Ne Halifemiz Var Ne Sultanımız

Papanın Türkiye ziyareti ne herkes farklı  zaviyelerden baktı. Kimisi Papanın dini kimliğine, kimisi papalığın  tarihteki İslam düşmanlığı rolüne, kimisi onu (güya) mütevaziliğine, kimisi de   dünyada gelişen İslama fobiye  bu ziyaret nedeni ile biraz olsun çare olur düşüncesi ile baktı.

                Bense Papanın  ziyaretine çok farklı bir pencereden bakıyorum. 1,5 Milyar Katoliğin direk,  bir o kadar protestan ve Ortadoksun da dolaylı manevi lideri olan bu insanın "çağdaş, ilerici, modern, gelişmiş, sanayileşmiş, zengin... Batıda" nasıl hürmet gördüğü, nasıl saygı duyulduğu meselesi. Halbuki Batının tarihine baktığımızda papalık halka büyük düşmanlık ve zulüm yapmış bir kurumdur.Dünya dönüyor diyenlere, dünya yuvarlak diyenlere engizisyon uygulayan kurumdur papalık. İnsanlara para ile cennetten arsa satanlardır papazlar papalar. İnsanların günahlarını para ile affetme saçmalığını icad eden ve bu  saçmalığı elan devam ettiren kurumun adıdır papalık. Tüm bu olumsuzluklara rağmen Avrupa papaya da papalığada saygı duyar. Emperyalist Avrupanın en zengin kurumu ve en etkin develti olan Papalık, bu gün bile Afrikayı, Uzak Doğuyu, Orta  Doğuyu sömüren zalimlere fetva vermeye devam ediyor.

                Bizler Osmanlı ile başlayan ve Cumhuriyetle devam eden Batılılaşma serüveninde  şöyle büyük bir yanılgı yaşadık:" Avrupa bu hale, yani gelişmişliğe dine, din adamına, dini kurumlara uzak durarak, hata onlara düşmanlık yaparak bu hale geldi..."  Bu büyük bir yanılgıydı. Cemil Meriçin deyimi ile, " Avrupa sağcısı ile solcusu ile ilericisi ile gericisi ile, faşistiyle koministi ile HRİSTİYANDIR... " Bizler bu gerçeği ıskalayınca maalesef ne Batılı olabildik ne İslam  kalabildik.

                Osmanlıyı sürekli bölen Batı, kendisi devamlı birleşerek büyüdü. En son birlen devlet sayısı 28'e yükseldi.  Bu gerçek ortada iken aynı batı bizi (yani Osmanlıyı)  önce Türk, Arap, Boşnak, Arnavut diye böldü. Sonra Alevi - Sunni olgusu üzerinden büyük bir ayrışma yaşatmak için elşindengeleni yaptı. Bu gün ise aynı  Batı, Kürdü, Türkden ayırmanın peşinde. Bunlar normal mi ? Evet. Kış kışlığını elbette yapacak. Önemli olan biz ne yapıyoruz. En basit bir farklılığa  tahammül edemiyor, etnik, mezhebi, coğrafi  farklılıkları zenginlik değil kavga nedeni sayıyoruz.

                Bize, Hilafeti, saltanatı, vakıfları kaldırtan, ve bu kurumların çağdışı, kötü, geri kurumlar olduğunu empoze den Batı,  iş kendisine gelince böyle bir şey yapmadı. Kiliseye dokunmadı.Papalığı baş tacı etti. Kral ve kraliçelerini bazen sembolik, bazen yönetimde ortak olarak yaşatmaya devam ettti.  Avrupanın bir çok ülkesinde halen krallar-krallık, kraliçeler-saray, papazlar-papalık   hem kurum olarak hem şahıs olarak  yaşamaya devam ediyorlar.

              Bize gelince,  Dünayayı 350 sene adalet ve dirayetle  idare eden osmanlı devletinin kurumları bir bir kaldırıldı. Hilafet, saltanat, evkaf vekaleti... Bunların başlıcaları. Osmanlı sülalesi yurt dışına sürüldü. Son yıllarını Zorluklar içinde sürgünde yaşadılar. Sarayları, malları mülkleri  ve en önemlisi koskoca bir ülkenin sahibi olan insanlar açlık ve sefaletin en büyüğünü yaşadılar. Biz madem ki batılılaştık, mademki çağdaşlaştık, mademki modernleştik,  cumhuriyetimiz, demokrasimiz var...E nerde bizim Halifemiz, Padişahımız, sultanımız, şeyhulislamımız?  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.