NE KADAR DEĞERLİYMİŞ MEĞER

        Cemiyet yapımız tüm hırpalanmalara, tüm tahriplere rağmen asırlarca orjinini korudu.1400 yıllık bir kültürün meyvesi olan cemiyet ve aile yapımız sayesindedir ki büyük tufanlar, azim kasırgalara rağmen İslam gemisi günümüze kadar gelebildi. İşte bu sağlam yapının büyük ölçüde harap olduğu günümüzden yıllar önce Müslüman Türk Ailesi ve ailelerin oluşturduğu Müslüman Türk cemiyeti  çocuklarına, İSLAMİ –TÜRK kültürünün temeli olan şu ana sütun bilgileri mutlaka öğretirdi: “Rabbım Allah, Dinim İslam, Kitabım Kuran, Nebim Muhammed Mustafa (sav), Kıblem Kâbe’dir. Âdemin zürriyetinden, İbrahim Milletindenim” “Amentü Billahi …” diye başlayan metni ve “islamın Şartı beştir” kaideleri çocuklara mutlaka ve mutlaka ezberletilirdi. Bu temel bilgiler daha sonra (Osmanlı döneminde) mekteplerde, mendereslerde derinlik kazandırdı. Bu ana direklerin ne kadar sağlam ne kadar gerekli olduğu günmüzde çok aşikar ortaya çıktı.

                      KENDİNİ MÜ’MİN / MÜSLÜMAN GÖREN HERKES…

        Kendisini “Müslüman” olarak gören herkes bilerek veya bilmeyerek, şuurlu veya şuursuz olarak şunları demiş oluyor: Ben Müslümanım. Yani 99 ismiyle birlikte Allaha inanıyor, ona tapıyor, ona ibadet ediyor, ondan başkasını ilah olarak kabul etmiyorum. Ben Sonsuz güce sahip olan bir/tek/eşsiz olan Allah’ın (cc) , her şeyin (zamanın, mekanın, evrenin, ahiretin…”)  yaratıcısı ve sahibi olduğunu kabul ediyorum. Bu cümleden olmak üzere,  O (cc) yüce ve ilmine sınır olmayan Rabbin,   gönderdiği kitaplara (İncil, Zebur, Tevrat, Kuran) ;  Adem, İbrahim, Nuh, İsa, Musa, Hz Muhammed (sav) başta olmak üzere tüm peygamberlere, tüm melekelere, bu dünyadan sonra başka bir dünyanın olduğuna ve o dünyanın sonsuz olduğuna, Kaza ve kadere inanıyorum..” Bunlara ek olarak “ben Müslümanım”  diyen kişi son kitap olan Kuranın hüküm ayetlerinde yapılması emredilen her hükmün; Yasaklanan her davranışın gereğini yapmanın şart/farz olduğuna inandım demiş oluyor. Bunlarla birlikte Müslümanım diyen kişi peygamberimiz Muhammed Mustafa (sav) i ayetleri en iyi bilen, onları en iyi tefsir eden, onların nasıl hayata uygulanacağını gösteren bir rehber olduğuna iman etmiş oluyor

                            MÜSLÜMANIM DİYEN KİŞİ
         Rabbı Allah(cc), kitabı Kuran, peygamberi Hz Muhammed (sav) olan bir mümin, inancı gereği hiç kimseyi zorla dine sokmaz. Çünkü “Dinde zorlama yoktur” hükmü Allah’ındır. Yalnız bu mümin kişi,  İslam’ı tam bilip uygulamakla kalmaz, Allah’ın kendisine emanet ettiği çocuklarını ve ailesini cehennemden korumak için onlara İmanın hakikatlerini öğretmek, İslam’ın emir ve yasaklarını uygulatmak zorunda olduğunu bilmekle yükümlüdür. Her mü’minin Çocuğuna ilk öğreteceği bilgilerin şunlar olduğu tarihi geleneklerimizde mevcuttur:  Yavrum sen insansın. Tüm insanlar ( Hz. Ademin çocukları olduğu için) senin kardeşlerindir. Yavrum sen  “Rab olarak Allah’ı, din olarak İslam’ı, kitap olarak Kur’anı, nebi olarak Muhammed Mustafa (sav)i, kıble olarak  Kabeyi kabul etmelisin Sen  Âdemin zürriyetinden İbrahim milletindensin …”   
           Müslüman kişi, bu dünyanın geçici öbür âlemin sonsuz, Dünya nimetlerinin az ve basit, ahiret nimetlerini çok ve eşsiz  olduğuna inanır. Aynı şekilde bu dünyanın sıkıntılarının, acılarının öbür dünyanın sıkıntı ve acılarına göre (cehennem)   pek hafif olduğuna inanır. Müslüman her ebeveyn çocuklarının yaşlarına göre  onlara bu temel inançlardan sonra İslam tarihini öğretir ki böylece çocuğu, yeryüzünde en büyük insanın/peygamberin Hz Muhammed olduğunu,  son peygamber olan Hz. Muhammedin peşinden gidilecek tek lider olduğunu öğrensin. Onun hayatında karşılaştığı sıkıntıları ve acıları öğrensin, bunlardan ibretler çıkarsın. O'nun, başta eşleri olmak üzere akrabalarına, çocuklarına, arkadaşlarına, yönetimi altında bulundurduğu veya  düşmanı olan insanlara nasıl (adil)davrandığını öğrensin ki kendisi de bunlara uymaya çalışsın.  

         TÜRK  İSLAM TARİHİNİ VE  KAHRAMANLARINI  ÖĞRENİP  ÖĞRETMELİYİZ 
         Peygamberimizin, onun eşsiz sahabelerinin,  tabiinin,   mezhep imamlarımız başta olmak üzere alim, fazıl, mürşit kişilerin hayat hikayelerini öğrensinler ki peşinden gidilecek kahramanlar, örnek alınacak yiğitler kimlermiş bilsinler. Bunları yapmadığımız zaman, hem tarihte gördüğümüz, hem günümüzde yaşadığımız gibi nesillerimiz sahte kahramanların, yalancı pehlivanların peşine düşerler.(Topçu popçu, makam mevki şöhret, köpürtülmüş sahte kahramanlar…)   Bu nedenle ey Müslüman kardeşim! Başta kendin olmak üzere imanı, İslam’ı, ahlakı, tarihi tam öğren ki hem kendin, hem neslin, hem milletin  bu dünyada ve öbür alemde huzur bulsun.

           Tek İlah vardır Allah, tek Önder vardır Hz. Muhammed, tek rehber vardır Kuran,  tek yol vardır İslam. Bu temel, bu değişmez, bu eskimez sütün bilgilerin ne kadar değerli olduğu son yıllarda neslimizde meydana gelen sapmalardan belli olmuyor mu?

     Mevlut kandiliniz mübarek olsun. Rabbim Son peygamber, ebedi rehber, Hz Muhammedîn(sav)  yolundan bizleri ayırmasın. Amin YA MUİİN  

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.