Mustafa Duyar’ı kim öldürttü?

Sabancı Center’ın 25. katında 9 Ocak 1996 günü Sabancı Holding Yönetim Kurulu üyesi Özdemir Sabancı, Haluk Görgün ve Nilgün Hasefe susturucu takılmış tabancayla öldürüldü.

Cinayetleri işlediği ileri sürülen Mustafa Duyar, İsmail Akkol ve Fehriye Erdal’ın, Sabancı Center’a giriş ve çıkış görüntüleri ortaya çıktı. İdamla yargılanan Mustafa Duyar, 1999’da, Afyon Cezaevi’nde Karagümrük çetesinin adamları tarafından öldürüldü. Erdal, Belçika’da yakalandı ancak şu an dışarıda.

Akkol’un nerede yaşadığı ise hala bilinmiyor. Kimse de nerede olduğunu merak etmiyor...

* * *

Bu suikast ile ilgili spekülasyonlar peşi sıra birbirini kovaladı.

Dün arşivleri tararken, Tuncay Güney’in 2001 yılında polise verdiği şu çarpıcı iddialara da rastladım:

‘Mustafa Duyar ve İsmail Akkol, DHKP-C’deyken polise çalışıyorlardı. Fehriye Erdal’ın örgütle ilgisi hiç yoktu. Erdal’ı Sabancı Center’da işe Susurluk kazasında ölen polis müdürü Hüseyin Kocadağ yerleştirmişti. Önce bir senaryo hazırlandı. Çocuklar (Duyar ve Akkol) James Bond çantalarla cicili bicili giydirilip Sabancı Center’a gönderildi. Duyar ve Akkol, cinayetlerin işlendiği kata asla çıkmadılar. Sadece kameralara yakalanmak için binaya giriyorlarmış gibi yapıp geri döndüler. Cinayetler işlenirken aşağıda kırtasiyenin yanında bekliyorlardı. Fehriye Erdal da bu sırada aşağı inerken kamerada görülüyordu.

Oysa daha önceden resmi bir görevli hiç kimsenin dikkatini çekmeyecek şekilde, susturuculu tabancayla binaya yerleştirildi ve Özdemir Sabancı ile Haluk Görgün ve Nilgün Hasefe’yi öldürüp, sessizce ayrıldı.’

Söyleyeceğim o ki, Sabancı Suikasti hala çok karanlık...

* * *

Hatırlanacağı üzere suikastta tetiği çektiğini söyleyen Mustafa Duyar, cinayetten bir yıl sonra sürpriz bir şekilde teslim oldu ve Afyon Cezaevi’ne konuldu.

Bir zaman sonra olayla ilgili farklı açıklamalar yapacağını söyledi.

Duyar’ın bu beyanlarının hemen ertesinde...

Ne hikmetse, Nuri ve Vedat Ergin kardeşler (Karagümrük Çetesi) de bir süre sonra adamlarıyla birlikte apar topar aynı cezaevine nakledildi.

Ve gene ne hikmetse, bir isyan çıktı, 15 Şubat’ta ‘devlet yüksek koruması’ altındaki Sabancı’nın katili Duyar öldürüldü.

* * *

Duyar’ın ortadan kaldırılmasına vesile olan ‘nakil’ işlemi de enine boyuna soruşturulmadı.

Hálbuki...

Ekim 2000’de, Uşak Cezaevi’ndeki isyan sırasında çekilen video kaydında Nuri Ergin, devletin emriyle Sabancı suikastı sanığı Mustafa Duyar’ı öldürdüğünü açıklıyor...

Ve Nuri’nin ardından sahneye çıkan kardeşi Vedat Ergin ise kendilerini ‘Veli ağabey’ diye bahsettiği Veli Küçük’e sormalarını söylüyordu.

Ergenekon İddianamesi’nde yer alan bu görüntüler FOX Haber tarafından yayınlandı.

İddiaya göre, Sabancı Center’daki cinayetleri Ergenekon Terör Örgütü organize etti ve bunu terör örgütü DHKP-C’ye yaptırdı. Daha sonra ise Karagümrük Çetesi aracılığıyla tetikçi Mustafa Duyar ortadan kaldırıldı.

Mustafa Duyar’ın, Afyon Cezaevi’nde kaldığı hücrede suçu üstlendiği ifadesini değiştirmek istediğinden; ‘bildiğim bütün sırları açıklamaya hazırım’ dediği günün akşamı çıkartılan bir isyan sonucu çete sanıklarına öldürtüldüğünden söz edildiğine de yine arşivlerde rastladım.

Uşak E Tipi Cezaevi’nde 2000 yılında hükümlü Nizamettin Dal’ın işkence edilerek öldürülmesiyle ilgili açılan davanın ikinci duruşmasında ifade veren Nuri Ergin, ‘Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz, Sabancı suikastıyla ilgili bir şeyler ortaya çıkarmak istiyorsa Ali Suat Ertosun’un neden Mustafa Duyar’a yakınlık gösterdiğini sorgulasın’ demişti.

Çünkü o dönemde Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Ali Suat Ertosun’du...

* * *

Dün, HSYK üyesi Ali Suat Ertosun’un basın toplantısını izlerken hep aynı soruya takılı kaldım:

‘Acaba, Sabancı Suikastı konusunda yeni şeyler söyleyeceğini açıklayan Mustafa Duyar’ı kim ve neden öldürttü?’

Ve cinayetin üç failinden biri olduğu söylenen Mustafa Duyar ve Fehriye Erdal dışındaki üçüncü kişiyi neden hiç kimse merak etmez?

Önceki ve Sonraki Yazılar