KURUMLAR VERGİSİNDE YABANCI PARA VE KAR DAĞITIM TABLOSU

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde e-beyanname bölümünde yer alan 15.04.2008 tarihli duyuru ile Kurumlar Vergisi Beyannamesinin ekler bölümünde yer alan "Yabancı Para Pozisyonuna İlişkin Bilgiler" bölümünün, yabancı para pozisyonu bulunmayan mükellefler hariç tüm kurumlar vergisi mükelleflerince doldurulacağı açıklanmıştır. Kurumlar Vergisi Beyannamesi ekinde yer alan ve doldurulması gereken Yabancı Para Pozisyonu Tablosunun doldurulması ''zorunludur''.

8 Sıra no’lu Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği ile yapılan açıklama uyarınca, ek mali tabloları düzenlemek zorunda olan mükelleflerin 1998 yılından itibaren verecekleri yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamelerine ek mali tablolardan sadece “Kâr Dağıtım Tablosu”nu eklemeleri yeterli bulunmuştur.

10 Sıra no’lu Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği ile de, ek mali tabloları düzenlemek zorunda olan işletmelerin belirlenmesi için Maliye Bakanlığı’nca aktif toplamı ve net satışlara ilişkin parasal hadler ayrıca belirlenmezse, bir önceki yıl için geçerli olan parasal hadlerin yine bir önceki yıl için Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca tespit edilen yeniden değerleme oranında arttırılarak dikkate alınacağı açıklanmıştır. 2015 yılı Yeniden Değerleme Oranı % 5,58 olarak açıklanmıştır.

Buna göre, 2015 yılı aktif toplamı 13.337.801,34 TL veya 2015 yılı net satışlar toplamı 31.275.879,99 TL’yi aşan mükelleflerin, 2016 yılında verecekleri 2015 yılı kurumlar vergisi beyannamesinde "Kâr Dağıtım Tablosunu" doldurmaları zorunludur. Fiilen kâr dağıtmayacak Şirketlerin mezkur tablo üzerinde dönem kârını, vergi karşılığını ve 1. Tertip Yasal Yedek Akçe tutarını yazmaları yeterlidir.

Tekrar görüşünceye kadar, hoşçakalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.