Necmi ÇAVUŞOĞLU

Necmi ÇAVUŞOĞLU

Mini seçime mini yorum

30 yerleşim yerinde 29 Mart 2009 tarihinde yapılan seçimler çeşitli sebeplerle iptal edilmişti.
7 Haziran 2009 tarihinde sekiz ilçe, yirmi iki beldede yenileme seçimleri yapıldı.
Seçim sonuçlarının belli olduğu saatlerde televizyon kanallarını dolaştım, sadece bir kanalda seçim ile ilgili yayına rastladım.
Medyanın önemli kısmı seçim sonuçlarını görmezden geldi.
Anket sonuçları üzerinde dahi günlerce yorum yapan büyük medya, 88 bin seçmenin oy kullandığı, bu seçimin sonuçlarını önemsemedi. Tahlil etmedi, yorumlamadı, anlaşılan sonuçlar istedikleri gibi olmayınca yok saydılar.

Eğer AKP 29 Martta aldığı %38lik oy oranının bir puan altına düşmüş olsaydı, eminim haber kanallarının hepsi normal yayın akışlarını kesip seçim sonuçlarını konuşuyor olurdu.
29 Mart seçimlerinden sonra yaptıkları değerlendirmelere atıfta bulunarak, yaptıkları değerlendirmelerin doğrulandığını sevine sevine anlatırlardı.

“Oy kaybı sürüyor, halk AKPyi siliyor” vb yorumlar dinleyecektik. Ama hiçbiri olmadı. Seçim değerlendirmesi yapma yüzünü bulamadılar, çünkü iki ay gibi kısa bir zaman önce söylediklerini halk unutmuş değil. Dolayısıyla ne kadar isabetsiz yorum yaptıklarını, hatta bunları yönlendirme maksatlı nasıl manipüle ettiklerini halk anlayacaktı
Tabi AKPnin açık ara önde çıkmasına rağmen, seçimi kaybettiğine inanan ve inandırmaya çalışanlar da var.
İşte size bu istikamette değerlendirme yapan bir yazardan mini bir alıntı:

“22 Temmuz’dan beri hissedilen AKP’nin kan kaybı gözle görülür şekilde devam ediyor. Sokaktaki vatandaştan her ikisinden birinin AKP’ye oy verdiği günler alınan sonuçlara bakacak olursanız çoktan mazi olmuş. CHP ise 29 Mart yerel seçimlerinde yakalamış olduğu başarıyı sürdürmeye devam ediyor.”

İşte AKP ve CHP’nin aldıkları oylar ve yüzdeleri:

AKP aldığı oy: 30936, yüzdesi: 42.156
CHP aldığı oy: 10519, yüzdesi: 14.334

Bu tabloya bakarak böyle yorum yapmak!

Bu zorlama yorum, en hafif deyimle gülünç. 29 Martta %38, 7 Haziranda %42 oy almış bir parti kan kaybetmiş.
Cumhuriyet halk partisi ise yükselişte!
Cumhuriyet halk partisine nerdeyse bütün özgürlüklere karşı durduğu, geleceğe dönük bir vizyonu olmadığı halde, kim, niye oy verir anlayamıyorum ya, neyse asıl konumuz bu değil.
Saadet partisinin aldığı oylarda ki artışta kayda değer. Gelecek seçimler bize ilerisi için daha iyi değerlendirme imkanı sunar sanırım.
Özetlersek,
29 Mart seçimlerinden kısa bir süre sonra yapılan yenileme seçim sonuçları seçmen eğilimlerindeki değişikliği göstermesi bakımından önemliydi. İlçe seçimleri çekişmeli geçti.
AKP karşısında diğer partiler kimi yerlerde seçim çalışmalarını çok ciddi sürdürdüler. Buna rağmen AKP oylarını artıran taraf oldu. Halk bir kez daha AKP ile yola devam dedi. Öyle anlaşılıyor ki seçmenin siyasi eğilimlerinde henüz bir değişiklik yok.


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum