeyi Yahuda .. Onun için satıldı Yusuf bir köle pazarında …

 

İskaryot, İsa’yı  Roma hükümetine küçük şeyler yüzünden ispiyonladı .. Hep küçük şeyler yüzünden oldu bunlar .. Küçük şeyler yüzünden yaşandı büyük aldanı ş  lar .. Küçük şeyler neden oldu Haçlı seferlerine ve irtikap edildi tedhiş.. Küçük şeyler yüzünden tahrif edildi din ve icad edildi teslis… Ve küçük şeyler yüzünden iktidar oldu o mel’un İblis ..

 

Küçük şeyler yüzünden mahkum etti İsrailogulları   Musa’yı  yalnızlığa.. Musa, onları Firavun'un şerrinden kurtarıp özgürlüğe kavuşturmuştu oysa.. Bize yetmez dediler “Men ve selva” ve değiştiler özgürlüklerini soğana ve sarı  msağ a.. Küçük şeylerden dolayı takas ettiler kıymetsiz olanı en kıymetli olana ..

 

Küçük şeyler yüzünden yaşandı tüm zulümler .. Amr Bin Hişam, küçük şeylerden dolayı girdi  Amr bin Yasir’in gözleri önünde Sü meyye’nin kanına .. Umeyye bin Halef küçük şeylerden dolayı kırbacıyla imzasını atmıştı Bilal-i Habeş i’nin vücuduna .. Tarih, hep küçük şeyler yüzünden tanık olacaktı bunlara ..

 

Küçük şeyler yüzünden irtikap edildi küfür ..”İman edersem bana ne var” diyen Amr bin Hiş ama “Kö le Bilale ne varsa sanada o var” diyen Allah resuluna “ Köle ile efendiyi bir tutan dine yazıklar olsun” diyerek yüz çeviren Amr bin Hişam küçük şeyler yüzünden küfrün babası oldu... Zira o kendisini, vahyin ifadesiyle dev aynasında görüyordu.. Küçük şeylerden dolayı en büyük olanı kaybedenlerden olacaktı ve bu küçük adam tarihe Ebu Cehil olarak yazı  lacaktı ..

 

Küçük şeyler yüzünden oldu büyük ihanetler .. Ömer İbni Sa’d, çocukluk arkadaşı Hüseyini büyük gördüğü o küçük makam için katledecekti Kerbelada .. Bunun karşılığında Rey valisi olacaktı ama o da katledilecekti tam altı yıl sonra ve zalim bir isim olarak zikredilecekti tarihin karanlık sayfaları nda…

 

Küçük şeyler yüzünden oldu büyük kavgalar .. Winston Churchill “ Bir damla petrol, bir damla kandan daha önemlidir” diyerek özetliyordu tek bir cümleyle anlatmak istediğimi aslında .. Küçük şeylerden dolayı  insan insanın kurdu oldu .. Küçük hesaplardan dolayı küçük balıklar büyük balıklar tarafından yutuldu.. Herşey ama herşey küçük şeylerden dolayı oldu. 

 

 Küçük şeylerden dolayı yaş anı yor büyük iftiraklar .. Küçük şeyler yüzünden yıkılıyor yuvalar.. Küçük şeylerden dolayı ağlıyor analar.. .

Küçük şeylerden dolayı kardeş kardeşin giriyor kanına … Küçük şeylerden dolayı leke düşüyor insanlığ  ı n şanına.. Küçük şeylerden dolayı zalimler egemen oluyor dünyaya.. Küçük şeylerden dolayı utanç duvarları örülüyor insanların arasına..

Küçük seyer yüzünden kopuyor büyük firtı nalar… Küçük menfaatler yüzünden bombalandı  Nagasakiler ve Hiroşimalar ..

 

Bugün dahi yaşadığımız coğrafyada küçük şeylerden dolayı yaşanıyor tüm sorunlar.. Basit menfaatler adına hancerleniyor kardeş likler ve dostluklar ..

 

 Halik en büyük, mahluk en küçüktür. Küçük olan insanın büyüklenmesiyse en büyük zulümdür. insanın değeri kendi küçüklüğünü idrak edebildiği nispettedir. Haddini bilen Rabbini bilir..

 

Bunu yapabilmek ise “Allahu Ekber” sırrına ermekle mümkündür. Allah'ı n en büyük olduğunu hatırlamakla.. O, o kadar büyüktür ki O’nun yanında herşey küçülür ..

 

O büyük gördüğünüz makamlar ya da adamlar .. O büyük gördüğünüz servet ve şöhret  .. O büyük gördüğünüz krallar,padişahlar,reisler ya da efendiler... Alimler,ahbarlar yada ruhbanlar .. “Allahu Ekber” sı rrı yla küçülür tüm bunlar ..

 

Büyük olan Allah, küçük olan insanın küçük şeyleri Rabbinden ve Onun rızasından daha büyük görmesini istemiyor demek ki... Ahiret yokmuş gibi yaşadığımız için tecrübe ediyoruz haddizatında tüm bu zilletleri… “Allahu Ekber” sı rrı yla   küçülerek idrak edebiliriz ancak bu hakikati .. Ancak o dem öldürebiliriz içimizdeki nifakı,kini ve adaveti... 

Selam ve dua ile

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.