M. Zahid Kotku Hocaefendi Yâd Edildi

13 Kasım 1980 Mehmed Zahid Kotku R. Aleyh Hocaefendi’nin vefat tarihi. Uzun yıllar 13 Kasım günü ya da o tarihe yakın günlerde Hocaefendi özel programlarla anıldı.

Mehmed Zahid Efendinin vefat ettiği gün olan 13 Kasım 1980 tarihli bir takvim yaprağının ön yüzünde, “Hiçbir sadaka yüce Allah’ı zikretmekten daha faziletli değildir” mealinde bir hadis-i şerifin yer aldığı görülmüş. Takvim yaprağının arka yüzünde ise Mevlana’nın, “Arkamdan ağlama / Öldüğüm gün tabutum yürüyünce / Bende bir dünya derdi var sanma / Bana ağlama ‘yazık yazık vah vah’ deme / Şeytanın tuzağına düşersen ‘vah vah’ın zamanı / O zamandır, ‘yazı yazık’ o zaman denir“ diye başlayan şiir yer alıyormuş.

Bir süreden beri Mehmed Zâhid Kotku (Rh. A.) ve Mahmud Es’ad Coşan (Rh.A.) hoca efendiler, doğumlarının Hicri yıldönümlerinde Kur’an-ı Kerim hatimleriyle ve özel programlarla yâd ediliyor. Dün AKRA FM’de gün boyu süren birçok programda M. Zâhid Kotku Hocaefendi çeşitli yönleriyle anlatıldı. Gönüller sultanı Mehmed Zâhid Kotku Hocaefendi, doğumlarının 121. yılında, Hicri 30 Muharrem 1436, Miladi 23 Kasım 2014 Pazar günü akşam namazını müteakip İskenderpaşa Camii’nde sevenleri tarafından anıldı.

İlim, fikir ve gönül önderi Mahmud Es’ad Coşan Hocaefendi ise doğumlarının 79. yılında, Hicri 13 Safer 1436, Miladi 6 Aralık 2014 Cumartesi günü akşam namazını müteakip İskenderpaşa Camii’nde özel programlarla ve hatim dualarıyla yâd edilecek...

Öte yandan İnsan ve Medeniyet Hareketi’nin organize ettiği bir programda Mehmed Zahid Kotku Hocaefendi yâd edildi.

