Liste Bombası

12 Haziran’da yapılacak seçimin aday listeleri dün saat 17.00 itibariyle belli oldu. Listelerinaçıklanmasıyla haber kanallarında tam bir yarış havası hakimdi.

Listelere kimler giremedi, hangi sürpriz isimler “seçilebilecek” yerlerden aday gösterildi, dahası, oluşan listeler ne anlam ifade ediyordu?

Bu soruların cevabı olacak yorumları seçimler yapılıncaya kadar dinlemeye devam edeceğiz. Hatta seçim sonrasında da bazı isimlerin aday gösterildikleri partinin oylarını belli ölçüde artırırken, kimi adayların ise partilerini nasıl dibe çektiği görülecek.

Salih Memecan bugünkü bant karikatüründe aday listelerinin bazı aday adaylarının yüreklerinde nasıl “bomba etkisi” meydana getirdiğini ifade etmiş.

Ak Parti’nin listesinde çok sayıda yeni isim var. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 12 Haziran seçimlerine giderken aday listelerinin oluşturulmasında “ustalık”tan ne anladığını uygulama ile göstermiş. Bakanlardan sadece ikisi milletvekili adayı olmamış. Onlardan Mehmet Aydın’ın kendi isteği ile siyasetin dışında kalmak istediği anlaşılıyor. Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf ise parti yönetiminde ya da başka önemli bir mevkide değerlendirilebilecek bir isim.

Başbakan Erdoğan, listelerin açıklanması sonrasında yaptığı etkili konuşmada, aday listelerinde ismini bulamayanlara verdiği mesajın özeti şöyleydi:

“Bir yere gitmeyin. Bu ülke için yapacak çok işimiz var. Mevcut milletvekilleri bir süre dinlendirilip sonra tekrar milletvekili olabilirler. İlk defa milletvekili olacaklar ise bu hizmeti uzun soluklu bir maraton olarak görüp işlerimizin bir ucundan tutsunlar, sabırlı olsunlar, onlara da hizmet fırsatı verilecektir.”

CHP listelerinde “tasfiye” havası çok hâkim. Kılıçdaroğlu bu durumu, “devrim” olarak tanımladı. Önder Sav ve ekibi, Deniz Baykal’ın ekibi devre dışı bırakılmış. Baykal’ın bütün arkadaşları tasfiye edilmişken kendisinin de istifa etmesi beklenirdi.

Oluşturulan CHP listesinde Kemal Kılıçdaroğlu’nun damgası görüldüğü gibi Gürsel Tekin’in etkisi de çok açık.

CHP, Ergenekon sanıklarına kapılarını açmak suretiyle çok tartışılacak bir karara imza atmış oldu. Mustafa Balbay, Sinan Aygün ve Mehmet Haberal’ı aday gösterdi. Haberal’ın, Aygün’ün CHP ile ne ilgisi olabilir? Haberal için Süleyman Demirel’in ricacı olduğunu aday olamayan kırgın milletvekilleri açıkladı. Kılıçdaoğlu, “Haberal’ın ailesi eski CHP’li” diye savundu verdikleri kararı. Bu yaklaşımla, bütün partiler neredeyse herkesi aday gösterebilir.

MHP, ''Balyoz Soruşturması'' kapsamında yargılanan Emekli Korgeneral Engin Alan'ı seçilebilecek bir yerden aday gösterdi. MHP, bu kararıyla CHP ile aynı cephede görünme riskini almaktan çekinmediğini gösterdi.

MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin son dönemde Ergenekon ve benzeri davalar konusunda CHP ile benzer tutumlar sergilemekten korkmadığı hatırlanacaktır.

Mehmet Barlas bugün TV 24’te yaptığı değerlendirmede ilginç bir yorum yaptı. Barlas şöyle diyordu:”Ak Parti’nin hala büyüsünü, cazibesini devam ettiriyor olması, muhalefet partisi gibi görünmesinden. Sekiz yıldan beri birçok iş yaptı, rejim hep onun üstüne gidiyor..”

12 Haziran seçimleri öncesi birkaç partinin ittifak yapacağı haberleri geliyor. Keşke tek tek girselerdi seçimlere. Hiç değilse alacakları üç beş oyun hangi partiye ait olduğu belli olurdu.

Siyaseti ciddi ciddi düşünen ama aday listesinde yer alamayan dostların siyasetle bağlarını güçlendirmelerini, seçim öncesi milletvekili olmaya karar verip “son dakika”da aday adaylığına karar vermenin doğurduğu sonucu hatırda tutmalarını tavsiye ederim.

Yeni oluşacak TBMM’ye önemli görevler düşüyor.

Yeni bir anayasa için kollar sıvanacak.

Başkanlık sistemi yeniden tartışılacak.

Şimdiden seçim yarışına giren bütün milletvekili adaylarına kolaylıklar diliyoruz.

Ülkemiz, halkımız, bölgemiz ve dünyamız için önemli icraatlara imza atmalarını, “halka hizmet”i temel hedefleri olmaktan asla çıkarmamalarını temenni ederiz.

gumuslale@gmail.com

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.