Aytekin ATASOYU

Aytekin ATASOYU

Medyanın Vazgeçilmez İki Senaristi

Hayatımızın vazgeçilmezleri arasında yer alan medya içeriğini nasıl oluşturur? Medya ürettiği içeriği okuyucuya izleyiciye tükettirebilmek için hangi kavramlar üzerinden içeriğini kurgular bunu hiç düşündünüz mü?

Bazılarınız buna ideolojik gerekçeler, medya patronunun çıkarları, iktidar ile olan yakınlık gibi sebepler ile medya içeriğini oluşturur diyebilir. Bu çokta yanlış bir tanım olmaz fakat cevap en doğru cevapta olmaz.

Bu soruya verilecek en doğru cevap. Cinsellik ve Şiddettir.

Evet, medya içeriğini şekillendirirken iki ana tema üzerinden içeriğini oluşturur.

Bunlardan birincisi Cinsellik;

Yek diğeri ise Şiddettir.

Çünkü bu iki öğe insanlar tarafından her zaman ilgi çekici bulunmaktadır. Bu iki öğenin bir başka özelliği de bu kavramların karşılığının tüm dünyada aynı olmasıdır. Bu iki unsuru hemen hemen tüm medya içeriğinde görmekteyiz.

Tv ekranlarında yayınlanan filmlere baktığımızda patlayan bombalar, çatışma sahneleri ve sevişme sahneleri filmlerin en çok konuşulan sahneleridir.

Piyasaya yeni çıkan bir filmin tanıtımı yapılırken de aynı kurgu üzerinden tanıtımın yapıldığını görürüz.

Filmin tanıtımı gazete sayfalarında internet portallarında ve tv haberlerinde şu şekilde yapılır.

Gösterime girecek falanca filmde cüretkâr sahneler…

Falanca filmden müthiş savaş sahneleri…

Filanca film setinde falanca sahnede gerçekten seviştiler…

Sevişme sahneleri olay yarattı…

Bu tür tanıtımlardan sonra artık o film milyonlarca izleyici tarafından izlenecek demektir.

Örneğin Hülya Avşar’ın en çok konuşulan filmlerinden biri olan “Berlin in Berlin” filminin afişinde hem cinsellik hem şiddet ögesi öne çıkarılmıştır. Yada 80 ve 90 lı yılların sinema kültü olan aktristlerinden Müjde Ar’ın film afişlerine baktığınızda bunu rahatlıkla görebilmekteyiz.

 berlin-in-berlin_114869.jpg rambo.jpeg images.20121108163827.jpeg

Hatta Müjde Ar’ın başrollerini oynadığı “İffet” filmi geçtiğimiz yıllarda dizi olarak yeniden çekildi ve  tanıtım yapılırken dizi, filmdeki araba sahnesi üzerinden gündeme oturtularak reytingler artırıldı.

 Bir başka örnekte 90lı yılların kült filmlerinden olan “rambo” serisidir. Bu filmde kurgu şiddet üzerinden oluşturulmaktadır.

Bu durum günümüzde de aynıdır. Film tanıtımlarına ve yayına yeni girecek dizilere baktığınızda bu iki öğenin kullanıldığını rahatça görebiliriz.

Yani medya bu iki öğe üzerinden içeriğini kurguladığı zaman artık medya içeriğinin tüketilmesi çok kolay olmaktadır.

En çok izlenen yabancı yapımlara baktığımızda bu yapımların tüm dünyada büyük ilgi gördüğünü ve bu yapımların içeriğinde bu şiddet ve cinsellik ögesinin birinin veya her ikisinin birden kullanıldığını görürüz.

Türkiye’de en çok izlenen dizilere, en çok izlenen haber programlarına baktığınızda da medya içeriğinin bu iki ana unsur üzerinden kurgulandığını rahatlıkla görürüz.

Tecavüz haberleri, hayat kadınlarına yönelik yapılan haberler, cinsel istismar haberleri,  meclis haberleri bile kavga haberi olarak duyurulur okuyucuya.

Bugün en çok izlenen dizilerin başında “Kurtlar Vadisi” gelmektedir. Dizinin kurgusuna baktığımızda kurgunun şiddet üzerine inşa edildiğini görürüz.

Kafa kesmeler…

Baskınlar…

Silahlı çatışmalar..

Kurtlar Vadisinin vaz geçilmez sahneleri arasındadır.

canpolatxa7.20121108150419.jpg

Yada geçtiğimiz yıllarda en çok izlenen dizilerden olan “Behlül” dizisini örnek verebiliriz. Bu dizi de cinsellik üzerine kurgulanan bir dizi idi.

Memnu aşkın yatak odası sahneleri yada diğer cinsellik çağrıştıran sahneler diziyi reyting bağlamında zirveye taşımaya yetiyordu.

Zaten yapımcıların öncelikli isteği de reytinglerde tepelerde yer almak.

Gazetelerin internet sayfalarına baktığımızda durum çokta farklı değil.

Örneğin milliyet gazetesinin internet sayfasını açtığınızda bunu rahatlıkla görebiliriz.

Gazetenin internet sayfasına baktığımızda haber değeri açısından çok önde olmaması gereken haberlerin merak uyandıracak spot duyurularla internet sayfalarında en önlerde olduğunu görmekteyiz.

mil.20121108164422.jpg

Diğer gazete sayfalarında da durum çok farklı değildir.

Bunun nedeni şudur. Cinsellik, şiddet ve merak duygusunu tetikleyerek medya içeriği ve sitenin tıklanma sayısını artırmak.

Çünkü cinsellik ve şiddet eşittir daha çok reyting, daha çok tıklanma ve daha çok içerik tüketimi demektir.

Aytekin ATASOYU

atb_ats@hotmail.com

http://twitter.com/#!/atasoyu

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.