Vefatının 34’ncü yıldönümünde Mehmet Zahid KOTKU (Rh.A) Hazretleri İMH-Bahariye Mevlevihanesi’nde düzenlenen “Çağa Tanıklık Edenler” programında yâd edildi. Oturum başkanlığını Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık YALGAÇ’ın yaptığı programa konuşmacı olarak Prof. Dr. Nazif GÜRDOĞAN, Ali Rıza TEMEL ve Sabahattin KIRKAN katıldı. 
Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda ilk sözü Prof. Dr. Tarık YALGAÇ aldı. Misafirlere kısa bir selamlama konuşması yapan Tarık YALGAÇ, Mehmet Zahid KOTKU'nun vefat yıldönümünde böyle bir programın hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ederek ilk sözü Ali Rıza TEMEL Hoca’ya verdi.
Ali Rıza TEMEL Hoca, Mehmet Zahid KOTKU Hazretlerinin ismi ile müsemma bir şahsiyet olduğunu ifade etti. Mehmet isminin övülmüş anlamına geldiğini, Zahid isminin züht sahibi kimse anlamına geldiğini ve Kotku isminin de mütevazı anlamına geldiğini söyledi. Bu güzel hasletlerin her birinin Zahid Efendinin şahsiyetinde en güzel şekilde tebarüz ettiğini belirten Ali Rıza TEMEL, Zahid Efendinin her şeyi hayra yoran çok iyimser biri olduğunu vurguladı. Mehmed Zahid KOTKU Hazretlerini anma programının sadece bir hatırlama anlamı taşımaması gerektiğine dikkat çeken Ali Rıza TEMEL Hoca: "Mehmed Zahid KOTKU'yu vefat yıldönümünde anmaktan daha ziyade anlama ve onun gibi yaşama gayretinde bulunmalıyız" dedi. 
Daha sonra söz alan İlim Yayma Cemiyeti kurucularından Sabahattin KIRKAN, kendi hayatından kesitler anlatarak Mehmed Zahid KOTKU Hazretlerinin hizmetlerinden söz etti. Mehmed Zahid Efendinin döneminde özellikle üniversite talebelerine sahip çıktığını belirten KIRKAN, kendisinin İTÜ’de öğrenci iken İskenderpaşa’ya gidip gelmeye başladığını söyledi. Okulun son sınıfında Mehmed Zahid Efendinin ilk hissedarı olduğu Gümüş Motor Fabrikasında staj yaptığını, okulu bitirdikten sonra da orada mühendis olarak çalıştığını söyledi. Mehmed Zahid KOTKU Hazretlerinin ahlaki ve mesleki olarak ilerlemesine vesile olduğunu vurgulayan Sabahattin KIRKAN, kendisinden her hafta ders almaya gittiklerinde kendisine daha az ders verdiğini diğer arkadaşlara daha çok ders verdiğini bunun böyle olmasının Mehmed Zahid Efendinin herkesi gücünün yettiği ölçüde sorumlu tutmasından kaynaklandığını ifade etti.
Programda son olarak söz alan Prof. Dr. Nazif GÜRDOĞAN, Mehmed Zahid KOTKU Hazretlerinin İskenderpaşa Camii’nde adeta görünmeyen bir üniversite kurduğunu ifade etti. Döneminde talebelere, özellikle mühendislik talebelerine özel ihtimam gösterdiğine dikkat çeken GÜRDOĞAN, Mehmed Zahid Efendinin günümüzün Türkiye’sini şekillendiren kadroların yetişmesine vesile olduğunu söyledi. Mehmed Zahid KOTKU Hazretlerinin temsil ettiği Nakşi gelenekle sevgi silahını kuşandığını ve Anadolu insanın gönül dünyasını inşa eden Tasavvuf silsilesinin önemli bir halkası olduğunu belirtti. 
Mehmet Zahid KOTKU Efendinin sahip olduğu tasavvuf anlayışının hurafelerden uzak olduğunu söyleyen Nazif GÜRDOĞAN, Zahid Efendinin "dünyayı mamur et ki ahiretin mamur olsun" anlayışına sahip olduğunu belirtti. GÜRDOĞAN: "Zahid Efendinin Gümüş Motor Fabrikasının ilk hissedarı olması onun Türkiye’nin gelişmesi için gösterdiği gayretleri ortaya koyuyor" dedi.
GÜRDOĞAN, tasavvufun dünyadan uzaklaşmak anlamı taşımadığına inanan Mehmed Zahid KOTKU’nun dünyayı İslami bir anlayışa göre dizayn etme gayretini taşıdığını belirtti. Dünyayı ihya ederken aynı zamanda insanların ahlakını İslam dininin güzellikleri ile şekillendirmek için gayret gösterdiğini ifade etti. Mehmed Zahid KOTKU Hazretlerinin az yemek, az konuşmak, az uyumak gibi nefis eğitimindeki temel düsturları öğrencilerine vazettiğini söyleyen GÜRDOĞAN: “İstememek, reddetmemek ve ısrar etmemek onun öğütlediği diğer önemli hususlardı” dedi.
Nazif GÜRDOĞAN, kendisinin görünmeyen üniversite isimli bir yazı yazdığını, bu yazının Mavera dergisinde yayınlandığını daha sonra bu yazıyı daha da genişleterek bir kitap haline getirdiğini belirtti. ‘Görünmeyen Üniversite’ kitabında Mehmed Zahid KOTKU Hazretlerinin İskenderpaşa Camii’nde kurduğu mektebi anlattığını ifade etti. Bu kitabın Mehmet Zahid KOTKU’yu tüm dünyaya tanıtmaya vesile olduğunu söyleyen GÜRDOĞAN, kitabın yayınlanması konusunu merhum Prof. Dr. Mahmut Es’ad COŞAN Hocaefendi ile istişare ettiğini, onun da ‘Bu kitap her halükarda basılsın. Bu kitap Hocamızı ve tekkemizi dünya literatürüne taşır’ diye teşvik ettiğini anlattı.

 

recep.kocakk@gmail.com

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum