Müslümana Dinî Bilgiler

Muhterem okurlarım, bir İslâm alimi değilim. İlmihalden çıkardığım bilgileri istifaderinize arz ediyorum. Bu bilgiler çok hayatî, lüzumlu ve hayırlı bilgilerdir. Çocuklarımıza da mutlaka öğretelim. Çocuk camiye geliyor ama abdestsiz. O abdest aldığını sanıyor ama bu konuda asgari bilgiye bile sahip değil!..

 

     32 farzın; 12'si namazda, 6'sı İmanda, 5'i İslâm’da, 4'ü Abdeste, 3'ü Gusülde, 2'si Teyemüm’dedir..

     Namazın 12 olan farzlarının 6'sı içinde 6'sı dışındadır. Dışındakilere şart, içindekilerede Rükûn denilir.

     Dışından olanlar:

     1) Hadesten Taharet: Abdesti olmayanın abdest alması, cünüp olanın gusülabdesti almasıdır. 2) Necasetten Taharet: Bedenin, elbisenin ve namaz kılınacak yerin temiz olmasıdır. 3) Setr-i Avret: Avret yerlerini örtmek. (Erkeklerde göbeğin üstünden diz kapağının altına kadar. Kadınların yüzü, elbilekleri ve ayak topukları müstesna her yerinin örtülmesi lazımdır.) 4) İstikbâl-i kıble: Namaza başlamadan qıbleye (Kâbeye) dönmektir. 5) Vakit: Namazın vaktinin girmesini beklemek. 6) Niyet: Kılacağı namaza niyet etmek.

     İçinden olanlar:

     1) İftitah tekbiri: Namaza haşlarken alınan ilk tekbir. 2) Kıyam: Namazda ayakta durmak. 3) Kıraat: Namazda Kur'an-ı kerim okumak. 4) Rükû: Namazda rükûya varmak, yani 90 derece eğilmek 5) Sücut (Secde): Namazda secdeye varmak. 6) Teşehhüt miktarı oturmak; Son oturuşta ettahiyyatü'yü okuyacak kadar oturmak farzdır.

     † İMANIN ŞARTI 6'D1R.

     1) Allah'ın birliğine inanmak. 2) Melklere inanmak. 3) Kitaplara inanmak. 4) Peygamberlere inanmak. 5) Öldükten sonra dirilmeğe inanmak. 6) Hayır ve şerrin Allah'dan geldiğine inanmak.

     † İSLÂMIN ŞARTI 5'DİR

     1) Namaz kılmak. 2) Oruç tutmak. 3) Zekat vermek. 4) Hacca gitmek. 5) Kelime-i şahadet getirmek (Eşhedu enlâ ilâhe illallah ve eşhedu enne Muhammeden abduhu ve rasuluhu.

     † ABDESTİN FARZI 4'DÜR

     1) Ellerini ve yüzünü yıkamak. 2) Kollarını dirsekleriyle beraber yıkamak. 3) Başın dörtte birine mesvetmek. 4) Ayaklarını küçük topukları ile beraber yıkamak.

     † GUSLÜN FARZI 3'DÜR

     1) Ağzına dolu dolu su alarak çalkalayıp yıkamak. 2) Burnuna dolu dolu su alarak yıkamak. 3) Bütün vücudunu hiç kuru yer kalmadan yıkamak.

     † TEYEMMÜN'ÜN FARZI 2'DİR (suyun bulunamadığı yerde, temiz toprokla yapılan abdest)

     1) Niyet etmek (Şöyle niyet edilebilir: Niyet ettim Allah rızası için Teyemmün almaya). 2) Ellerini temiz toprağa vurmak, yüzlerini ve kollarını mesvetmektir.

     † ALLAH'IN SIFATLARI

     SORU: Allah’ın sıfatları kaça ayrılır ve kaç tanedir? CEVAP: Allah’ın sıfatları iki kısma ayrılır ve 14 tanedir. Bunların 6 tanesı Sıfâtı zâtiye 8 tanesi Sıfâtı Subutiyyeddir.

     † SIFATI ZATİYYELER

     1) Vucud: Varolmak demektir. 2) Kıdem : Evveli yoktur. 3) Baka: Sonu yoktur. 4) Vahdâniyyet: Birdir 5) Havadise muhalefet : sonradan yaratılanlara benzemez 6) Kıyam bizatihi: Kendi zatının müktezasıdır. Var olmak için hiç kimseye ihtiyacı yoktur.

     † SIFATI SUBUTİYYELER

     1) Hayat: Diridir. 2) İlim: Bilicidir 3) Semi : İşiticidir. 4) Basar: Görücüdür. 5) İrade: Dilediğini yapar. 6) Kudret: Herşeye gücü yeter. 7) Kelam: Konuşucudur. 8) Tekvin : Bütün mahlukâtı yaratandır.

     † ELLİDÖRT FARZ

     1) Allah Tealâyı zikretmek 2) Helâlinden kazanıp, yemek içmek 3) Abdest almak 4) Beş vakit namaz kılmak 5) Cünüplükten yıkanmak 6) Kişinin rızkına Allah'ın kefil olduğunu bilmek 7) Helâlden temiz elbise giymek 8) Allah'a tevekkül etmek 9) Kanaat etmek 10) Nimete karşı şükretmek,

     11) Allah'tan gelen kazaya razı olmak 12) Allah'tan gelen belâya sabretmek 13) Günahlardan tövbe etmek 14) İhlâsla Allah'a ibadet, hakkıyla kulluk etmek 15) Şeytanı düşman bilmek 16) Kur'ân-ı Kerîm'i kesin delil kabul etmek 17) Ölümü hak bilmek 18) Allah'ın sevdiğini sevip, sevmediğinden uzak durmak 19) Ana-babaya iyilik etmek 20) İyiliği emretmek, kötülükten sakındırmak,

     21) Akrabayı ziyaret etmek 22) Emanete hiyanet etmemek 23) Gücü yetenler için (ömründe bir defa) hacca gitmek 24) Allah'a ve Peygambere itaat etmek 25) Günahlardan kaçınmak, Allah'a sığınmak 26) Müslüman idarecilere itaat etmek 27) Âleme ibret gözü ile bakmak 28) Tefekkür etmek, düşünmek 29) Dili kötü sözlerden korumak 30) Oruç tutmak,

     31) Kimse ile alay etmemek 32) Harama bakmamak 33) Sözünde doğru olmak 34) Kulağı, yasak şeyleri dinlemekten alıkoymak 35) İlim öğrenmek 36) Ölçü ve tartıyı doğru yapmak 37) Allah'ın azabından korkmak 38) Allah uğrunda cihad etmek 39) Allah'ın rahmetinden ümit kesmemek 40) Nefsin arzularına uymamak,

     41) Allah yolunda yemek yedirmek 42) Yetecek kadar rızık kazanmak 43) Zekatı vermek ve fakirlere yardım etmek 44) Hayız ve nifas hallerinde zevceye yaklaşmamak 45) Bütün günahlardan kalbi arındırmak 46) Kibirlenmemek (kendini büyük görmemek),

     47) Büluğa ermemiş yetimin malını korumak 48) Livatadan (cinsi sapıklıktan) sakınmak 49) Beş vakit namaza devam etmek 50) Haksız yere kimsenin malını yememek 51) Allah'a eş koşmamak 52) Zinadan sakınmak 53) İçki içmemek 54) Yalan yere yemin etmemek ve yalan konuşmamak.   30 Mart 2009

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.